Corona en sport

Sinds de start van de Coronapandemie gingen alle geledingen van de sportsector aan de slag met de opmaak van diverse protocollen. Intussen zijn we enkele maanden verder en zijn er zo veel protocollen in omloop, dat het steeds moeilijker wordt de correcte en actuele richtlijnen terug te vinden. Vanaf 1 september wil de sportsector dan ook meer stabiliteit en een hogere mate van voorspelbaarheid geven in deze wildgroei aan protocollen. Daarom werden in de zomer concrete scenario’s uitgewerkt op basis van vier kleurcodes die de mate van dreiging van de epidemie weergeven. Afhankelijk van de kleurcode zullen andere veiligheidsrichtlijnen van toepassing zijn.

De stad Lokeren engageert zich om op deze pagina alle actuele informatie van de bovenlokale overheden te bundelen en de lokale en actuele protocollen ter beschikking te stellen.

Update 5 juni 2021 

Op basis van de beslissingen door het Overleg Comité van 11 mei 2021 en het federaal ministerieel besluit van 4 juni kregen we een vooruitblik op de versoepelingen die we de komende maanden mogen verwachten. Via deze update trachten we op basis van de beschikbare informatie een overzicht te geven van wat deze versoepelingsfases op 9 juni, 1 juli, 30 juli, 13 augustus en 1 september voor de sportsector zullen betekenen. We volgen nieuwe informatie vanuit het federale niveau op de voet en zorgen voor een eventuele update van deze basisregels van zodra deze info beschikbaar is.

In het kort gelden volgende regels vanaf 9 juni:

Voor iedereen:

 • Indoor en outdoor sporten zijn toegelaten. Indien mogelijk geniet outdoor sporten de voorkeur.

 

Sportactiviteiten in een niet-georganiseerde context:

 • kunnen in groepen van maximaal 10 personen, conform de regels van het samenscholingsverbod. Binnen deze groep moet je dus afstand houden tijdens het sporten.
 • Conform het MB mag men afwijken van de afstandsregels in groepen van maximaal 4 personen. In deze beperkte groepen kan dus ook gesport worden met contact.

 

Sportactiviteiten in een georganiseerde context:

 • kunnen doorgaan in  een sportgroep van maximaal 50 personen indoor (vanaf 25 juni max. 100 personen) of 100 personen outdoor, exclusief de begeleider(s).
 • Contact is toegestaan bij sportactiviteiten in georganiseerd verband in de mate dat dit noodzakelijk is door de aard van de sport.
 • Georganiseerde sportwedstrijden (competities, tornooien, interclubs, …) zijn toegelaten, ook met contact.

 

Specifiek voor sportkampen en sportstages geldt:

 • Sportkampen voor kunnen doorgaan onder volgende voorwaarden:
  • Groepen van max 50 personen tot en met 24 juni (100 personen vanaf 25 juni), exclusief begeleiders
  • Bij voorkeur outdoor sportactiviteiten, indoor mogelijk indien noodzakelijk en volgens de richtlijnen in het protocol voor sportkampen.
  • Kinderen tot en met 12 jaar hoeven nergens afstand te bewaren en geen mondmasker te dragen. Personen vanaf 13 jaar kunnen ook sporten met contact voor zover de nodig is door de aard van de sport.
  • Begeleiding draagt mondmaskers
  • Meerdaags aanbod: groepen blijven dezelfde tijdens aanbod
  • Overnachtingen zijn niet mogelijk tot en met 24 juni, dit kan wel vanaf 25 juni

De richtlijnen uit het protocol voor sportkampen en sportstages worden hierbij strikt opgevolgd.

Publiek
is toegelaten onder volgende voorwaarden:

 • Bij sporttrainingen en wedstrijden kan steeds tot 1 persoon per deelnemer indien het gaat om deelnemers tot 18 jaar (indien van het zelfde huishouden), bij g-sporters of bij hulpbehoevenden. Dit kan zonder CERM of CIRM.
 • Indoor, indien zittend, tot 200 personen (of 75% van CIRM indien dit lager is dan 200)
 • Outdoor, staand of zittend, tot 400 personen

Algemeen geldt:

 • De richtlijnen voor LO-lessen vind je terug op de site van Onderwijs Vlaanderen (typ “lichamelijke opvoeding” in de zoekbalk).
 • Indoor sportinfrastructuren mogen enkel open tussen 5u en 23u30.
 • Zwembaden mogen open, inclusief recreatiezones en subtropische zwembaden. Uitbaters van zwembaden passen de maatregelen in het  strikt toe.
 • Wanneer je sport onder een overkapping (bv. tentstructuur) met vier zijwanden die volledig open zijn, zijn de regels voor outdoor sporten van toepassing

Het basisprotocol sport kreeg een update en blijft van toepassing. Lees dit grondig na!

Alle protocollen kan je terugvinden op de website van Sport Vlaanderen.

Vooruitblik op mogelijke versoepelingen…

1 juli

 • De resterende beperkingen op sportactiviteiten worden opgeheven
 • De limieten voor publiek bij sportwedstrijden worden verruimd:
  • Binnen tot 2.000 personen of 80% van de zaalcapaciteit (CIRM), zittend, met mondmasker en op een veilige afstand
  • Buiten tot 2.500 personen, met mondmasker en op een veilige afstand
 • Vanaf 25 juni: Sport- en jeugdkampen kunnen voor maximaal 100 personen, overnachting is toegelaten.

30 juli

 • De limieten voor publiek bij sportwedstrijden worden verruimd:
  • Binnen tot 3.000 personen of 100% van de zaalcapaciteit (CIRM), zittend, met mondmasker en op een veilige afstand
  • Buiten tot 5.000 personen, met mondmasker en op een veilige afstand

 
Het basisprotocol voor sportieve activiteiten bevat alle noodzakelijke maatregelen die voldoende garantie bieden op het veilig kunnen organiseren van activiteiten.
Een overzicht van de algemene regels voor sport en de laatste versie van het basisprotocol vind je op de website van Sport Vlaanderen en op de websites van de verschillende sportbonden.

__________________________________

Durmebad opent de deuren op maandag 4 januari 2021, op afspraak

Tijdens de veiligheidsraad van 27 november kregen steden en gemeenten een onverwacht signaal dat zwembaden vanaf 1 december opnieuw de deuren mogen openen, weliswaar onder strikte voorwaarden.

Recreatie is niet toegestaan, net zoals lessenreeksen en georganiseerd zwemmen voor +12 jarigen.

Uit bevraging blijkt dat verschillende scholen naar aanleiding van examens, toetsenweken of vanuit veiligheidsoverwegingen er de voorkeur aan geven het schoolzwemmen pas na de kerstvakantie opnieuw op te starten.

Daarom heeft de stad beslist dat het Durmebad - in een maximale bezetting en op een veilige manier - opnieuw opent op 4 januari 2021, op afspraak (later meer info hierover).

Tot dan blijft het zwembadpersoneel aan de slag in onder meer de Lokerse triagepost en de woonzorgcentra, waar hun hulp noodzakelijk is de in strijd tegen COVID-19.

Wil je vanaf 4 januari komen zwemmen? 

Reserveer je zwembeurt op voorhand (uiterlijk 24 uur van tevoren) via Zwembad Lokeren

Lees alle info hier na.
 

__________________________________

 

Aan onze sportclubs!

Als organisator van een sportwedstrijd word je geacht de veiligheidsvoorschriften te kennen en zorg je voor een strikte naleving hiervan. Dit betreft minimaal de toepassing van het ‘protocol voor de organisatie van sportevenementen en wedstrijden van Sport Vlaanderen’ waar opgelegd, aangevuld met protocollen van de betreffende sportbonden. Er is enkel een meldingsplicht voor de organisatie van sportwedstrijden indien ze aanzien worden als een evenement. Meer informatie hierover in het ‘Protocol sport stad Lokeren’.

Opgepast : Er zullen steekproefsgewijs lokale controles gebeuren waarbij de Corona-verantwoordelijke van de organisatie bevraagd kan worden over de toepassing van de veiligheidsvoorschriften!

Indien u bijkomende vragen heeft, kan u deze richten aan sportdienst@lokeren.be

 __________________________________

Momenteel bevinden we ons in kleurcode: ORANJE

Leidraad sport corona oranje
Protocol gebruik Lokerse sportinfrastructuur door scholen oranje
Protocol gebruik Lokerse sportinfrastructuur door clubs oranje
Protocol gebruik zwembad en schoolzwemmen oranje
Protocol lessenreeksen Durmebad Lokeren oranje
Protocol sport stad Lokeren code oranje
Protocol sportlessen stad Lokeren oranje