18/06/2018

Stad geeft Spletterenbrug haar jeugdige look terug

Algemeen nieuws In de kijker

Spletterenbrug, de brug over de Moervaart die een lange geschiedenis kent, gaat helemaal worden gerenoveerd. De stad wil ze in haar vroegere glorie herstellen, compleet met de donkergrijze kleur die ze in haar begindragen droeg. Het werk begint rond 25 juni, en zal duren tot begin september. Pleziervaart en fietsverkeer zullen altijd kunnen passeren.

Spletterenbrug is een beeldbepalend element in het landschap van de Moervaart, en heeft een bewogen geschiedenis doorgemaakt. Vanaf 1867 bolden er stoomtreinen over, op de lijn Aalst-Lokeren-Zelzate. Twee keer is ze opgeblazen door terugtrekkende legers, in 1918 door de Duitsers, en in 1940 door het Belgische leger. Na de oorlog werd de brug hersteld, maar nu is ze dringend aan een renovatiekuur toe. De naam Spletteren verwijst naar een oude benaming van de omliggende velden.

De stad gaat de brug grondig renoveren. De werken starten rond 25 juni en duren tot begin september. Aannemer AIS nv uit Herentals zal een stelling aan de brug vasthaken, en de twee helften apart afwerken, zodat het pleziervaartverkeer altijd doorkan. Ook fietsers zullen kunnen passeren, via een versmalde doorgang van zo’n twee meter. Dat zal allemaal behoorlijk worden gesignaleerd, en de stelling zal worden afgeplakt om geluidshinder te beperken.

Eerste werk is het wegstralen van de zeven verflagen, tot op het metaal. Daarna wordt Spletterenbrug in haar oorspronkelijke verflaag gerestaureerd, een soort militair grijs. Met een grondlaag, een tussenlaag en een eindlaag. Zo is Spletterenbrug weer voor vele jaren het mooie verbindingsteken tussen Eksaarde en Lokeren-centrum.