25/10/2023

Lokerse jeugd fuift opnieuw het nieuwe jaar in tijdens EXIT

Algemeen nieuws Jeugd

De Lokerse jeugd kan alvast beginnen plannen voor oud en nieuw, want de eindejaarsfuif EXIT gaat opnieuw door op 31 december in de fuifzaal van het Sport- en Jeugdcomplex. Met de organisatie van een oudejaarsfuif die zich specifiek richt op jongeren vanaf 16 jaar, zet het stadsbestuur zich actief in om een veilig fuifklimaat te organiseren middenin het stadscentrum.

Onze stad zet zich dan ook in op een positief lokaal fuifbeleid. Een beleid dat organisatoren ondersteunt en het voortbestaan van fuiven en jeugdevenementen stimuleert. Fuiven is een populaire vrijetijdsbesteding bij de Lokerse tieners en jongeren. Het brengt jongeren samen op een ongedwongen en toegankelijke manier in hun vrije tijd. De vorige editie van de EXIT-fuif ging helaas niet door omdat er geen organisator gevonden werd. 

De coronacrisis gaf het enthousiasme om een fuif te organiseren een serieuze deuk. Organisatoren kunnen zich immers niet meer onbezorgd smijten voor een evenement. Ook is de periode voor jeugdverenigingen niet evident om zo’n grote fuif te organiseren. De blokperiode valt midden in de kerstvakantie waardoor het niet makkelijk is om voldoende vrijwilligers te vinden.

Verenigingen trekken de kar

Net om die reden lanceerden we een extra oproep om nieuwe organisatoren te vinden. En die oproep werd gehoord. Dit eindejaar organiseren Ontmoetingshuis De Moazoart, Chiro Jeko, KSA Lokeren en jeugdhuis Okapi samen de EXIT-fuif op zondag 31 december.

Om de verenigingen een extra duwtje in de rug te geven, zorgt het stadsbestuur voor een financiële tegemoetkoming. Dit om aan de extra kosten (security, dj's, ...) die deze avond met zich meebrengt, tegemoet te komen. Op deze manier blijft de avond betaalbaar voor de fuivende jongeren, kan er een topevenement georganiseerd worden én houden de organiserende verenigingen er nog een centje aan over voor hun eigen vereniging.

Veilig fuifklimaat

In ruil voor die steun engageren de verenigingen zich om sterk in te zetten op een veilig fuifklimaat waar aandacht is voor het vermijden van gehoorschade, het naleven van de alcoholwetgeving, het vermijden van incidenten en een minimale overlast naar buurtbewoners toe.

De organisatoren zijn alvast enthousiast: 

Fleur Van Peteghem, jeugdhuis Okapi: “Dit jaar slaan we een nieuwe weg in. Na een aantal geweldige edities in ons jeugdhuis beseften we dat het tijd was om groots te gaan. De organisatoren werken hard samen om van dit evenement een onvergetelijke ervaring te maken voor de jeugd van Lokeren en daarbuiten. Met grote namen, een veilige omgeving en een fantastische sfeer, kijken we uit naar een geweldige start van het nieuwe jaar!"

Seppe van de Vyver, KSA Lokeren: "Als jeugdvereniging is het voor ons belangrijk dat er voldoende initiatieven zijn waar de Lokerse jeugd terecht kan om Nieuwjaar te vieren. Vandaar dat we blij zijn dat we met verschillende verenigingen de handen in elkaar kunnen slaan om dit te organiseren. We hebben plannen om in de komende jaren stevig te investeren in onze infrastructuur. De opbrengsten en extra tegemoetkoming van de stad komen dus zeker goed van pas."

Als stad zijn we erg tevreden dat we deze organisatoren gevonden hebben in het verenigingsleven van Lokeren. Onze steun aan de organisatie van deze EXIT-fuif verrijkt - letterlijk en figuurlijk - het Lokerse verenigingsleven: voor de individuele jongere op de oudejaarsnacht zelf én voor de organisatoren met de toekomstplannen voor hun vereniging.