05/10/2018

Rozelintjesactie 2018

Algemeen nieuws In de kijker

Om de twee jaar zet het OCMW - Sociaal Huis Lokeren, samen met verschillende partners, het belang van vroegtijdige opsporing van borstkanker in de kijker. De rozelintjesactie is dan ook een van de meest gekende preventieve gezondheidsacties in Lokeren.

Waarom borstkanker?

Doel van de actie is vrouwen informeren en sensibiliseren over borstkankeropsporing. Elk jaar krijgen meer dan 5.000 vrouwen de diagnose van borstkanker. Het vroeg opsporen van borstkanker verhoogt de kans op genezing. Daarom organiseert de Vlaamse overheid het Vlaams bevolkingsonderzoek naar borstkanker voor vrouwen van 50 tot en met 69 jaar. De doelstelling van de overheid is om 75% van de doelgroep te screenen op borstkanker. In Lokeren doen 50,9% van de vrouwen mee aan het Vlaams bevolkingsonderzoek.
Campagnes als de rozelintjesactie zijn dan ook meer dan nodig.

 

Wat staat er op het programma?

Ook dit jaar slagen de organisatoren er weer in om een mooie mix te maken tussen informatie en ontspanning. Op donderdag 27 september wordt de rozelintjesactie gelanceerd. De Lokerse hazen aan de Durme ontpoppen zich gedurende 3 dagen in een roze outfit tot ambassadeurs van de campagne. Zij krijgen het gezelschap van 2500 roze badeendjes. De eendjes worden te water gelaten door MFC De Hagewinde, Alderande – Volwassenenwerking, Emiliani en De Sperwer.

Op 3 oktober krijgen marktbezoekers info en een roze lintje aangereikt tijdens de marktactie. Op 9 oktober staat de LadiesNight op het programma. Vrouwen worden geïnformeerd over het nut van vroegtijdige opsporing van borstkanker en nadien verwend met een film.

Het uur seniorensport op 12 oktober krijgt een gezellige ‘aftersport’ met roze gebak en uitleg over de actie. De proevertjestocht, de chocoladewandeling, Boottochtje ‘Lekker Lokeren’ en tal van andere activiteiten worden aangeboden, telkens met een inleiding over de rozelintjesactie.

Het roze borstgebak is terug! Het ondertussen bekende roze gebakje is een creatie van Bakkersbond Lokeren en omstreken. Tweejaarlijks siert dit gebak (enkel) in de maand oktober de toonbanken bij de bakker.

En wat denk je van rozelintjessoep? De soepkar van Ondersteuningsnet Lokeren en Alderande VZW zal tijdens de maand oktober in een roze kleedje gestopt worden. De campagne wordt afgesloten met een stadionactie tijdens de wedstrijd Sporting Lokeren – KV Oostende op zaterdag 27 oktober.

De rozelintjesactie krijgt nog een staartje met een grote roze strik die tijdens de derde week van november zichtbaar zal zijn rond het gebouw van WZC Ter Engelen.

Dit voorgestelde roze programma kan enkel vorm krijgen dankzij de medewerking van tal van partners. Waarvoor een woord van dank.

Programma

Kies uit onderstaand menu één of meerdere van de talrijke activiteiten en draag je steentje bij aan deze campagne.

  1. Roze soepkar

De soepkar van Alderande VZW en Ondersteuningsnet Lokeren wordt in een roze kleedje gestopt en rijdt uit op volgende tijdstippen: dinsdag 2 oktober, zaterdag 6 oktober, dinsdag 9 oktober, zaterdag 13 oktober, dinsdag 16 oktober, zaterdag 20 oktober, dinsdag 23 oktober, zaterdag 27 oktober, dinsdag 30 oktober

De soepkar van Alderande bolt elke zaterdagvoormiddag in de Lokerse binnenstad. Meer info via http://www.alderande.be/werken/soepkar.html

De soepkar van Ondersteuningsnet Lokeren rijdt op dinsdagvoormiddag tussen 10u en 12u in de Heirbrugstraat over en weer.

 

  1. Marktactie – 3 oktober 2018 van 8 tot 12u

Kom langs en krijg meer info over het belang van vroegtijdig opsporen van borstkanker.

 

  1. Ladiesnight – 9 oktober 2018 om 19.30u

Gratis film! “Me before You” met Emilia Clarke en Sam Claflin

Locatie: Cultuurcentrum Lokeren, Theaterzaal, Kerkplein 5.

Info en inschrijven: kathleen.beirnaert@ocmw.lokeren.be /09 340 86 05

 

 

  1. Seniorensport (voor deze activiteit kan enkel individueel ingeschreven worden)

Wanneer: vrijdag 12 oktober 2018 van 9u45 tot 12u (maximum 30 deelnemers)

SENIORENSPORT (9u45 – 10u45) met aansluitend roze gebak + spreker (tot 12u)

Locatie: Stedelijk Sport en Jeugdcomplex Lokeren

Prijs: €2 (koffie en gebak inbegrepen)

Info en Inschrijven: vanaf 16 september bij Tom Duquet / 09 340 50 82 / tom.duquet@lokeren.be

 

 

 

 

  1. Wandelingen

Chocoladewandeling – maandag 15 oktober 2018 van 13u tot 15u (max 20 deelnemers)

Een wandeling om je vingers bij af te likken!

 

Parkenwandeling ‘Cultuur in ’t Groen’ – dinsdag 16 oktober 2018 van 13u tot 15u (max 25 deelnemers)

Wandel door de prachtige stadsparken van Lokeren en ontdek merkwaardige villa’s, ijskelders, een dierenpark, kruidentuin…

Wandeling Hoedje af voor Anna Cogen, straffe madam in een mannenwereld” – donderdag 18.10.2018 van 13u tot 15u (max 25 deelnemers)

 

Maak kennis met Anna Cogen, één van de eerste vrouwelijke industriëlen. Een vrouw die van vele werelden thuis was.

 

Boottochtje “Lekker Lokeren”  – vrijdag 19 oktober 2018 van 13u tot 15u (max 12 deelnemers)

 

Proef van de kronkelende Durme en het schilderachtige Daknam. Op het dorpsplein krijg je een streekdrankje en hapje aangeboden.

 

Proevertjestocht “Lekker Lokeren” – maandag 22 oktober 2018 van 13u tot 15u (max 20 deelnemers)

Een mini-smiekeltocht die je kennis laat maken met de Lokerse streekgerechten en         streekproducten met hun historiek

Wandeling “Fel Naturel” in het Molsbroek – dinsdag 23 oktober 2018 van 13u tot 15u (max 25 deelnemers)

Wandel door het grootste beschermd watergebied van de Durmestreek en ontdek er de pracht van de natuur.

 

Stiltewandeling – donderdag 25 oktober 2018 van 13u tot 15u (max 25 deelnemers)

Maak in groep kennis met het geluid van stilte. Tijdens de wandeling kom je via opdrachtjes heel wat te weten over wat stilte voor jou betekent.

 

Rondleiding en mocktails bij fruitsappen Verhofstedevrijdag 26 oktober 2018 (max 20 deelnemers)

Maak kennis met fruitsappen Verhofstede, hier wordt het vers fruit geperst tot overheerlijk fruitsap zonder bewaarmiddelen, toegevoegde suikers of concentraten.

 

Prijs wandelingen: Gratis

Locatie: vertrek Infopunt Toerisme (de wandeling “Fel Naturel in het Molsbroek” vertrekt aan het bezoekerscentrum Molsbroek, de Stiltewandeling vertrekt aan Kruiskapel, Kruiskapeldreef Eksaarde, “Rondleiding en mocktails bij fruitsappen Verhofstede vertrekt aan Fruitsappen Verhofstede, Nieuwe baan 15, Eksaarde)

Info en inschrijven (VERPLICHT!): vanaf 16.09.2018 bij Infopunt Toerisme, Markt 2, 09 340 94 03, toerisme@lokeren.be

 

 

  1. Stadionactie Sporting Lokeren – KV Oostende

Kom in het roze naar de wedstrijd Sporting Lokeren – KV Oostende op zaterdag 27.10.2018. Dames met een roze lintje: 5 euroticket en onthaal in de pink corner.

 

  1. Mammoboxsessie

 

Het mammoboxspel is een bordspel dat vrouwen de kans geeft om in kleine groep over diverse borstthema’s te praten.

Wanneer: Kies zelf een datum in oktober

Locatie: Locatie van de vereniging

Info en inschrijven:         kathleen.beirnaert@ocmw.lokeren.be /09 340 86 05

 

  1. Groepsbezoek mammografische eenheid AZ Lokeren

Ga mee achter de schermen van de mammografische eenheid. Hoe wordt een mammografie genomen? Wat gebeurt er met de foto’s? Hoe verloopt een onderzoek precies?

Wanneer: af te spreken bij inschrijving

Locatie: AZ Lokeren

Prijs: Gratis

Info en inschrijven: kathleen.beirnaert@ocmw.lokeren.be /09 340 86 05

 

  1. Roze Gebak

In de maand oktober brengt de bakkersbond Lokeren en omstreken opnieuw het roze gebak uit. Voor een overzicht van de bakkers die deze lekkernij verkopen: www.lokeren.be

De flyer met het hele programma is hier te downloaden.

 

Roze gebak

Overzicht deelnemende bakkers

 

Stadionactie

Lees hier de flyer