Corona en jeugd

Corona en jeugd

Op deze pagina houden we je op de hoogte over de laatste richtlijnen voor jeugdwerk rond corona en eventueel welke extra maatregelen in Lokeren gelden. 

UPDATE - maatregelen vanaf 23 mei 2022

De coronabarometer die sinds maart dit jaar op code geel stond, wordt vanaf maandag 23 mei gedeactiveerd. De mondmaskerplicht vervalt overal behalve in ziekenhuizen, in medische kabinetten (bij de dokter) en in apotheken. Men moet dus niet langer een mondmasker dragen in het openbaar vervoer.

Wel blijft het mondmasker aangeraden op erg drukke plaatsen of in zorgomgevingen zoals woonzorgcentra of bij de tandarts, kinesist, psycholoog of logopedist. Ook het goed ventileren van binnenruimtes blijft sterk aangeraden omdat het een sterk wapen is tegen virusoverdracht en in het algemeen goed is voor ons welzijn, onze gezondheid en productiviteit.

Het verbod op niet-essentiële reizen van buiten de Europese Unie wordt opgeheven. Ook vervalt de verplichting tot het testen op dag 1 en 7, de quarantaine van 10 dagen en het kunnen voorleggen van:

  • het Passenger Locator Form
  • een geldig vaccinatie-, herstel- of testcertificaat

Dit geldt echter niet voor reizigers die uit een land komen met een nieuwe zorgwekkende variant (Variant of Concern). Voor hen blijven de huidige regels van toepassing.
 

 

Coronasubsidies

Op maandag 26 oktober werd het “Subsidiereglement voor Lokerse verenigingen met het oog op het verminderen van de impact van de Coronacrisis” goedgekeurd.

Alle informatie over deze steunmaatregelen vind je op onze website: Noodfondssubsidies Lokerse verenigingen

 

Materiaal

Voor de jeugdbewegingskampen zijn coronaboxen en EHBO-koffers voorzien met allerlei materiaal om ervoor te zorgen dat deze coronaproof konden doorgaan. In deze boxen zat o.a. zeeppompjes, pictogrammen, bandjes, krijtspray, EHBO-materiaal,…

Indien je graag iets van dit materiaal wenst uit te lenen kan je een mailtje sturen naar Jeugddienst@lokeren.be.

 

Gevolgen van corona op het welbevinden van de Lokerse jongeren

De Lokerse jeugdraad nam, in samenwerking met Stad Lokeren, een grootschalige enquête af om het welzijn bij de Lokerse jeugd te meten. Want de coronacrisis treft ons allen en zeker ook de jongeren. Lokeren telt ongeveer 10 000 jongeren tussen de 12 en 30 jaar. Een niet te onderschatten doelgroep dus.

Via de bevraging wilde men te weten komen hoe het met de jongeren in Lokeren gaat tijdens de coronaperiode en daar ze in geslaagd. Meer dan 2000 jongeren vulden de enquête in.

Benieuwd naar de resultaten? Check De grote jongerenenquête over corona & welzijn 2020: de resultaten.