17/05/2019

Steun voor Lokerse finalist mister Gay

Burgemeester Filip Anthuenis steunt Lokeraar Matthias De Roover, die finalist is voor de verkiezing van Mister Gay Belgium 2019. “Het is vandaag Internationale Dag tegen de Homo en - Transfobie (IDAHOT), een prima gelegenheid om als stadsbestuur onze steun uit te spreken voor Matthias en voor holebirechten”, zegt de burgemeester. Om dat te benadrukken, heeft hij een foto laten maken met Matthias De Roover, onder de holebivlag die vandaag fier wappert aan de gevel van het stadhuis (foto bijgevoegd).

Op 1 juni wordt in Antwerpen (Theater Elckerlyc) Mister Gay Belgium 2019 verkozen. Lokeraar Matthias De Roover is één van de twaalf finalisten voor deze prestigieuze verkiezing. “We duimen in ieder geval voor Matthias op 1 juni, het zou mooi zijn als een Lokeraar deze titel zou binnenhalen”, beklemtoont de burgemeester.

Matthias De Roover is 26, werkt al twee jaar als auditor bij PwC, en heeft zich geout sinds 2013. Zijn thema binnen de wedstrijd is: LGBT’s in de sportwereld. “Het durven outen blijft nog altijd een groot taboe in de meeste sportverenigingen”, zegt Matthias daarover. “Mijn deelname aan de wedstrijd steunen kan dus betekenisvol zijn voor alle Lokeraars die angst hebben om zich te outen.” Zelf voetbalt hij, en hij vindt het belangrijk dat iedereen zichzelf durft te zijn, “want jezelf kun je niet veranderen. Voor mij was vertellen wie ik echt ben tegen familie en vrienden bij de voetbalclub een positief verhaal. Maar de angst om anders bekeken te worden, blijft. Zelf heb ik me nooit gediscrimineerd gevoeld, maar de schrik om gediscrimineerd te worden is er toch wel.”

Voor Matthias is het belangrijk dat iedereen zich comfortabel voelt om te zijn wie hij of zij is. “Ik wil met mijn campagne voor Mister Gay Belgium 2019 de visie van de sportwereld veranderen op vlak van discriminatie. Uit onderzoek blijkt dat homofobie een groter probleem is dan andere vormen van discriminatie in de sportwereld, zeker in de voetbalwereld. De redenen waarom men niet uit de kast durft te komen zijn zeer divers: angst voor reacties bij supporters, ploeggenoten, tegenstrevers, sponsors en de media. Ik wil graag eens samenzitten met de overkoepelende sportfederaties om te weten wat er allemaal leeft, voordat we over oplossingen praten.”

“Matthias wil een spreekbuis zijn voor alle sporters met angst om uit de kast te komen”, vult de burgemeester aan.“ Volgens hem zijn er oplossingen, en de campagne ‘Football for All’ geeft zeker en vast al de nodige zichtbaarheid. De gevoeligheid voor het thema groeit, maar het kan nog beter. Matthias kan daarbij een voorbeeld zijn voor anderen. Ik roep Lokeren dus op om massaal voor Matthias te stemmen.”

Stemmen op Matthias kan via https://app.je/entry/73566 (en daarna je stem bevestigen via mail).