Openbaar vervoer

De Lijn past dienstregeling aan door effecten Coronavirus

Het coronavirus zal nog wel even onder ons zijn. Daarom is het zo belangrijk dat we zorg voor elkaar dragen en ons houden aan de verstrengde maatregelen. Alleen als we allemaal ons best doen, komen we deze crisis vlot en veilig door. Maar wat betekenen die nieuwe maatregelen nu precies voor je verplaatsing met bus of tram?

Zo zorgen we voor elkaar

Mondmasker verplicht

Het blijft verplicht om een mondmasker te dragen in de binnenruimtes van het openbaar vervoer.

Veilige voertuigen

Onze voertuigen worden regelmatig verlucht en ontsmet.

Hou maximaal afstand

Probeer zoveel mogelijk om maximaal afstand te houden aan haltes, in stations en op de voertuigen. Maar ga zeker ook te voet of spring op de fiets, en vermijd de spitsuren als het kan. Zo blijft er, letterlijk, meer ruimte over voor wie ons ‘t hardst nodig heeft.

 

Je vindt meer info op www.delijn.be, in de app van De Lijn, en via de  socialmediakanalen van De Lijn.

 

Maatregelen genomen door NMBS

  • Ook op de trein is iedereen ouder dan 12 jaar verplicht om een mondmasker te dragen in de stations, perrons en op de trein. 
  • NMBS stelt alles in het werk om het normale aanbod aan treinen te behouden. Dit is nodig om een maximale spreiding van de reizigers mogelijk te maken zoals aanbevolen door de overheid. Hierdoor hebben werkgevers de mogelijkheid om meer telewerk en flexibele uurroosters aan te bieden aan hun werknemers. 

  • De treinen worden dagelijks gereinigd met een speciale focus op de plaatsen waarmee klanten in contact komen zoals tabletten, klinken, vuilbakjes, toiletten, deurknoppen.

  • Treinen mogen alleen aan hun dienst beginnen indien er voldoende water en zeep aanwezig is. 

  • De stations worden regelmatig gereinigd met een speciale aandacht voor relingen, automaten, toiletten, enz.

  • Aan alle medewerkers van NMBS wordt gevraagd om voldoende afstand te nemen ten opzichte van de reizigers.

  • Betalingen in contant geld worden niet meer geaccepteerd aan de loketten, alleen elektronische betalingen zijn nog toegestaan.

Je vindt hier meer over de treindienstregeling van de nmbs.