11/09/2014

Vliegtuigbom gevonden in Lokeren

Algemeen nieuws In de kijker

Deze middag is er in Lokeren, in de bufferzone van het industriepark E17/3 tussen de Nieuwe Straat en Mosten, een vliegtuigbom gevonden uit de Tweede Wereldoorlog. De vliegtuigbom was een ‘500 pounder’, wat overeenkomt met een gewicht van circa 260 kg. Het tuig had twee ontstekers die nog in heel goede staat waren en was van Amerikaanse makelij. Ontmijningsdienst DOVO heeft de bom onschadelijk gemaakt en meegenomen.

Bij de aankoop van het perceel grond had de verkoper aan de stad gemeld dat ze er een bom bij kreeg. Hij kon exact beschrijven waar de bom zich bevond en kon nog heel precies het verhaal reconstrueren waar hij als kind getuige van geweest was. In augustus 1944 vloog een formatie Amerikaanse bommenwerpers komende uit de richting Gent naar Antwerpen. Eén van de vliegtuigen verloor een bom die zich uiteindelijk meer dan anderhalve meter diep in de grond boorde. Al die jaren reed de landbouwer in kwestie rond de plaats van de impact en bleef het object in de grond zitten. Vermoedelijk waren de bommenwerpers op weg richting Nederland voor het uitvoeren van een bombardement op enkele strategische plaatsen.

Omdat op het perceel binnenkort een fietspad wordt aangelegd was het tijdstip aangebroken om verder onderzoek uit te voeren en zo nodig het object te verwijderen. In opdracht van de stad werd aan een gespecialiseerde firma (BOM-BE) opdracht gegeven om het terrein te controleren. Exact op de plaats die de vroegere landbouwer kon aangeven werd een anomalie in de bodem vastgesteld. Tijdens de uitgravingswerken deze morgen werd het object blootgelegd. Ontmijningsdienst DOVO kwam ter plaatse en heeft de bom onschadelijk gemaakt en vervolgens meegenomen.

Tijdens de werkzaamheden werden de omliggende straten afgesloten en de aanwezige bedrijven werden op de hoogte gebracht en gevraagd zich klaar te houden voor een eventuele evacuatie. Door de perfecte staat waarin de bom verkeerde kon men ter plaatse het tuig onschadelijk maken en was er geen evacuatie nodig.