28/07/2016

Veiligheidsmaatregelen Lokerse Kermisweek

Algemeen nieuws In de kijker

Elk jaar  werkt   het stadsbestuur samen met  enkele stadsdiensten, met de  veiligheidsdiensten en met enkele organisatoren n.a.v. de Lokerse Kermisweek een noodplan uit. Op diverse vlakken kan er immers iets fout gaan als gevolg van een technisch defect, een natuurfenomeen of menselijk gedrag. Met dit plan zijn we samen hierop voorbereid.

Nieuw dit jaar is dat er naast de klassieke risico's ook maatregelen worden voorzien die te maken hebben met het Belgische dreigingsniveau dat nog steeds op niveau 3 staat.

 

Preventie

Wij roepen iedereen op om waakzaam te zijn en onmiddellijk verdachte personen, voertuigen en pakketten te melden.


Wij vragen aan de feestvierders om geen rugzakken, reistassen enz… mee te brengen naar de Feesten en deze zeker niet onbeheerd achter te laten.

Andere preventieve middelen, zoals de camerabewaking, ondersteunen het globale veiligheidsconcept.

Bescherming

Inzake bescherming is het zo dat de politie versterkt aanwezig is op de Feesten (zowel in uniform als in burger) en daadkrachtig reageert op elk incident. Bepaalde politiemedewerkers zijn extra bewapend.

De politie voert  sporadische controles uit van personen met bv. rugzakken.

De bezoekers van de Lokerse Feesten en van de Fonnefeesten worden met extra aandacht gecontroleerd door de vrijwillige- en de professionele securitydiensten. Zij  fouilleren de bezoekers en controleren de inhoud van de (hand)tassen.

Op de toegangswegen naar de feestenzone worden bijkomende infrastructurele maatregelen genomen, die het onmogelijk moeten maken om in te rijden op de feestvierders die zich in de feestenzone bevinden. Alle woningen en handelszaken blijven de hele tijd bereikbaar voor de hulpdiensten.

Respons

Indien er toch iets gebeurt, dan zal er op een gecoördineerde manier worden gereageerd op het incident. Bovendien kan er extra personeel worden ingezet.

Alle partners zetten dus maximale middelen in om de activiteiten op de Feesten in goede banen te leiden.

Stadsbestuur, politie en hulpdiensten wensen iedereen prettige feesten.