Plechtige diensten

Plechtige burgerlijke diensten (huwelijk, begrafenis) kunnen doorgaan. 

Een plechtigheid mag volgens de huidige coronamaatregelen, genomen door de Nationale Veiligheidsraad op 27 juli, door maximaal 200 personen worden bijgewoond. Maar door de beperkte omvang van de trouwzaal in het Lokerse stadhuis en de social distancing kunnen maximaal 18 personen worden toegelaten.

Trouwfeesten zijn nog steeds verboden, een receptie moet beperkt worden gehouden tot 10 personen.

Begrafenisceremonies: 

Vanaf maandag 8 juni kunnen plechtigheden tot max.100 personen (in de praktijk meestal minder wegens verplichte social distancing in de zalen) en koffietafels blijven verboden tot 1 juli. Op begrafenismaaltijden worden maximaal vijftig personen toegelaten.

Om zeker te zijn hoeveel personen toegestaan zijn, neem je het best contact op met je begrafenisondernemer.

Wie meer info wenst, kan contact opnemen via:


burgerzaken@lokeren.be
09 340 94 41

 

RECEPTIES EN BANKETTEN

De geldende regels verschillen naargelang het gaat over een receptie of banket met privékarakter of over een gezeten receptie of banket toegankelijk voor het publiek.

Onder een receptie of banket met privékarakter wordt verstaan: er is geen vrije toegang, het vindt plaats op uitnodiging en is gericht op de familiale, vrienden- of professionele kring.

Voorbeelden zijn huwelijksrecepties, babyborrels, babyshowers of koffietafels. Een bedrijfsfeestje georganiseerd voor het personeel en waarbij de levenspartners eveneens worden uitgenodigd, wordt als een banket of een receptie met privékarakter beschouwd, net zoals een banket of een receptie georganiseerd door een vereniging voor haar leden. Andere recepties en banketten (zoals buurtfeesten, eetfestijnen, bedrijfsfeesten waar externen worden uitgenodigd,…) worden beschouwd als toegankelijk voor het publiek.

De regels van toepassing voor recepties en banketten met privékarakter:

Recepties en banketten met privékarakter kunnen plaatsvinden voor personen die onder hetzelfde dak wonen met maximum vijf steeds dezelfde personen met een maximum van 10 personen in totaal. Kinderen jonger dan 12 jaar zijn niet meegerekend in deze vijf personen (toepassing van de regels van de sociale bubbel).

De recepties en banketten moeten georganiseerd worden volgens het geldende protocol wanneer ze in een publiek toegankelijke plaats doorgaan.

Mag ik een receptie of banket bij mij thuis organiseren? Ja, het is mogelijk om een receptie of een banket bij je thuis te organiseren. Het maximum aantal genodigden (inclusief de gastheer/vrouw) is 10 personen volgens de regel van de sociale bubbel.

Hoeveel mensen mogen er aanwezig zijn op mijn receptie-of banket ? Aangezien het gaat om een receptie of banket met privékarakter is de regel van de sociale bubbel van toepassing, dus maximum 10, ongeacht de plaats waar dit wordt georganiseerd.

Mag er bij een receptie of banket een buffet georganiseerd worden? Dit is toegelaten op een receptie of banket met privékarakter omdat de genodigden niet gehouden zijn aan de verplichting om aan tafel te blijven zitten. Het maximum aantal genodigden (inclusief de gastheer/vrouw) is 10 personen. Het buffet moet wel georganiseerd worden door een professionele catering/traiteur en het protocol van toepassing op de cateringsector dient gerespecteerd te worden. Dit protocol voorziet bijvoorbeeld dat de genodigden geserveerd worden door personeel en wordt elke service gedaan in individuele wegwerpschotels.

Mag ik dansen op een receptie of banket? Nee, dansen op een receptie of banket is niet toegestaan. Echter, op een privé-receptie of -banket kunnen alleen mensen worden uitgenodigd die deel uitmaken van de sociale bubbel, contacten waarvoor de veiligheidsafstand niet altijd dient te worden gerespecteerd

Nieuw MB vanaf 1 september: Art. 7.

Artikel 11 van het ministerieel besluit van 30 juni 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID−19 te beperken, wordt vervangen als volgt:

Ҥ 1. Behoudens andersluidende bepaling voorzien door dit besluit, zijn samenscholingen van meer dan 10 personen, kinderen jonger dan 12 jaar niet meegeteld, enkel toegelaten onder de voorwaarden voorzien en voor de activiteiten toegelaten door dit artikel.

Onder “samenscholingen” worden ook recepties en banketten met privékarakter verstaan.

 

  • 2. Een maximum van 50 personen mag de volgende activiteiten bijwonen:

1° de activiteiten in georganiseerd verband, in het bijzonder door een club of vereniging, steeds in aanwezigheid van een meerderjarige trainer, begeleider of toezichter;

2° de zomerkampen en -stages met naleving van de regels voorzien in artikel 15;

3° de recepties die plaatsvinden na uitvaarten, met naleving van de regels voorzien in artikel 5.

  • 3. Een maximum van 200 personen mag de volgende activiteiten bijwonen:

1° burgerlijke huwelijken;

2° begrafenissen en crematies zonder de mogelijkheid van blootstelling van het lichaam;