23/10/2017

Lokeraar discussieert mee over toekomst stationsbuurt

Algemeen nieuws In de kijker

Wonen

De buurt voor en achter het station moet er in de toekomst helemaal anders gaan uitzien. “Er is al een masterplan opgesteld dat de grote lijnen vastlegt, maar nog niets is definitief beslist. Het stadsbestuur vindt het belangrijk om de bewoners en handelaars van de stationsbuurt, de reizigers en alle geïnteresseerden bij het project te betrekken”, benadrukt schepen voor stadsvernieuwing Filip Liebaut. Meedenken en –praten kan via een handige website: lokeren.citizenlab.co. Er komt ook een ideeënformulier in de Infokrant.

“Alle ideeën zijn welkom”, verzekert de schepen. Om het een beetje overzichtelijk te houden, zijn op de website vier grote thema’s afgebakend, op basis van het bijbehorende deel van het masterplan:

ü  het Stationsplein beter maken

ü  Park Ter Beuken beter benutten

ü  een verbinding maken tussen het Stationsplein en Park ter Beuken

ü  het parkeren in de buurt meer concentreren.     “

 

“Spoorlijnen vormen vaak breukvlakken die de stad in stukken snijden”, vervolgt de schepen. “In Lokeren is dat niet anders. Het aantal doorgangen onder en over het spoor is beperkt, en de achteringang van het station is nauwelijks zichtbaar. Maar wat in onze stad uniek is, is dat er op heel korte afstand van het station een grote diversiteit aan karaktervolle gebieden ligt.”

 

Stadsgebied vol variatie en karakter

De Durme als traag stromende en lui slingerende rivier, de Markt als representatieve stadsruimte, de Stationsstraat als centrale as van de stationsbuurt, het complex van de Kunstacademie Ter Beuken, het Park Ter Beuken als groen stiltegebied, en de N70 als onmiskenbaar Vlaamse verkeersweg met woningen en baanwinkels. Dat alles ligt op een doorsnede van nauwelijks 1 kilometer, met het spoor er middenin.

Schepen Liebaut: “Als stadsbestuur willen we die verschillende stadsdelen ruimtelijk met elkaar verbinden, en opnemen in het ruimere stadsweefsel. De belangrijkste problemen daarbij zijn: de druk van het grote aantal geparkeerde auto’s, het ontbreken van een open relatie tussen de voor- en achterkant van het station, en de onbenutte mogelijkheden van het Park Ter Beuken.”

 

De discussie ligt helemaal open

 

De discussie ligt nu helemaal open. Je kunt op lokeren.citizenlab.co vrij ideeën en opmerkingen toevoegen, reageren op de ideeën en opmerkingen van anderen, en de beste ideeën ‘liken’. Bewoner, handelaar, reiziger, klant, scholier, Lokeraar, geïnteresseerde bezoeker – maakt niet uit, ieders ideeën zijn waardevol en welkom. In de Infokrant van december zit een enquêteformulier, voor de mensen die zich niet zo thuisvoelen op computer.

Citizenlab

Het digitale participatieplatform is gebouwd door Citizenlab, een jonge onderneming die met dat digitale platform al internationale prijzen heeft gewonnen. Het is een zeer gebruiksvriendelijk discussie- en participatie-instrument. Wie kan Facebooken, kan Citizenlabben, niemand moet zich laten afschrikken.

 

lokeren.citizenlab.co