Wandeling doorheen De Linie-Eksaarde (8 km)

6dbeb824 442c 4213 ba59 8ba6fb830b3f Op deze wandeling nemen we jullie mee door een bijzonder mooi natuurgebied : De Linie. We stappen grotendeels onverhard over smalle wegels doorheen het natuurgebied en de Moervaart. Effen Weg organiseert wekelijks wandelingen voor mensen met (chronische) pijn maar ook al wie behoefte heeft aan wat gezonde buitenlucht of gewoon eens lekker wil gaan stappen door een prachtige brok natuur is meer dan welkom! Graag vooraf inschrijven, het aantal plaatsen is beperkt

Schrijf je hier snel en eenvoudig in via onze website

Afstand : 8 km
Reliëf : Vlak
Moeilijkheidsgraad : gemakkelijk voor de beginnende en de meer ervaren stapper.
Vertrekpunt : Kerk Eksaarde, Eksaarde-dorp 157, 9160 Eksaarde
Begeleider : Rudy en Nadine (0487/30.04.40) – rudy@effenweg.be


De Linie is een lappendeken van bossen, moerassen, weides, rietveldjes, oude turfputten en vijvers. Er is nauwelijks bebouwing omdat de Moervaart hier eeuwenlang elke winter overstroomde. De Liniewegel slingert zich een weg door het natuurgebied en wringt zich in allerlei bochten langs de Moervaart. Een prachtige wandeling doorheen een uitzonderlijk natuurgebied in het Waasland, deze tocht is een absolute aanrader!

Een gebied waar het echt stil kan zijn, waar het echt donker kan worden, een uitzonderlijk rustig gebied dus, dat is De Linie. Er liggen geen asfalt- of betonwegen en nergens is er kans op doorgaand verkeer. Sinds 1994 streeft de vzw Durme hier naar de uitbouw van een representatief natuurreservaat. Tussen de akkers en weiden liggen kleine percelen, soms enkele meters breed van natuurbeheer. Door die afwisseling is er ook een grote verscheidenheid aan wilde planten en dieren. Een klein paradijs voor de natuurliefhebber. Een deel van het gebied wordt begraasd door ezels, die je tijdens de wandeling makkelijk kan zien. Het project werd genoemd naar De linie, een militaire verdedigingslijn die in de 18e eeuw werd aangelegd door de Fransen om Vlaanderen te verdedigen tegen de republiek Holland.

Onze wandeling begint aan de kerk van Eksaarde. Na enkele minuten stappen we tussen weiden langs een smal kronkelend pad. Het pad leidt ons door weiden, naaldbossen tot aan de Kruiskapel. Hier is het zalig vertoeven en wie wil kan hier eventjes rusten. We vervolgen onze weg langs rustige weiden. Het is zeker de moeite om een kijkje te nemen aan de kijkmuur waar we verrast worden door een beeldig plaatje van een vijver en zijn vele watervogels. Genietend van de vergezichten en de vele vogels, en misschien de roofvogels, komen we al gauw aan de Moervaart. We kunnen hier even stoppen voor een drankje, sanitaire stop of gewoon wat rust. De wandeling gaat verder langs de onverharde dijk van de Moervaart. Wanneer we de dijk verlaten, stappen we langs rustige wegen verder naar de kerk, onze startplaats.

Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn en chronisch zieken. Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen door een prachtige brok natuur is meer dan welkom. Graag vooraf inschrijven, de plaatsen zijn beperkt. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt.

Lees hier meer over het lidmaatschap bij Effen Weg.

Wenst u nog meer info? Aarzel niet en mail ons op info@effenweg.be of contacteer rechtstreeks de begeleider via rudy@effenweg.be of 0487 30 04 40

Openbaar vervoer


Vlakbij het vertrekpunt bevindt zich de bushalte “Eksaarde Kerk”, deze wordt bediend door :
- Buslijn 27 : Meerdonk – De Klinge – Sint-Niklaas – Lokeren
- Belbuslijn 270 : Lokeren – Waasmunster

Bron: UiTinVlaanderen.be

Waar
Liniewegel , 9160 Eksaarde (Lokeren)
Wanneer
dinsdag 13 juni 2017 van 10:00 tot 12:00
Prijs
2,0 euro (Basistarief: 2,00 €; leden Effen Weg: 0,00 €)