Openbaar vervoer

De Lijn past dienstregeling aan door effecten Coronavirus

Mondmaskers spelen een cruciale rol. Ben je ouder dan 12 jaar? Dan ben je verplicht om ze te dragen in alle stations, aan de haltes en op bus en tram. Zolang de chauffeurs in een afgesloten stuurpost zitten, en dus voldoende afstand van je houden, moeten ze geen mondmasker dragen. Dat besloot de overheid (artikel 4 van het ministerieel besluit van 23 maart 2020). We vragen hen wel om het goede voorbeeld te geven en hun neus en mond zoveel mogelijk te bedekken. 

De voertuigen worden frequent gepoetst en verlucht. De chauffeurs dragen ook hun steentje bij. Ze openen de deuren van de bus zodat jij de knop niet moet aanraken.  

Nog tot en met vrijdag 26 juni rijden de bussen en trams volgens de gewone dienstregeling. Omdat er in de meeste scholen geen proefwerken zijn, is er ook geen examendienstregeling. Vanaf maandag 29 juni is de vakantiedienstregeling geldig. 

Je vindt meer info op www.delijn.be, in de app van De Lijn, en via de  sociale mediakanalen van De Lijn.

Maatregelen genomen door NMBS

  • Ook op de trein is iedereen ouder dan 12 jaar verplicht om een mondmasker te dragen in de stations, perrons en op de trein. 
  • NMBS stelt alles in het werk om het normale aanbod aan treinen te behouden. Dit is nodig om een maximale spreiding van de reizigers mogelijk te maken zoals aanbevolen door de overheid. Hierdoor hebben werkgevers de mogelijkheid om meer telewerk en flexibele uurroosters aan te bieden aan hun werknemers. 

  • De treinen worden dagelijks gereinigd met een speciale focus op de plaatsen waarmee klanten in contact komen zoals tabletten, klinken, vuilbakjes, toiletten, deurknoppen.

  • Treinen mogen alleen aan hun dienst beginnen indien er voldoende water en zeep aanwezig is. 

  • De stations worden regelmatig gereinigd met een speciale aandacht voor relingen, automaten, toiletten, enz.

  • Aan alle medewerkers van NMBS wordt gevraagd om voldoende afstand te nemen ten opzichte van de reizigers.

  • Betalingen in contant geld worden niet meer geaccepteerd aan de loketten, alleen elektronische betalingen zijn nog toegestaan.

Je vindt hier meer over de treindienstregeling van de nmbs.