Laureaten 2021

Graag stellen we de 5 laureaten die kans maken op de titel Meest Verdienstelijke Lokeraar 2021 aan je voor:

1. Alderande vzw

Alderande is een woonbegeleidingsdienst en arbeidszorgproject voor personen met een beperking. Ze streven naar een kleinschalige, kwaliteitsvolle ondersteuning op maat van hun cliënten. Deze vzw ondersteunt samen met vele vrijwilligers volwassen mensen met een beperking en dit niet alleen op het vlak van wonen en werken maar ook in de vrijetijd. In o.a. de lunchbar en de kledijshop op het Molenbergplein bieden ze werkkansen op het tempo waar de mensen zich goed bij voelen en met zorgzame aandacht voor de unieke mens achter de sorteertafel, de balie, de kookpotten, …

2. Beenhouwerssyndicaat van Lokeren en omliggende gemeenten

Deze beroepsvereniging van beenhouwers viert dit jaar zijn 120e verjaardag. Ze verdedigen de beroepsbelangen van de zelfstandige slagers. Al 26 jaar verzorgt deze vereniging samen met het stadsbestuur een reuzebarbecue ten voordele van de mindervalidenverenigingen. In 1986 werd dankzij een actieve samenwerking het stadmuseum de trotse bezitter van het nationaal beenhouwersmuseum. In 2019 werden de Lokerse paardenworsten streekproduct van het jaar. In 2021 werkte ze mee aan het boekje van de “Echte Lokerse paardenworsten”, dat werd gekoppeld aan een actie met 250 waardebonnen voor paardenworsten voor de minderbeeldede gezinnen in onze stad. Kortom, een vereniging met het hart op de juiste plaats.

3. 11.11.11

11.11.11-Lokeren wil dat iedereen, waar hij ook leeft op deze wereld, kan werken in menswaardige omstandigheden voor een eerlijk loon. Dat elk kind of jongere naar school kan gaan en een opleiding volgen. Dat iedereen, welke ook zijn godsdienst, politieke overtuiging, seksuele geaardheid,… een volwaardige plaats moet krijgen in de maatschappij waarin hij leeft. 11.11.11-Lokeren wil de Lokeraar meenemen in dit verhaal. Tijdens de coronacrisis werd de werking van 11.11.11-Lokeren grondig vernieuwd. Via allerlei initiatieven proberen ze jong en oud te betrekken. Een van de opvallendste initiatieven is zeker de muurschildering in de Heirbrugwijk. Een blikvanger in de wijk dat mensen samen brengt. Tenslotte wil 11.11.11 als kandidaat voor de Meest Verdienstelijke Lokeraar, de status van Lokeren als Fairtrade-stad nog meer in de verf zetten.

4. Gerard Soetens

Gerard Soetens stond aan de wieg van de Stedelijke Commissie Kunstpatrimonium. Hij zette Lokeren de voorbije tientallen jaren op de Vlaamse kunstkaart als organisator of curator van heel wat kunsttentoonstellingen en publicaties. Hij wordt in onze stad dan ook niet voor niets de Lokerse kunstpaus genoemd. Dat Lokeren een sterke traditie heeft met het exposeren van kunst in de buitenruimte heeft het onder andere te danken aan Gerard, denk aan de tweejaarlijkse kunsttentoonstelling in Park ter Beuken. Ook voor kleine projecten kan men altijd rekenen op de kennis van Gerard. Gerard blijft zich inzetten voor het stedelijk kunstpatrimonium en heeft nog steeds een droom… de oprichting van een museum voor actuele kunst in Lokeren.

5. Linda De Clerck

Linda De Clerck is beheerder van de Facebookgroep ‘Oude foto’s van Lokeren en omstreken’. Al meer dan 5 jaar zet ze zich dag en nacht in om beelden uit vervlogen tijden te verzamelen. Haar beeldarchief bevat ondertussen meer dan 22 000 foto’s en dagelijks kijken de meer dan 10 000 leden uit naar de volgende nieuwe foto. Linda brengt vele Lokeraars mooie herinneringen, info en weetjes uit de streek. In 2021 zette ze nog een actie op poten waarbij ze een verjaardagskalender maakte. De opbrengst ging integraal naar de brandweer, die dit op hun beurt aan de slachtoffers van de overstromingen schonken in Wallonië. Linda zorgt voor nostalgische verbinding in de stad en maakt de Lokeraar warm om zelf actief foto’s te posten om dit collectief geheugen van de stad en omstreken aan te vullen.

  Wie verdient jouw stem?
  Jij, net als elke Lokeraar, stemt mee. Elke Lokeraar heeft 1 stem. Denk dus goed na, want op verschillende kandidaten stemmen is niet mogelijk. De kandidaat met de meeste            stemmen van de Lokeraar wint de publieksprijs: een geldsom van 500 euro.

  Stemmen kan tussen 1 en 20 maart.
  1. Via het platform www.denkmee.lokeren.be
  Op de homepagina klik je op het project ‘Meest Verdienstelijke Lokeraar 2021.’ Geef een ‘like’ aan jouw favoriet en jouw stem wordt geregistreerd.

  2. Via het stemformulier ‘Meest Verdienstelijke Lokeraar 2021’
  Stemmen kan ook op papier via het stemformulier. Gebruik hiervoor het exemplaar in de Infokrant van maart 2022.
  Stemformulieren vind je ook aan de infobalie van het stadhuis, in de Bib, het Cultuurcentrum of het Sport- en jeugdcomplex.