Evenementen

Komt eraan ...

 

Mud, modder, moore - 17 december 2022 tot 18 februari 2023

Jelle Vermeersch fotografeert voor verschillende kranten en magazines waaronder Humo, Knack en de Volkskrant. Hij is geobsedeerd door wielrennen en heeft hier zijn handelsmerk van gemaakt. Samen met journalist Jonas Heyerick heeft hij bovendien het wielermagazine Bahamontes opgericht dat zich onderscheidt van andere bladen door zijn prachtige fotografie. Daarnaast was hij curator van de wielerexpo 'Heeren, vertrekt!' in de Gentse St-Pietersabdij. In Lokeren tonen we een overzicht van zijn mooiste werk waar de passie, de ontbering, maar ook de emotie van het wielrennen van afspat.
In de week tijdens de openingsuren en zaterdag van 14 – 18 uur. Niet tussen Kerst en Nieuwjaar. Gratis. Foyer Cultuurcentrum, Kerkplein 5. 

BK Veldrijden - 14 en 15 januari 2023

De apotheose van het Lokerse wielerprogramma bevindt zich echter zoals steeds op het einde. Op 14 en 15 januari 2023 strijken de beste Belgische veldrijders van dat moment in Park ter Beuken neer om onder elkaar uit te maken wie een jaar lang in de Belgische driekleur mag rondrijden. U leest het goed: de Belgische Kampioenschappen Veldrijden, jaarlijks goed voor 25.000 toeschouwers en meer dan 1 miljoen tv-kijkers, komen naar Lokeren.

Afgelopen events ...

 

Tijdrit behendigheidsparcours - zaterdag 15 oktober

Op zaterdag 15 oktober krijgen recreanten vanaf 15 jaar de kans om de strijd met zichzelf aan te gaan. In een race tegen de klok zoekt iedere fietser zijn of haar limieten op om zo de King/Queen van de Mont Henri te worden. 

Wil jij testen wat je in je hebt? Toon je graag hoe behendig jij alle hindernissen neemt? Ga dan de uitdaging aan en zet een toptijd neer op de flanken van de Mont Henri.

Iedere deelnemer krijgt gedurende 2 rondjes de kans om een supertijd op de klok te zetten. Wie na 2 ronden op het behendigheidsparcours in Park Ter Beuken de beste tijd neerzet, verwerft eeuwige roem en mag pronken met de titel ‘King of Queen van de Mont Henri’.

Maar dat is niet alles! We voorzien leuke prijzen voor de winnaars in de categorie dames en heren overall en dames en heren 50+. Deelnemen is uiteraard belangrijker dan winnen, maar een toptijd neerzetten is het ultieme doel. 

Locatie: behendigheidsparcours Park Ter Beuken. Van 9 tot 14 uur. Verzamelen aan de technische heuvel waar ook de officiële startplaats van het parcours is. Kostprijs 2 euro. Inschrijven tot en met 12 oktober: webshoplokeren.recreatex.be. Meer info: dienst Sport, sportdienst@lokeren.be, 09 235 31 13. Zowel mountainbikes als cyclocrossfietsen worden toegelaten. Verplicht om een helm te dragen. Afval op de grond gooien tijdens het crossen wordt bestraft met declassering!

Kijk, ik fiets - zaterdag 1 oktober

Leer je kleine kapoen fietsen op 1, 2, 3! “Kijk, ik fiets!” is een methodiek om kinderen te leren fietsen in een les van ongeveer 3 uur. 80% van de deelnemers kan na deze sessie al zelfstandig op 2 wieltjes fietsen.

Voorwaarden: voor kinderen tussen 4 en 6 jaar, begeleiding van max. één volwassene per kind die actief deelneemt, breng voor je kind een eigen fiets zonder steunwielen en fietshelm mee, voorzie je kind van aangepaste kledij. Deze activiteit gaat buiten door.

Praktisch: zaterdag 1 oktober, van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur, Eksaarde.
Meer info: sportdienstlokeren.be, 09 235 31 13.
Inschrijven via webshoplokeren.recreatex.be vanaf dinsdag 6 september tot donderdag 29 september.

Fietsrally - zondag 19 juni tot en met zondag 2 oktober

In Lokeren staat vakantie synoniem voor fietsen en wandelen. Dicht bij huis valt er flink wat te ontdekken: cultuur, historiek, erfgoed, natuur, ongekende plekjes en landschappen, boeiende verhalen, … Een fietszoektocht past helemaal in dat plaatje: gewapend met de nieuwe TV Oost Fietsrally maak je met je hele gezin een boeiende fietstocht door Lokeren, Daknam, Eksaarde en een stukje Moerbeke. Urbanus is je gids op deze verrassend groene route. Hij toont je de weg in vier etappes. Kom heel wat te weten over onze charmante stad aan de Durme. Los de vragen op maar vergeet niet te genieten.

In het boekje vind je verschillende kortingsbonnen die je kan inruilen bij de horeca onderweg. En er is meer: door het oplossen van de vragen in het boekje maak je kans op mooie prijzen! De hoofdprijs is een ticket voor 4 personen voor een topvoorstelling (musical, muziekoptreden, …) naar keuze. De andere prijzen vind je in de fietsbrochure. Wie de bonusvragen oplost, maakt kans op een culinaire geschenkenmand.

De TV Oost Fietsrally is 23 km (met een bonusronde van 5 km). Info en aankoop: Infopunt Toerisme, Markt 2, 9160 Lokeren, 5 euro voor de brochure met kortingsbonnen en deelnameformulier.

 

Kermisfietstocht - maandag 8 augustus

Op maandag 8 augustus doen we een van een 30-tal kilometer langs rustige, landelijke wegen. Onderweg krijgen de deelnemers een drankje aangeboden en na de fietstocht worden er paardenworsten geserveerd.

Vertrek: Atletiekpiste, Sportlaan om 14 uur.
Aankomst: lokaal AVLO op de atletiekpiste in de Sportlaan. Prijs: 6 euro te betalen bij inschrijving. Vooraf inschrijven is verplicht en kan tot en met donderdag 4 augustus aan de balie van het Sport –en Jeugdcomplex, Sportlaan 2. Meer informatie: sportdienst@lokeren.be of  09 235 31 13.

De kermisfietstocht is een organisatie van de sportdienst i.s.m. de sportraad.

Grote Prijs Stad Lokeren - Ereprijs Roger De Neef - maandag 8, woensdag 10 en vrijdag 12 augustus

Na 2 jaar onderbreking is er weer een Lokerse wieler 3-daagse. Renners elite 2 en beloften kunnen opnieuw het beste van zichzelf geven in onze mooie Durmestad en dat tijdens de Lokerse Feestweek. 

Op maandag 8 augustus gaan ze van start tijdens de 2e Grote Prijs De Zaal. Deze rit vertrekt en eindigt aan café De Zaal in de Hillarestraat. Ze rijden 13 ronden via de Heiendestraat naar Bijkam- en Bredenhoekstraat om dan via Everslaar, Spoele en Naastveld terug te keren. Woensdag 10 augustus vindt met medewerking van Sportcomité Daknam de 2e rit plaats. Deze vertrekt en eindigt in Daknam-dorp. De renners rijden 15 ronden via Reinaertdreef, Pontweg en Sinaaistraat richting Kopkapel om via Beukenlaan en Slagveldstraat terug te keren. Op vrijdag 12 augustus valt de eindbeslissing tijdens de 13e Grote Prijs 't Kapelleken. Deze rit vertrekt en eindigt in Doorslaar-dorp. De renners rijden 13 ronden via de Calaignestraat richting de Rechtstraat om via Brielmolenstraat, Vijverstraat en Gentdam terug te keren.

Bij elke rit moeten de renners om en bij de 120 km uit de benen persen. Er is 600 euro prijzengeld voor de eerste 20 renners. Zij kunnen zich ter plaatse inschrijven van 13.45 tot 14.45 uur. De ritten vertrekken telkens om 15 uur. Wie dit jaar het eindklassement van de 3-daagse 'Ereprijs Roger De Neef' wint, ontvangt in het kader van VéLokeren de enige echte VéLokeren-wielertenue. 

Kermisdagfietstocht - donderdag 11 augustus

Wie Lokerse kermisweek zegt, zegt ook Kermisdagfietstocht. Dit jaar goed voor 70 km fietsplezier doorheen het Sigmaplan, langs Durme en Schelde. De fietstocht start op de Markt in Lokeren en gaat langs Hamme, Zele, Berlare en Kalken. Met af en toe een pauze onderweg, een deskundig woordje uitleg over het Sigmaplan en een opperbeste sfeer wordt dit opnieuw een onvergetelijke dag. Ook niet-elektrische fietsen zijn welkom. Graag je eigen lunchpakket meebrengen. Twee drankjes zijn inbegrepen in de prijs.

Inschrijven kan vanaf maandag 18 juli 2021 via toerismelokeren.recreatex.be of in het Infopunt Toerisme, Markt 2. Het aantal inschrijvingen is beperkt. Vertrek 9 uur, 9.30 uur of 10 uur. Kosprijs: 8 euro. Meer info: 09 235 31 05 of toerisme@lokeren.be.
Organisatie: Raad voor Toerisme, Gidsen en Infopunt Toerisme.

Sneukelfietstocht - vrijdag 16 september

De sneukelfietstocht is een klassieker onder de fietstochten. Dit is een combinatie van fietsen langs prachtige wegen en het verwennen van de innerlijke mens. Er wordt meermaals gestopt voor een hapje en een drankje. Een organisatie van de dienst Sport.

Autoloze zondag - zondag 18 september

Meer info vind je hier.

Tournée Locale - gegidste fietstochten in augustus en september

Fietsroute langs iconische Lokerse cafés. Toerisme Lokeren ging samen met een paar notoire cafégangers op pad en stippelde een fietsroute uit langs iconische Lokerse cafés. In de brochure ‘Tournée Locale’ kom je meer te weten over deze erfgoedpareltjes en maak je ook kennis met de vijf Lokerse biertjes. Geniet van deze culinaire erfgoedroute met vrienden of familie, (maar geniet met mate van deze heerlijke biertjes wanneer je fietst). De brochure is gratis te verkrijgen in het Stadsmuseum Lokeren en in het Infopunt Toerisme. In augustus-september organiseert Toerisme enkele gegidste fietstochten 'Tournée Locale'. Meer info lees je hier of via Infopunt Toerisme, Markt 2, 09 235 31 05. 

Festiveló - zondag 10 juli

Spring op zondag 10 juli op je fiets voor de nieuwe editie van Festiveló, en beleef met je familie en vrienden een onvergetelijke zomerdag. Starten doe je op de Stedelijke Basisschool Spoele. Na een rit van circa 30 km - over Zele, Berlare en Overmere - kom je terug op de Markt in Lokeren voor het slotconcert. Onderweg rijd je langs verrassende concertplekjes: bijzondere bedrijven, verborgen erfgoedpareltjes, groene parken, maar ook langs idyllische waterpartijen. Laat je mee stromen op een muzikale reis van zachte hangdrum klanken tot opzwepende percussie. 

Ontmoet verrassende artiesten zoals de Great Escape, Stokman & Vos, Jan De Smet, Ella Ray en Les Patineurs. Geniet op het einde van deze vloeiende fietstocht van de heerlijke stemmen van Barbara Dex, Els Dottermans en Andrea Croonenberghs. Deze vrouwen brengen hulde aan Boudewijn de Groot. Je kunt je eigen picknick meenemen, maar op de picknickplek aan het Kasteelpark in Berlare zijn ook drankjes en heel wat lekkers te verkrijgen. Festiveló is een ideaal uitstapje voor het hele gezin, met ook kindvriendelijke acts en animatie. 

Schrijf je hier tijdig in en ontdek wat deze muzikale fietstocht nog allemaal in petto heeft voor jou. Kostprijs: 15 – 5 (4-12jaar) – gratis (-4jaar) – sociaal tarief inclusief alle optredens, programmakrant, fietsplan & verrassing. 

Ik fiets naar het werk-dag - donderdag 28 april

Al voor het vierde jaar op rij organiseert Cyclis een #ikfietsnaarhetwerk-dag. Haal die dag je fiets van stal en fiets met ons mee naar het werk! Doneer vrijblijvend het bedrag dat je bespaart door te fietsen aan het goede doel, Habbekrats vzw. Bovendien maak je kans om zelf een splinternieuwe elektrische fiets te winnen ter waarde van 2099 euro. Schrijf je in op www.ikfietsnaarhetwerk.be.

Groot fietsexamen - 2 en 3 mei

 

Dauwfietstocht - zaterdag 7 mei

Voor dag en dauw vertrekken we voor een rit van ongeveer 25 kilometer langs prachtige landelijke wegen. Na de rit worden alle deelnemers ontvangen in het Sport- en Jeugdcomplex en krijgt iedereen lekkere koffiekoeken en koffie. Een organisatie van de dienst Sport.

Kijk, ik fiets - zaterdag 14 mei

Leer je kleine kapoen fietsen op 1, 2, 3! “Kijk, ik fiets!” is een methodiek om kinderen te leren fietsen in een les van ongeveer 3 uur. 80% van de deelnemers kan na deze sessie al zelfstandig op 2 wieltjes fietsen.

Voorwaarden: voor kinderen tussen 4 en 6 jaar, begeleiding van max. één volwassene per kind die actief deelneemt, breng voor je kind een eigen fiets zonder steunwielen en fietshelm mee, voorzie je kind van aangepaste kledij. Deze activiteit gaat buiten door.

Praktisch: zaterdag 9 oktober, van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur, Staakte school (Hoogstraat 192, 9160 Lokeren).
Meer info: sportdienstokeren.be, 09 340 50 80

Initiatie E-bike - dinsdag 24 mei

Op dit event is iedereen welkom! Ook wanneer je geen elektrische fiets hebt. In de voormiddag voorziet de dienst Sport een algemeen theoretisch gedeelte waar ingegaan wordt op de techniek van de fiets en de wegcode. In de namiddag wordt de deelnemersgroep in twee gesplitst: mensen die in het bezit zijn van een e-bike maken een rit onder leiding van gediplomeerde instructeurs die tips en tricks meegeven over de fiets. De mensen zonder elektrische fiets krijgen de kans om een e-bike te testen op een (technisch) parcours.

Buitenspeeldag - woensdag 20 april

Vandaag gaan we met z'n allen buiten spelen én fietsen want speciaal voor Buitenspeeldag openen we een behendigheidsparcours in Park Ter Beuken. 

Start to Flandrienne - start 20 maart

Speciaal voor dames die ook graag eens een ritje maken op zondagvoormiddag maar niet weten hoe eraan te beginnen organiseert de dienst Sport en jeugd in samenwerking met En Danseuse een gloednieuwe lessenreeks. De reeks richt zich op beginnende vrouwelijke fietsers die ook eens willen proeven van de wielersport op recreatief niveau. Elke week wordt er een ritje gemaakt onder de deskundige begeleiding van gediplomeerde wielertrainers die de dames meenemen op een adembenemende tocht door het Waasland. Als apotheose zal de laatste rit richting de Vlaamse Ardennen gaan waar de dames kennismaken met het betere Flandrienwerk.

De lessenreeks start op zondag 20 maart. Kostprijs: 60 euro. Meer info: Bart Nonneman - info@endanseuse.be of 0473 97 75 28.

Fietsactie Sakutrappers - start 10 maart

Ook in de Sakura-woonzorgcentra slaan ze aan het trappen en gaan ze zo op zoek naar de "Beste Sakutrapper". 

Fietsenwijding - zaterdag 12 maart

Dienst Sport biedt een rit aan voor recreanten van zo'n 25 kilometer met onderweg een tussenstop waar iedereen een gratis drankje krijgt. Daarnaast is er voor de wielertoeristen een aparte rit voorzien van ongeveer 55 kilometer. Die rit wordt gereden aan een tempo dat voor elke wielertoertist die regelmatig fietst haalbaar is. Net voor de start worden de fietsen op het evenementenplein gewijd door E.H. Deken Geert Cattrysse.

Omloop van het Waasland - zondag 13 maart

Deze omloop is een eendaagse Belgische wielerwedstrijd van ruim 190 kilometer. De renners leggen enkele rondes af door de omgeving van Lokeren, om uiteindelijk in plaatselijke rondes te strijden voor de zege.

Toprit 75/50km voor wielertoeristen op de weg - zondag 13 maart

Recreatieve fietstocht georganiseerd door WTC De Ledecrossers voor wielertoeristen met afstanden van 75 en 45 km. Inschrijving en vrije start van 8 tot 10.30 uur vanuit parochizaal Oudenbos (F. Hanusdreef 39a).

Meer info via Walter De Coeyer op 0478 98 08 37. Kostprijs: 5 euro (3 euro voor vergunninghouders).

Opening wielerexpo - zaterdag 26 februari 2022 tot 26 februari 2023

Heel wat Lokerse wielrenners braken de voorbije 100 jaar nationaal en internationaal door: Roger De Neef, Petrus Van Theemsche, Michel D’hooghe, Etienne Antheunis, Evy Van Damme, Rune Herregodts… Op het grondgebied van Lokeren werden ook heel wat grote en kleine wedstrijden georganiseerd. Tussen 1996 en 2007 lag de finish van de Omloop Het Volk in Lokeren: de allergrootsten kwamen in Lokeren over de streep. In aanloop naar het Belgisch Kampioenschap Veldrijden dat in januari 2023 in Lokeren plaatsvindt, blikken we terug op 100 jaar Lokerse rennersverhalen en supportersplezier. Meer info vind je hier.

Aquaspinning - zaterdag 19 februari (onder voorbehoud)

Aquaspinning is een fitnessvorm waarbij men fietst in het water op een speciale fiets. Dit is de ideale workout voor wie graag fietst maar nog niet graag door de winterkou rijdt. 

19e Mountainbike Toertocht

Donderdag 11 november organiseert mountainbike club 'Gezôarse Feesten', in samenwerking met De Ronde van het Waasland, de 19e Mountainbike Toertocht. Je maakt een keuze uit 3 tochten: 28 km, 45 km of 55 km. 

Inschrijvingen tussen 8.30 en 10.30 in het Uilennestje, Muylaerstraat 17, Eksaarde (naast de sporthal). 

Kostprijs: 4 euro (zonder verzekering) of 6 euro (met verzekering) - 2 euro voor -16jaar. 

Inbegrepen: aparte douches, ruime bevoorrading, pannenkoek na de rit, bikewash en pechdienst, bewaakte fietsparking en EHBO.

Meer info: 0473 75 48 84 of www.gezoarsefeesten.be

 

VTT inhuldiging vernieuwde mountainbikeroutes

Zondag 24 oktober organiseert onze sportdienst een VTT in het kader van de opening van de vernieuwde mountainbikeroutes. De routes zijn gebaseerd op de reeds bestaande routes, uitgebreid met enkel nieuwe stukken die ons door de prachtige natuur van Lokeren voeren. Er zijn ook twee nieuwe technische passages toegevoegd die een extra uitdaging bieden voor de meer ervaren mountainbiker.

Er is keuze tussen drie omlopen, een uitgebreide omschrijving van de routes is te vinden in deze flyer van Sport Vlaanderen (.pdf). Voor de kleinste fietsers wordt trouwens een alternatieve kidstour voorzien. Deze route is zo'n 15 kilometer lang, bevat minder technische stroken en is eenmalig voorzien van bewegwijzering (oranje pijlen van Sport Vlaanderen). Voor de drie andere omlopen is een vaste bewegwijzering voorzien.

Dit is een gratis evenement, maar op voorhand inschrijven via webshoplokeren.recreatex.be is verplicht.
Lees meer info over de nieuwe mountainbikeroutes en de inhuldiging.

 

Start Hoogtij - zondag 20 juni 2021 t.e.m. 19 september

Start Hoogtij 

Op 20 juni geven we het startschot voor een zomer lang feest met HOOGTIJ! Feest in Rivierpark Scheldevallei. Bij HOOGTIJ staan de rivieren centraal. Want tussen Gent en   Antwerpen strekt zich Rivierpark Scheldevallei uit, een gebied gekenmerkt door unieke getijdennatuur, imposante kastelen en bloeiende dorpen en steden. 23 steden en   gemeenten tonen je drie maanden lang de streek van Schelde, Durme en Rupel op een andere manier.

 Ook Stad Lokeren doet mee! Smeer je benen maar in want samen met Hamme, Temse, Waasmunster, Buggenhout, Zele en Dendermonde voorzien we een mooie   fietszoektocht verdeeld over drie stevige fietslussen. Heb je de tochten afgelegd en de vragen beantwoord? Breng het antwoordformulier binnen bij het Infopunt Toerisme,   Markt 2 en maak kans op een van 150 HOOGTIJ-tassen vol streekproducten. Ook op andere plaatsen in de Scheldevallei valt er heel wat te beleven.
 Ontdek het volledige programma en alle info op hoogtijscheldevallei.be, van 20 juni t.e.m. 19 september.
  

Rapencross - 11 september 2021

Het UCI publiceerde de officiële internationale veldritkalender. De Lokerse Rapencross bijt opnieuw de spits af en opent het veldritseizoen.
Locatie: Park ter Beuken
Meer info over de Rapencross/Ethias Cross Lokeren vind je binnen de komende weken via rapencross.be, ethiascross.be of via de Facebookpagina van de Rapencross.

 

  

 Aperitief-fietstocht: Wat groeit er op de Lokerse velden? - zondag 4 juli 2021

 

Landbouwer Luc Van Rossem, voorzitter van de Landelijke Gilde Lokeren Heirbrug-Daknam, neemt jou mee op een fietstocht langs de Lokerse velden. Kan jij de verschillende gewassen herkennen? Aardappelen, maïs, witloof, klaver en tarwe geven hun geheimen prijs. Luc vertelt je wanneer de gewassen volgroeid zijn en of ze na het oogsten op   jouw bord belanden óf in de voederbak. Weet jij trouwens wat een luzerne of een mestbubbel is? Je komt het allemaal te weten tijdens deze leerrijke uitstap van 13 km.

 Vertrek en aankomst aan boerderij Van Rossem, Sijpstraat 8, Lokeren, 10 – 12 uur, 3 euro. Beperkt aantal deelnemers. Inschrijven is noodzakelijk via toerismelokeren.recreatex.be. Meer info: Infopunt Toerisme, Markt 2, 09 340 94 74 of toerisme@lokeren.be.

Zomeravondtocht: Bes en Bloem, Flowers by Ollie en Chocolatier Ashley - donderdag 8 juli 2021

Zomeravondtocht Bes en Bloem

Pluk de dag! Of beter: een bloem. Dat doet Reina in haar pluktuin Bes en Bloem. Vol passie vertelt ze jou over haar biologische bessen- en bloemenplukweide. Voor de   gelegenheid krijgt Reina gezelschap van de zussen Sofie en Julie Rosseel. Een kostuumontwerpster en een psychologe die hun kinderdroom volgden: een eigen   bloemenwinkel, Flowers by Ollie. Als floristen maken ze nu de mooiste bloemencreaties, met wilde bloemen plukvers uit de wei.

 Ashley volgde een opleiding tot bakker en leerde tijdens haar studies chocolade bewerken. Het was liefde op het eerste gevoel. Zo zot van dit – toch wel Belgisch - product   specialiseerde ze zich verder en opende met terechte trots haar eigen zaak Chocolatier Ashley.

 Donderdag 8 juli om 18.45 uur. Deelname 3 euro, drankje inbegrepen. Beperkt aantal deelnemers. Inschrijven vanaf juni via toerismelokeren.recreatex.be.
 Start aan Infopunt Toerisme, Markt 2.
 

 Zomeravondtocht: De Zoete Uitspraak, Janz & Rooz en Pain Pure - donderdag 15 juli

 

Op de hoek van de Vredegerechtstraat staat het statige Kasteel Van Duyse dat omgetoverd werd tot De Zoete Uitspraak. Gastvrouw Geneviève vertelt in geuren en kleuren   over dit culinair totaalconcept en over de renovatie die het kasteel onderging.

Christel De Rooze en David Janzing, of kortweg: Janz & Rooz. Ze volgden een opleiding ambachtelijk ijsbereider en gaven toe aan de ‘goesting’ om een eigen onderneming   te starten. Je kan de Oude Heerweg niet voorbij fietsen zonder een stop te maken voor een artisanaal ijsje, zelfs met saffraan uit eigen tuin.

Bij Pain Pure mag je tijd nemen. En dat zal nodig zijn om te kunnen kiezen uit al die ovenheerlijke en biologische broden. Deborah De Bruyne, met een hart zo warm als een   vers gebakken brood, vertelt jou haar bijzonder verhaal. En er gaat niets boven de geur van versgebakken brood, toch?

Donderdag 15 juli, om 18.45 uur. Deelname 3 euro, drankbonnetje inbegrepen. Beperkt aantal deelnemers. Inschrijven via toerismelokeren.recreatex.be.   Start aan Infopunt Toerisme, Markt 2.


Zomeravondtocht: Gallery Nanda en Fleur d’Or - donderdag 22 juli

Kunst, Belgisch design, muziek én theater: je vindt het allemaal bij Gallery Nanda. Sarah De Geyter vertelt jou haar verhaal: over de galerij en over haar moeder en grootmoeder Ferdinanda. 

Mieke De Schaepmeester is een bezige bij: verpleegkundige, mama, herboriste, apitherapeut én zaakvoerder van Fleur d’Or. Dankzij de bijenkorven van haar man en schoonvader kan ze aan de slag met de bijenproducten en maakt ze verzorgingsproducten, likeuren en siropen. Natuurlijk en artisanaal staan bij Fleur d’Or centraal.

Donderdag 22 juli om 18.45 uur. Deelname 3 euro, drankje inbegrepen. Beperkt aantal deelnemers. Inschrijven vanaf juni via toerismelokeren.recreatex.be. Start aan de kerk van Doorslaar, Doorslaardorp 60.

 

Kermisfietstocht - maandag 2 augustus 2021

 

De kermisfietstocht is een organisatie van de Dienst Sport in samenwerking met de Sportraad. Op maandag 2 augustus gooien we de benen los tijdens een ontspannen ritje   van ongeveer 25 km. We starten om 14 uur in de Sportlaan ter hoogte van de parking van het zwembad. Onderweg pauzeren we even om onze dorst te lessen. Bij aankomst   kan iedereen genieten van lekkere Lokerse paardenworsten aan de kantine van AVLO aan het atletiekterrein.
Deelname aan dit evenement kost 6 euro en vooraf inschrijven is noodzakelijk.

Inschrijven kan tot en met donderdag 29 juli aan de balie van het Sport- en Jeugdcomplex.
We rijden deze fietstocht in groep en onder begeleiding. Mocht blijken dat dit nog niet mogelijk is omwille van de geldende coronaregels zorgen we voor een bewegwijzerd  alternatief.

  

Kermisdagfietstocht - donderdag 5 augustus 2021  

Kermisdagfietstocht

 De 17de editie van de kermisdagfietstocht stuwt ons noordwaarts, naar het Nederlandse Zeeuws-Vlaanderen. Een gevarieerde en goed toegankelijke route leidt je langs   Wachtebeke, Zelzate, de Kanaalzone, Axel, Kemzeke, St-Gillis-Waas, Stekene en Moerbeke om uiteindelijk opnieuw in Lokeren aan te komen. Goed voor 70 km fietsplezier!   Ook niet-elektrische fietsen zijn uiteraard welkom. In de voor- en in de namiddag is een pauze voorzien voor een drankje of sanitaire stop. Iedere deelnemer brengt zijn   eigen picknick mee. Twee drankjes zijn inbegrepen in de prijs.

Organisatie: Raad voor Toerisme, Gidsen en Infopunt Toerisme.

Inschrijven kan vanaf vrijdag 16 juli 2021 via toerismelokeren.recreatex.be of in het Infopunt Toerisme, Markt 2. Het aantal inschrijvingen is beperkt.   Vertrek 9 uur, 9.30 uur of 10 uur. 8 euro.  Meer info: 09 340 94 74 of toerisme@lokeren.be.

Sneukelfietstocht - vrijdag 10 september 2021

 

De sneukelfietstocht is een ware klassieker onder de fietstochten en zal dit jaar doorgaan op vrijdag 10 september. Deze fietstocht is ongeveer 60 km lang. We maken er een   leuke daguitstap van waarbij we sport, plezier en gastronie proberen combineren. Iedereen wordt verwacht in het Sport- en Jeugdcomplex vanaf 9 uur voor een lekker   ontbijtje. Om 9.30 uur zetten we aan voor een dag vol fietsplezier. Onderweg stoppen we regelmatig voor een hapje en een drankje en op de middag nemen we rustig de tijd   voor een lekker middagmaal. Rond 17 uur worden we terug verwacht in het Sport- en Jeugdcomplex.

Vooraf inschrijven aan de balie van het Sport- en Jeugdcomplex is noodzakelijk en kan tot dinsdag 7 september. Schrijf tijdig in want de plaatsen kunnen   beperkt worden. Prijs: 20 euro. 
 Mocht het op dat moment nog niet mogelijk zijn om onder de traditionele vorm te organiseren, proberen we een coronaproof alternatief te voorzien.

 

Hazentriatlon - zondag 27 juni 2021

 

De Hazentriatlon is die ideale gelegenheid voor de recreatieve sporter. Mensen die eens willen proeven van de triatlonsport, maar schrik hebben om direct een echte   competitieve wedstrijd te doen, komen hier zeker aan hun trekken. Net als bij een echte triatlon combineren we hier ook zwemmen, fietsen en lopen, maar er is geen   tijdsopname of klassement. Iedereen doet rustig mee op zijn of haar eigen tempo. De afstanden zijn haalbaar voor iedereen die een beetje sportief is.
Let wel op! Het fietsen verloopt deels op onverharde wegen. Er wordt dus best deelgenomen met een MTB om lekke banden te vermijden.
Meer info op endanseuse.be. 
Wie zich optimaal wil voorbereiden kan tevens inschrijven voor de cursus "start to triatlon". Als corona het toelaat gaat deze van start op maandag 19 april.
Meer info via sportdienst@lokeren.be.

Op stap met de gids: de Moord op Bertha Braeckman - zondag 6 juni 2021

Fietstocht de moord op Bertha Braeckman

Gisteren 15e oktober 1909 in de namiddag, zond ik mijn meisje Bertha om twee broden met enen netzak bij Camiel Van Acker op de Bergendries. Rond 9 ure van den avond was zij nog niet thuis; wij hebben overal gezocht en geïnformeerd en nergens hebben wij ze gevonden en maar enkel vernomen dat zij met een manspersoon gezien feweest was, gaande in de richting van de Kopkapel met haren netzak met twee broden in.

Een fragment uit het verhoor van Juliana Francois, moeder van Bertha Braeckman. Op de fiets volgen we het traject van de dader en slachtoffer in Lokeren van 1909. Rudi De Clercq, politiecommissaris én stadsgids, verdiepte zich in deze moord en vertelt je over één van de gruwelijke feiten uit de Lokerse geschiedenis.

Zondag van 10 tot 12 uur, met een aperitiefje als afsluiter. Deelname 3 euro, drankje inbegrepen. Beperkt aantal deelnemers. Inschrijven vanaf mei via toerismelokeren.recreatex.be. Vertrek Ingang ziekenhuis AZL, Lepelstraat 2.

 

Fietsenwijding - 6 maart 2021 

De fietsenwijding zal dit jaar jammer genoeg niet kunnen doorgaan in haar normale vorm. Het is nog te gevaarlijk om te veel mensen bij elkaar te brengen. 
Toch willen wij als sportdienst jullie niet volledig in de kou laten staan. Blijven bewegen is immers belangrijk en fietsen is niet verboden, zolang we het niet met te veel mensen doen. 
Daarom willen we graag een alternatief aanbieden. 

Voor onze recreatieve fietsers zullen we een ritje uitstippelen dat bewegwijzerd is met pijltjes. De rit start ter hoogte van de inkom van het Sport- en Jeugdcomplex en eindigt daar ook. We werken met een vrije start en dit tussen 6 en 13 maart. De rit is ongeveer 25 km en na de rit kan men zich aanmelden in het Sport- en Jeugdcomplex voor een klein gadget. 
Voor de wielertoeristen is er ook een rit uitgestippeld via GPX. Het GPX bestand zal te vinden zijn op de website van de sportdienst en aan de ingang van het Sport- en Jeugdcomplex. Wielertoeristen die de rit gereden hebben kunnen hun gadget ook afhalen in het Sport- en Jeugdcomplex aan de balie van het zwembad. 
De fietsenwijding is een organisatie van de sportdienst en de sportraad. Deelname is gratis. 
Vertrek: zaterdag 6 maart vanaf 10 uur aan het Sport- en Jeugdcomplex (Sportlaan 2). 
Info: Sportdienst Lokeren, Sportlaan 2, 09 340 50 80 of sportdienst@lokeren.be

 

BK Wielrennen op de weg - 17 oktober 2020

Maar de sportieve combi wielrennen-Lokeren stopt niet bij de Rapencross. De komende 3 jaar wil de stad Lokeren zich volop profileren als wielerstad. Zo fungeren wij op zaterdag 17 oktober als gastheer voor de Belgische Kampioenschappen wielrennen op de weg voor beloften en elite zonder contract. Start en finish van dat BK op de weg bevinden zich in de Sportlaan ter hoogte van de Peperkoekdreef. Wedstrijden om 10u (beloften) en 14u30 (elite zonder contract). Omwille van deze kampioenschappen zal er in en rond Lokeren wel de nodige verkeershinder zijn.

 

Rapencross - 26 september 2020

Nadat we in 2018 al een eerste keer mochten proeven van veldrijden op het hoogste niveau, staat Lokeren vanaf komend seizoen opnieuw te blinken op de officiële kalender van het internationale cyclocrossseizoen. Menig Lokeraar keek hier ongetwijfeld sinds de officiële bekendmaking begin dit jaar reikhalzend naar uit. Tot het Coronavirus roet in het eten strooide.

Na uitvoerig overleg met het stadsbestuur werd besloten om op zaterdag 26 september de top van het internationale veldrijden alsnog hun seizoen te laten openen met de Rapencross/Ethias Cross Lokeren. Hart van het parcours vormt opnieuw het Park ter Beuken. Midden de natuur, omringd door bomen, langs de oevers van de Durme maar toch op een steenworp afstand van het stadscentrum. Een unieke locatie voor de in Vlaanderen – op voetbal na – populairste sport, met centraal op de omloop een heus spektakelstuk: de Mont Henri. Jammer genoeg dient de wedstrijd omwille van het Coronavirus te worden georganiseerd achter gesloten deuren en met respect voor de geldende veiligheidsmaatregelen.

Maar niet getreurd: liefhebbers kunnen de Rapencross integraal en live volgen op VTM en dit vanaf 16u.

Info over de Rapencross/Ethias Cross Lokeren vindt u via www.rapencross.bewww.ethiascross.be of via de Facebookpagina van de Rapencross.