VéLokeren krijgt steun van Lokerse meter en peter

Bij een campagne zoals VéLokeren horen natuurlijk ook een meter en een peter. En die vonden we in eigen stad. Met veldrijdster Nele De Vos en het aanstormend wielertalent Rune Herregodts zetten twee jonge wielrenners mee hun schouders onder de campagne én het Belgisch Kampioenschap dat in 2023 in Lokeren georganiseerd wordt. Hierbij stellen we graag onze sportieve boegbeelden aan jullie voor.

Nele: ‘Ik probeer mijn studies te combineren met het wielrennen en dan vooral het veldrijden maar dat is niet altijd even makkelijk. Vooral tijdens stageperiodes en de bijhorende langere werkdagen staat de fiets vaker aan de kant dan ik zelf zou willen. Maar ik compenseer dat door naar mijn stageplek te fietsen. Het is een goede uitlaatklep en ideaal om toch nog een frisse neus te halen. 

Ik zette pas op mijn negentiende de stap naar het wielrennen en veldrijden, maar het is geen onbekende sport in onze familie. Mijn twee broers koersen, mijn papa is wielrenner geweest en ook mijn neef is profrenner bij Lotto-Soudal. Nadat ik tijdens een veldcross van een van mijn broers Sanne Cant en Jolien Verschueren aan het werk zag, wist ik het meteen: ik moest en zou koste wat kost bewijzen dat ik dit ook kon.

Toen ik gevraagd werd om meter te worden van VéLokeren dacht ik meteen ‘Waarom niet!’. Lokeren ligt mij na aan het hart. Enerzijds omdat ik al heel mijn leven in Lokeren woon, anderzijds omdat ik al verschillende jaren vaste klant bent tijdens de veldrit Rapencross. Ideaal dus om dit toffe initiatief te ondersteunen.

De Rapencross staat altijd in het rood aangestipt in mijn agenda. Het is niet alleen een tof parcours, het is ook een thuiscross natuurlijk. De eerste keer dat ik deelnam was echt super. Het was goed weer, het leek wel alsof heel Lokeren er was. Ik hoorde overal mijn naam roepen, het was alsof iedereen voor mij aan het supporteren was. Het was fijn om eventjes dat Wout Van Aert-gevoel te ervaren.

Rune: ‘Ik heb nu net mijn eerste jaar als profwielrenner achter de rug bij Sport-Vlaanderen Baloise maar ik koers al sinds mijn vijftiende. Net zoals Nele combineer ik dit met mijn studies geneeskunde, al staan die sinds vorig jaar op een lager pitje.

Het peterschap van VéLokeren heb ik meteen aanvaard. Niet alleen omdat ik al sinds mijn elfde in Lokeren woon, maar ook omdat het voor iedereen – niet alleen voor topsporters dus - belangrijk is om voldoende te bewegen. Fietsen is hiervoor ideaal. Voor veel mensen zorgt dit voor de nodige ontspanning en ondertussen werken ze nog aan hun conditie ook.

Twee jaar geleden ging het Belgisch kampioenschap voor beloften door in Lokeren. Zo’n thuiswedstrijden zijn altijd superleuk om te doen. Je hebt een pak meer supporters langs de baan staan en nadien is het ook tof om hetzelfde parcours nog eens over te doen tijdens een training en de sfeer van de wedstrijd terug op te roepen.

Ik geniet ervan om te koersen en progressie te maken. Ik wil gewoon zo goed mogelijk worden als ik kan, mijn potentieel eruit halen. Als je hierdoor mooie koersen kan rijden zoals de Tour of de Ronde van Vlaanderen is dat super natuurlijk. En kan je dan ook nog een wedstrijd winnen? Dan is dat mooi meegenomen.

Mijn boodschap voor jonge rennertjes? Amuseer jezelf! Combineer op jonge leeftijd verschillende disciplines of sporten. Dat is goed voor je lichaam. Ga niet meteen voor een Spartaans ritme, want dat hou je niet vol. Van zodra je 17 bent, mag je het gerust wat serieuzer aanpakken. Maar ook dan: blijf genieten, zodat je lang met plezier kan koersen!

Op de vraag welke Lokerse plekjes Nele en Rune aanraden om te gaan fietsen, moeten ze beiden niet lang nadenken.

Nele: ‘Park Ter Beuken vind ik ideaal om te gaan trainen omdat het een gevarieerd parcours is. De Kattenberg is ook heel tof, maar redelijk intensief en in Eksaarde ga ik vaak fietsen aan de Kruiskapel. Midden in het veld … zalig is dat. Ik hoop echt dat VéLokeren mensen ertoe aanzet om de auto wat vaker thuis te laten of om in het weekend eens een fietstrip te doen met het gezin.’

Rune: ‘Als ik met de mountainbike op pad ga, moet ik het zeker niet te ver gaan zoeken. Rond het Molsbroek zijn er mooie paadjes en ook in het Verloren Bos, de Kattenberg en Park Ter Beuken ga ik graag trainen.’