13/05/2014

Lokeren plant stadswijngaard aan

Algemeen nieuws

De aanplanting van de stadswijngaard, voorzien op 6 en 7 mei 2014, gebeurt in een samenwerking van de groendienst met het sociaal tewerkstellingsproject van De Sperwer.

De periode van aanplanten is bewust rond begin mei gekozen om te voorkomen dat de jonge scheuten door mogelijke late lentenachtvorst zouden bevriezen. Bij de selectie van de variëteiten is gekozen voor ziektetolerante rassen die ook de eigenschap combineren om voldoende suiker aan te maken, en natuurlijk lekker smaken. Er worden in totaal 300 wijnstokken, waarvan 200 blauwe en 100 witte, aangeplant.

Het is de bedoeling om zo ecologisch mogelijk te werken. Herbiciden worden vervangen door in de rijen regelmatig het kruid rond de wijnstokken mechanisch te verwijderen. Dit is mogelijk dankzij de medewerking van De Sperwer. In de plaats van insecticiden komen er tussen de rijen bloemenstroken met waardplanten voor de natuurlijke vijanden (zoals het onzelieveheersbeestje) van schadelijke insecten. De nuttige insecten zullen het evenwicht bewaren en plagen helpen voorkomen.  Die groenstroken hebben ook een werking als groenbemester, om indien nodig aan te vullen met bemesting van organische oorsprong (compost, stalmest,…).

De wijngaard zal vanaf 2017 in productie komen en vanaf 2018 kan de stad wijn schenken.

Binnen een paar jaar zullen bezoeken met toelichting mogelijk zijn.