13/10/2014

E-boeken in de Lokerse bibliotheek

Algemeen nieuws Bibliotheek

Op 6 mei startte de bibliotheek van Lokeren met ‘E-boeken in de Bib’. Leden kunnen voortaan in de bibliotheek terecht voor het lenen van e-boeken. Het project is een samenwerking met Bibnet en 213 andere bibliotheken.

Voor het lezen van e-boeken heeft de lezer een app nodig. Deze app is gratis en werkt voorlopig enkel op Android-toestellen. Vanaf juni zou ook de Apple-versie beschikbaar moeten zijn.

De lezer kan de app downloaden via Google Play. De app bevat een comfortabele leesomgeving, een etalage met sorteerfunctie en een persoonlijke boekenplank. Met een persoonlijke login kan de lezer niet alleen lezen, maar ook de leentermijn in het oog houden en controleren welke e-boeken hij of zij heeft geleend

Pilootjaar

De bibliotheek biedt de e-boeken tegen een democratische prijs aan (drie e-boeken lenen voor vijf euro). Om e-boeken te downloaden, kan de lezer een leentegoed aankopen in de bibliotheek. De lezer kan de e-boeken voor vier weken lenen. De e-boeken worden gedownload zodat men ze ook kan lezen zonder internetconnectie. Lezers kunnen altijd alle boeken lezen. Er is geen beperking op het aantal lezers per e-boek.

Binnen de muren van de bibliotheek is het lezen van e-boeken gratis op een eigen toestel via de wifi van de bibliotheek.

Het project ‘E-boeken in de Bib’ is een nieuwe stap in de digitale ontwikkeling van de bibliotheek van Lokeren. In dit pilootjaar presenteert de bibliotheek een Nederlandstalige collectie met een focus op boeken die in Vlaanderen worden uitgegeven. De startcollectie bevat een vierhonderdtal boeken. Hiervoor werken Bibnet en de bibliotheken samen met zes gekende uitgeverijen: WPG, Lannoo, Van Halewyk, Vrijdag, Acco en Veenbos & Keuning.

Met dit project wil de bib van Lokeren aantonen dat ze haar opdracht ook voor e-boeken wil waarmaken. Via de bibliotheek kan men met een beperkt risico proeven van een nieuw medium.

De lancering van dit project gebeurt tijdens de digitale week, en beklemtoont opnieuw de belangrijke rol die lokale bibliotheek speelt voor een inclusieve digitale samenleving.