20/07/2022

Lokeren feest - (verkeers)maatregelen

Algemeen nieuws

We maken ons stilaan klaar voor de Lokerse kermisweek, hét jaarlijkse hoogtepunt van muziek en ambiance. Duizenden enthousiaste mensen uit Lokeren en ver daarbuiten zoeken tien dagen ons stadscentrum op om te genieten van de Lokerse Feesten, de Fonnefeesten en de kermis.

Muziek centraal, maar binnen aanvaardbare grenzen

Voor de Lokerse Feesten en Fonnefeesten zijn geluidsnormen vastgelegd. De politie zorgt ervoor dat die worden nageleefd. Ook de kermis, horeca, straatmuzikanten en randanimatie moeten zich aan deze regels houden.

Verkeersmaatregelen

FONNEFEESTEN

Hier mag je niet parkeren:

 • Het deel van de Prosper Thuysbaertlaan tussen de Stationsstraat en het Prinses Josephine-Charlotte park wordt afgesloten van donderdag 28 juli om 8 uur tot donderdag 18 augustus om 24 uur. Heel die periode geldt er een parkeerverbod.
 • Er is ook een algemeen parkeerverbod in de Gasstraat tussen de Pompiersstraat en de ingang van de VLOT! campus Sint-Laurentius van donderdag 28 juli om 8 uur tot donderdag 18 augustus om 24 uur.

 

LOKERSE FEESTEN

Hier mag je (niet) parkeren:

 • Parking tussen het zwembad en het atletiekterrein
  • Er geldt een parkeerverbod van maandag 25 juli om 14 uur tot en met vrijdag 19 augustus om 17 uur.
 • Parking Grote Kaai
  • Vanaf woensdag 27 juli om 14 uur tot en met vrijdag 19 augustus (laatste dag afbraak) om 17 uur wordt de parking volledig afgesloten. Parkeren is dan niet mogelijk.
 • Grote Kaai
  • De Grote Kaai en de Sportlaan worden afgesloten van alle verkeer op zondag 31 juli van 8 uur tot 22 uur om alle kramen en mediabruggen op een veilige manier op te stellen.
  • Er geldt ook een parkeerverbod aan de kant van de huizen tussen het Sint-Laurentiusplein en de bocht net voor de Sportlaan en dit vanaf donderdag 4 augustus om 7 uur tot en met maandag 15 augustus om 22 uur.
 • Het Aardeken
  • Dit straatje wordt afgesloten van woensdag 3 augustus om 15 uur tot en met maandag 15 augustus om 7 uur. Voor voertuigen van bewoners en organisatie blijft het wel bereikbaar. Ook de bezoekers van het Centrum voor Jeugdtoerisme in het Verloren Bospark kunnen door, en mogen daar parkeren.
DE KERMIS
(GROENTEMARKT, SCHOOLSTRAAT EN MARKT (tot optiek Sonck)

De kermiskramen worden opgesteld direct na de woensdagmarkt van 3 augustus. De politie leidt deze wagens in kleine groepjes vanaf de Martelarenlaan naar de Markt. De kermiszone is hierdoor pas opnieuw toegankelijk zodra de kermis volledig is opgesteld.


DE FEESTZONE (KERMISZONE + GROTE KAAI + STATIONSTRAAT)

De toegang naar deze feestzone wordt dagelijks door politie en stadsdiensten afgesloten voor alle verkeer door middel van zware obstakels. Dit gebeurt telkens op verschillende tijdstippen.

Datum

Feestzone afgesloten (tijdens de feesttijden)

Donderdag 4 augustus 2022

vanaf 8 uur 's morgens

Vrijdag 5 augustus 2022

16 tot 8 uur ‘s morgens

Zaterdag 6 augustus 2022

12 tot 8 uur ’s morgens

Zondag 7 augustus 2022

14 tot 8 uur ’s morgens

Maandag 8 augustus 2022

16 tot 8 uur ‘s morgens

Dinsdag 9 augustus 2022

16 tot 8 uur ‘s morgens

Woensdag 10 augustus 2022

16 tot 8 uur ‘s morgens

Donderdag 11 augustus 2022

13 tot 8 uur ’s morgens

Vrijdag 12 augustus 2022

16 tot 8 uur ‘s morgens

Zaterdag 13 augustus 2022

12 tot 8 uur ’s morgens

Zondag 14 augustus 2022

12 tot 8 uur ‘s morgens

 

Op de invalswegen wordt met duidelijke borden aangegeven dat er kermis is zodat iedereen op de hoogte is. Uiteraard blijft de feestzone altijd bereikbaar voor de hulpdiensten!

Bijkomende maatregelen:

 • Elke dag doorlopend:
  • De Torenstraat wordt afgesloten aan de Grote Kaai, ook voor voetgangers.
  • Vanaf de Markt is het verboden om de Grote Kaai in te rijden. Wil je het stadscentrum richting Martelarenlaan verlaten? Volg dan de omleiding heen-en-terug van het station via Stationsplein – Groendreef – N70 – Melkerijstraat – Rozenstraat – Oude-Bruglaan naar Martelarenlaan.
 • Buiten de feesttijden:
  • Op de Grote Kaai geldt eenrichtingsverkeer. Alleen verkeer dat van de Sportlaan komt en richting Markt rijdt, mag door.
 • Tijdens de feesttijden:
  • De Grote Kaai, de Markt, een groot deel van de Prosper Thuysbaertlaan en de Groentemarkt (vanaf huisnummer 19) worden afgesloten voor alle verkeer.
  • De Sportlaan gaat aan de Poststraat dicht voor doorgaand verkeer (enkel bewoners en mensen met een geldige parkeerkaart mogen door). Er is toegangscontrole door de organisatoren van de Lokerse Feesten.
  • Het Sint-Laurentiusplein en de Torenstraat worden afgesloten.
  • De Roomstraat (vanaf het Vrijheidsplein) en de Durmelaan (vanaf de Heirbrugstraat) worden doodlopend.
  • Er geldt een parkeerverbod in de Verloren Boslaan aan de kant van het Bospark, en in de Eekstraat tussen de Karlapperstraat en de Heirbrugstraat (aan de pare kant van de weg, de kant van houthandel De Groote). Dat parkeerverbod geldt van vrijdag 5 augustus tot en met zondag 14 augustus.
DE STATIONSWIJK
 • Tijdens de feesturen wordt de Stationsstraat vanaf de Gasstraat afgesloten. Let als automobilist extra op voor de vele voetgangers die in de Stationsstraat wandelen. De Proxy Delhaize in de Prosper Thuysbaertlaan blijft altijd bereikbaar via het tweerichtingsverkeer in de Koophandelstraat.
 • Het eerste deel van de Stationsstraat (dichtst bij het station) blijft tijdens de feesturen wel bereikbaar, maar uitsluitend via de Pompiersstraat en de Gasstraat. De rijrichting wordt er wel omgedraaid.
 • Vanaf het moment dat de feestzone wordt afgesloten (= tijdens de feesttijden), wordt de Koophandelstraat omgevormd tot tweerichtingsstraat. Daarom geldt een parkeerverbod aan de even huisnummers.
OPTIEK SONCK STREETRACE

Op zaterdagnamiddag 6 augustus gelden onderstaande regels in functie van de Optiek Sonck Streetrace:

 • Alle straten op het parcours worden door seingevers afgesloten voor alle verkeer. Dit vanaf 12 of 14.30 uur tot 18 uur.
 • De Heirbrugstraat blijft wél toegankelijk voor weggebruikers, maar er geldt aan één kant van de straat een parkeerverbod vanaf de Ploegstraat tot aan de Durmelaan. De atleten lopen er op de parkeerstrook en het voetpad.

Parcours en meer info op streetraceavlo.be.

GEEN WOENSDAGMARKT 10 AUGUSTUS

Tijdens de feestweek wordt de woensdagmarkt normaal gezien verplaatst naar de Sportlaan, maar dit jaar is dat jammer genoeg niet mogelijk. Door de werken aan het zwembad en het vele werfverkeer kan de veiligheid van de bezoekers van de wekelijkse markt niet gegarandeerd worden. Hierdoor zien we ons genoodzaakt om de woensdagmarkt van 10 augustus te annuleren.

SOEPELE PARKEERCONTROLES

Vanaf 27 juli tot 19 augustus zal APCOA, de firma die parkeercontroles uitvoert, soepel optreden wanneer de gecontroleerde bestuurder een bewonerskaart of werkabonnement heeft.

Bovendien is het betalend parkeren en het gebruik van de parkeerschijf in de blauwe zone tussen vrijdag 5 augustus en zondag 14 augustus beperkt tot de periode van 9 tot 14 uur, in plaats van tot 18 uur.

Veel aangepaste regels om te volgen dus, maar geen nood. Respecteer de verkeersborden, die zeggen precies wat mag en niet mag. Bedankt voor je begrip!