03/07/2017

Talent van eigen bodem in Stadsmuseum: architect Jos Van Driessche

Algemeen nieuws In de kijker

Architect en stedenbouwkundige Jos Van Driessche (°1930, Lokeren) volgde na zijn architectuurstudies in Sint-Lucas internationale stages in Zwitserland en Duitsland. Na de terugkeer naar zijn geboortestad, nam hij deel aan een groot aantal architectuurwedstrijden. Hij maakte plannen voor sociale woonwijken, culturele centra en bibliotheken, stadsvernieuwingsprojecten, school- en overheidsgebouwen, kerken en gezinswoningen in Lokeren, Gent en omstreken. In Lokeren bouwde hij onder andere de Kopkerk, de school op de Oude Heerweg, het Sparrenhof en veel villa’s en stadswoningen.

Madrid en Teheran

Tegelijk ontwierp hij ook grootschalige en prestigieuze ontwerpen voor ver daarbuiten: de urbanisatie van Maspalomas in Gran Canaria en Side in Turkije, de opera van Madrid, een roterende restauranttoren in Abu Dhabi, de Pahlavi National Library in Teheran. In 1960 won Jos Van Driessche de prestigieuze internationale prijs Regulo d’Oro. Pas nu wordt een selectie uit het uitgebreide archief voor het eerst aan het brede publiek getoond door middel van maquettes en gedigitaliseerde archiefstukken.