02/03/2017

Erfgoeddag

Algemeen nieuws

Op zondag 23 april gaat in heel Vlaanderen de jaarlijkse Erfgoeddag door, deze keer met “Zorg” als thema. In Lokeren zijn er drie activiteiten, die tonen hoe op verschillende manieren wordt gezorgd voor diverse vormen van erfgoed (archiefstukken, volksliedjes, papier, muurschilderingen, een als monument geklasseerde woning).

In het Stadsarchief (Torenstraat 1 A), waar een beperkte uitbreiding van het gebouw en een nieuwe publieksruimte officieel worden opengesteld, worden her en der verspreid over deze locatie minischilderijen op en over papier geëxposeerd van de hand van Vera Van den Driessche, lerares plastische opvoeding aan het Lokerse Sint-Lodewijkscollege.

In café “De Donkere Wolk” (Torenstraat 14), bij Arnold en Gina, verzorgt Paul De Schepper, inspirator en gangmaker van het project “Lokerse Liekskes” (boek en cd), met een aantal vrienden een doorlopend concert met Lokerse volksliederen.

In het “Huis Nimmegeers” (Kapellestraat 38), een als monument geklasseerde burgerwoning waarvan de oudste gedeelten teruggaan tot het begin van de 19de eeuw, worden twee artistieke ambachtelijke technieken gedemonstreerd. De Lokerse professionele restauratrice Elke Van Bockstal werkt ter plekke aan de restauratie van een muurschildering in art nouveaustijl in deze woning. Piet Moerman uit Brugge demonstreert hoe vroeger en nu op ambachtelijke wijze papier wordt geproduceerd, geschept zoals het in vakkringen heet, en wat daarmee kan worden gedaan.

De drie locaties – Stadsarchief, café “De Donkere Wolk” en “Huis Nimmegeers” – zijn op zondag 23 april doorlopend geopend van 13u30 tot 17u30 en gratis toegankelijk.

Info: Stadsarchief, Torenstraat 1 A – 9160 Lokeren (tel. 09/3405061; e-mail: stadarchief@lokeren.be).