22/06/2015

Dak boven evenementenplein

Algemeen nieuws Cultuur In de kijker

Lokeren doet zijn reputatie als gezellige feestenstad opnieuw alle eer aan. Grote evenementen op de Markt zullen straks niet meer te lijden hebben van regen of ander onaangenaam weer. Er komt een reusachtig tentzeil over het evenementenplein, een shelter. Een uniek project, waarmee Lokeren in de wijde regio de spits zal afbijten op vlak van event management. De shelter wordt bovendien een beeldbepalend uithangbord voor de nieuw aangelegde Markt.

Een gespecialiseerde firma is de ankerpunten voor de shelter aan het plaatsen. Dat is een secuur werk. De ankerpunten moeten immers op de juiste plaats op een funderingsbalk (die al vroeger werd geplaatst) worden gemonteerd. Nadat de ankerpunten stevig zijn aangebracht, kunnen het doek en de kabels van de shelter worden gemaakt. Elke kleine afwijking moet door een stabiliteitsingenieur worden gecontroleerd en bevestigd. Daarom duurt de plaatsing iets langer dan verwacht.

De 6 steunpalen zijn elk circa 10 m hoog. Het ontwerp van die palen heeft veel tijd gekost,  omdat de stad Lokeren veel eisen gesteld heeft over de manier waarop die palen moeten kunnen worden opgezet. De palen zijn gemaakt uit aluminiumstukken die maximaal 25 kg zwaar zijn. Ze worden in elkaar gezet met eenvoudige verbindingen. De palen zijn voorzien van een zelfoprichtend systeem. Dat systeem is ontwikkeld door de firma CARPRO in samenwerking met de technische diensten van de stad Lokeren. Het is een uniek systeem.

Zolang het concept van de steunpalen niet volledig vastlag, kon men nog niet beginnen uitmeten waar de ankerpunten precies moesten komen.

Veel Lokeraars zullen branden van nieuwsgierigheid om de imposante structuur boven het evenementenplein te zien uittorenen. Ze moeten nog even geduld oefenen. Als alles verder volgens schema verloopt, kan de shelter voor de allereerste keer worden opgezet bij Lokeren Zingt, begin september. Opbouwen en weer afbreken van de shelter kost nogal wat tijd. Daarom beperkt de stad het gebruik ervan tot grote evenementen die door de stad zelf worden georganiseerd.