07/05/2019

Feestelijke herdenking Gabriël Verschraegen (1919-1981)

Algemeen nieuws In de kijker Toerisme

Op 11 augustus zou Gabriël Verschraegen honderd geworden zijn. Verschraegen, geboren in Doorslaar op 11 augustus 1919, was één van de meest vooraanstaande organisten van zijn generatie. Hij gaf ongeveer duizend concerten in binnen- en buitenland en deed talrijke LP-opnames. Hij was ook op andere fronten actief. Als muziekpedagoog was hij niet alleen zes jaar lang directeur van de Lokerse Academie voor Muziek en Woord, maar schopte hij het zelfs tot directeur van Gentse Conservatorium.  En ook als componist scheerde hij hoge toppen. Vorig jaar belandden zijn Drie Vlaamse Dansen in Klara’s top 100, tussen de meesterwerken van Bach, Mozart, Pergolesi, Beethoven en Dvorak. Een dergelijk groot Lokers talent, daar hoort een feestelijke herdenking bij.

Programma huldejaar 2019:

- Zaterdag 1 juni: academische zitting in de kerk van Doorslaar met onthulling van een gedenkplaat door de weduwe van Gabriël Verschraegen, mevrouw Maria Verniers. (voor genodigden). De gedenkzuil staat opgesteld aan de kerk van Doorslaar en is van dan af te bezichtigen.

- Zondag 2 juni: Open Kerkendagen - rondleidingen in en rond de kerk van Doorslaar door de Lokerse stadsgidsen en auteur Giovanni Van Avermaet
Rondleidingen doorlopend van 13 tot 16 uur – OLV-kerk Doorslaar, Doorslaardorp z/n, 9160 Lokeren

- Donderdag 11 juli: beiaardconcert Vlaanderen Feest! door stadsbeiaardier Tom Van Peer in de Sint-Laurentiustoren met onder meer beiaardmuziek van componist Gabriël Verschraegen.
Luisterplaats van 20 tot 21 uur met aansluitend drankje aangeboden door de Dekenij: tuin van de Dekenij, Kerkplein 4, 9160 Lokeren
Beklimming van de toren met gids van 19 tot 20.15 uur. Na het eerste nummer van het beiaardconcert wordt aangesloten op de luisterplaats in de tuin van de Dekenij. Vertrek rondleiding: hoofdingang Sint-Laurentiuskerk, Markt z/n, 9160 Lokeren. Inschrijving vooraf noodzakelijk via https://toerismelokeren.recreatex.be/ of op het Infopunt Toerisme, Markt 2, 9160 Lokeren, gratis, maximum 25 personen.

- Donderdag 25 juli: Zomeravondfietstocht Raad voor Toerisme naar Doorslaar met aandacht voor de Doorslaarse kunstenaarsfamilie Verschraegen.
Vertrek om 18.30 uur aan het Infopunt Toerisme, Markt 2, 9160 Lokeren. Inschrijving vooraf noodzakelijk via https://toerismelokeren.recreatex.be/ of op het Infopunt Toerisme, Markt 2, 9160 Lokeren, 3 euro, maximum 90 personen.

- Dinsdag 15 oktober: Vormingsavond ‘Over orgel, orgelerfgoed en de Lokerse organist Gabriël Verschraegen
Al te vaak wordt een orgel verward met een beiaard, piano of harmonium. Organist Sven Vermassen beantwoordt onze vragen: Wat zijn registers, pijpen en pedalen? Werd een orgel steeds in de kerk bespeeld en waarom staat het meestal achteraan? Welke materialen worden er gebruikt bij de orgelbouw? Wat is de huidige toestand van ons orgelerfgoed en wat brengt de toekomst nu vele kerken sluiten? Na de pauze beluisteren we in de Sint-Laurentiuskerk werk van Gabriël Verschraegen en geeft zoon Dirk duiding bij diens verdiensten als Lokerse organist, muziekpedagoog en componist.
Vormingsavond van 19.30-22 uur in CC Lokeren, Kerkplein 5, 9160 Lokeren en Sint-Laurentiuskerk. Inschrijven via www.lokeren.be/cultuur

- Zaterdag 19 oktober: groot orgelrecital 100 jaar Gabriël Verschraegen met Edward De Geest, Jo en Jenny Van Eetvelde-Stoop, Kristien Heirman en Nicolas De Troyer. Presentatie: Nicole Van Opstal (Klara).

- November, datum nog te bepalen: leerlingenauditie door de leerlingen van Kunstacademie Ter Beuken

Vanaf half mei kan je een vouwfolder met de details van het feestprogramma verkrijgen bij de stadsdiensten. In oktober volgt nog een uitgave over zijn leven en werk door Giovanni Van Avermaet

Info: toerisme@lokeren.be, 09/340 94 74, Markt 2, 9160 Lokeren en elke.clompen@lokeren.be, Kerkplein 4, 9160 Lokeren, www.lokeren.be/toerisme