Laat je vaccineren

Vaccinatie is onze belangrijkste troef om de COVID-19-pandemie achter ons te laten. Om terug gewoon met vrienden je verjaardag te vieren, je (groot)ouders te knuffelen, op café of restaurant te gaan, of naar een concert of het voetbalstadion. Vaccinatie kan voorkomen dat je ernstig ziek wordt en levens redden. Heel belangrijk dus om je te laten inenten. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor elkaar. Zodat we stukje bij beetje weer het gewone leven kunnen oppikken.

"Je laten vaccineren is het beste plan, zodat het leven straks weer starten kan."

Je laten vaccineren tegen COVID-19 doe je omdat:

 • minder risico loopt op een ernstige ziekte door COVID-19
 • je minder besmettelijk bent
 • je de verspreiding van het virus (en varianten) helpt tegen te gaan
 • je kwetsbaren beschermt die zich niet kunnen laten vaccineren 
 • je de druk op de zorg verlicht

Wanneer krijg ik mijn uitnodiging?

 • Iedereen (momenteel +18-jarigen) wordt uitgenodigd.
 • De uitnodigingen worden centraal verstuurd vanuit de overheid.
 • De volgorde van vaccineren wordt bepaald op basis van de federale vaccinatiestrategie.
 • Het is mogelijk dat je partner en jijzelf niet op hetzelfde moment uitgenodigd worden, heb geduld.

Dit is momenteel het Vlaamse streefdoel in timing:

 

Een 2-tal weken voordat je verwacht wordt in het vaccinatiecentrum, zit de uitnodigingsbrief in je brievenbus. Naast die brief krijg je ook een e-mail en sms met dezelfde boodschap, indien de overheid over jouw gegevens beschikt.

Wat staat er in de uitnodiging?

De uitnodigingsbrief bestaat uit drie bladzijden.

 • De eerste pagina is een e-ticket met daarop een streepjes- en QR-code én een link naar de website waar je je kan registreren: www.laatjevaccineren.be/registratie. Deze pagina moet je meenemen naar het vaccinatiecentrum. Goed bijhouden dus.
 • Op de keerzijde staat het precieze tijdstip waarop je in het vaccinatiecentrum verwacht wordt. Het gaat om twee data: één voor je eerste inenting en één voor de herhalingsprik, een aantal weken later.
 • Op de laatste pagina staat praktische informatie over de vaccinatie zelf. Lees de volledige uitnodiging aandachtig en noteer de twee afspraken voor vaccinatie in je agenda.

Wat moet ik met de uitnodiging doen?

In de brief, e-mail en sms wordt gevraagd om je te registreren voor een bepaalde datum. Dat betekent dat je online of telefonisch laat weten of je al dan niet op die twee voorgestelde data op de afspraak kan zijn in het vaccinatiecentrum.

!Bevestig altijd je gereserveerde datum! Dat is erg belangrijk voor het vaccinatiecentrum om te kunnen plannen. Voor elke uitgenodigde wordt er namelijk een vaccin gereserveerd. Als je je afspraak niet (tijdig) annuleert en je komt toch niet, dan wordt het vaccin dat voor jou voorbereid was mogelijks weggegooid.

Registreer je online op www.laatjevaccineren.be. Om te voorkomen dat je de code van 33 tekens moet overtypen, kan je de QR-code op de brief scannen, waardoor je automatisch op een webpagina komt, waar je code al is ingevuld.

Bewaar de uitnodiging tot na je tweede prik!


>> Wie, waar en wanneer? Lees hier meer informatie over de uitnodiging voor het coronavaccin na. 

 

Je afspraak

Je maakt een afspraak voor de vaccinatie tegen corona via door online of telefonisch je uitnodiging te bevestigen. Je krijgt die persoonlijke uitnodiging per post (vaak ook per sms en e-mail). Daarin vind je de website of het telefoonnummer om te bevestigen of je ingaat op die uitnodiging. Zodra je hebt bevestigd, ligt je afspraak vast en verwachten we je. 

Reageer binnen de 30 dagen op je uitnodiging. Daarna vervalt je uitnodiging.

Raadpleeg hier de stappen om je uitnodiging te bevestigen, te verplaatsen of te annuleren.

Heb je (nog) geen uitnodiging gekregen?
Dan kan je ook (nog) geen afspraak vastleggen. Even geduld hebben in dat geval, iedereen komt aan de beurt.

Belangrijk:

1. Kom op het tijdstip dat je wordt voorgesteld.
2. Bevestig je afspraak op voorhand.
3. Of annuleer tijdig zodat iemand anders uitgenodigd kan worden.
2. Kom op tijd.

>> Wie, waar en wanneer? Lees hier meer informatie over je afspraak voor het coronavaccin na. 

 

Thuisvaccinatie

Geraak je niet tot het vaccinatiecentrum? En je hebt toch de wens je te laten vaccineren? In uitzonderlijke gevallen wordt er thuis gevaccineerd. Dit bepaal jij niet zelf.

Dan kan bijvoorbeeld enkel als je:

 • Bedlegerig​​ bent
 • Een vorm van dementie​​ hebt die een verplaatsing naar het vaccinatiecentrum moeilijk maakt
 • Lijdt aan een ernstige psychiatrische problematiek​​
 • Je door een ernstige fysieke handicap niet kan verplaatsen
 • Je behandeling de verplaatsing naar het vaccinatiecentrum te risicovol maakt

Je huisarts zal beoordelen of je beter thuis gevaccineerd moet worden of toch naar het vaccinatiecentrum kan gaan.

Lees de info hierover hier na Vaccinatie thuis: wat als ik niet in het vaccinatiecentrum geraak? of bespreek het met je huisarts.
Hierover contact opnemen met het vaccinatiecentrum heeft geen zin. Noch de medewerkers van het centrum, noch jijzelf kunnen de beslissing maken om jou thuis te vaccineren. 
 

Reservelijst

Ben je 65 of ouder en van Lokeren, Waasmunster of Moerbeke? Stel je dan kandidaat via onze reservelijst.
Wij bellen jou op om de plaats in te nemen van burgers die hun gereserveerde tijdsslot annuleren of niet komen opdagen. Kom na de oproep zo snel mogelijk naar het vaccinatiecentrum voor je inenting.

 

Wat als ik niet op de afspraak kan zijn?

Via de link om je afspraak te registreren, kan je ook een nieuwe afspraak maken, zowel voor de eerste als de tweede prik. Wie geen internet heeft, probeert zoveel mogelijk hulp te vragen in de omgeving. Lukt het echt niet om zelf de afspraak te annuleren, bel dan naar het Infopunt van het vaccinatiecentrum via 09 342 30 00 (elke werkdag van 9 tot 16 uur).

 

Wat als ik mij niet wil laten vaccineren?

De vaccinatie is niet verplicht, waar wel aangewezen. Want alleen wanneer heel veel mensen immuun zijn voor het virus, kunnen wij deze moeilijke periode achter ons laten en ons normale leven hervatten.

Als je je niet wil laten vaccineren, laat het dan ook weten aan het vaccinatiecentrum, bij voorkeur via e-mail (vaccinatiecentrum@lokeren.be) met vermelding van je naam, geboortedatum en de data van de vaccinaties. Zo weten wij dat er een plaats vrij is om iemand anders uit te nodigen.