BLIJVEN HANGEN Op zoek naar het caféleven in Lokeren

Vrije tijd Stadsmuseum

 

Blijven Hangen

PROMO: Nu 35 euro i.p.v. 42 euro!

 

Paul De Schepper en Gerry De Mol gingen jarenlang op zoek naar het Lokerse caféleven en schreven er dit boek over. Een boek met ontelbare foto's en verhalen, waarin je uitpluist hoe het caféleven vandaag en gisteren floreerde in de Durmestad (Eksaarde en Daknam werden uiteraard niet vergeten). Het boek kost 42 euro (nu 35 euro!) en is te koop in het Stadsmuseum (Markt 15a), bij Infopunt Toerisme (Markt 2) of in de Standaard Boekhandel (Stationsstraat 24).

 

Lokerse Liekskes

PROMO: Nu 20 euro i.p.v. 30 euro!

 

Lokerse Liekskes boek met cd - Jean. Lokeren

 

Blijven Hangen in het Stadsmuseum

Ruim 100 jaar geleden waren er meer dan 800 cafés in Lokeren, vandaag nog amper 50.
Minder plaatsen en minder redenen om te blijven hangen ... . Maar daar brengt het Stadsmuseum verandering in dankzij de tentoonstelling over het caféleven in de stad. Bovendien worden er nog tot eind februari 2023 extra ‘Blijven Hangen’-activiteiten georganiseerd. Van bier- en chocoladeproeverijen, kroegenfietstochten over caféconcertjes tot caféspelen en jukeboxplaatjes. Reden genoeg dus om, in het museum, aan de toog van café de Statie te blijven hangen.

In de tentoonstelling vind je twee togen en een jukebox, veel Lokerse glazen en flessen uit Lokerse cafés, van brouwers uit Lokeren en Eksaarde. Met drankspelletjes, spaarkassen, heel veel email en nog meer foto’s waarop je misschien wel je nonkel of buur terugvindt. Kom af, met vrienden en familie en haal herinneringen op of ontdek waar je nóg had kunnen blijven hangen. En blijf gezellig hangen aan de tafels van café de Donkere Wolk, het bruinste Lokerse café ooit, of aan de toog van café De Statie. 

 

Programma Blijven Hangen in het Stadsmuseum

 

Grote en kleine caféverhalen | maandag 23 januari 2023
Meer dan 100 jaar geleden waren er meer dan 800 cafés in Lokeren, en nu amper 50. Veel cafés zijn dus verdwenen, maar de verhalen die zijn gelukkig blijven hangen. In het museum, aan de toog, vertelt rasverteller Cécile Blot jou grote en kleine caféverhalen. Met goesting en pretoogjes klapt ze uit de biecht over wat zich binnen en buiten de cafémuren afspeelde. Neem plaats aan een tafeltje uit wijlen café De Donkere Wolk en geniet!
19.30 – 21.30 uur, 3 euro, Stadsmuseum Lokeren.
Schrijf je HIER in.

Bier- en chocoladeproeverij |26 januari 2023
Bier en chocolade vormen een ongewone maar overheerlijke combinatie. Tijdens deze proeverij kom je meer te weten over de geschiedenis en kenmerken van de (Lokerse) bieren en chocolade. Onze experts Linda Schelfhout en Veerle Baert leren jou hoe je precies bier moet proeven waarna je uiteraard zelf de proef op de som mag nemen. De uitkomst is een streling voor al jouw zintuigen.
19.30 – 21.30 uur, 10 euro, Stadsmuseum Lokeren. 
Schrijf je HIER in.

 

Blijven hangen slotfeestweek | 18 tot 26 februari 2023

 

Caféconcert Gerry De Mol| zondag 19 februari 2023


(c) Koen Broos

Vrolijkheid in Slow motion heet zijn solovoorstelling waarin de waarheid aan het licht komt over Nietzsche en God, boterkoeken, spelevaren, de schemering en Leopold II.  En wie weet enkele caféliederen die blijven hangen. Gerry De Mol speelde de laatste jaren in tal van projecten en schreef muziek en teksten voor theater, kunstprojecten en zichzelf. Het resultaat is een berg nieuwe liedjes die op oren liggen te wachten.  Nu de snaren gespannen en de stembanden geolied zijn, zal ook u er niet meer aan ontsnappen. Vrolijkheid in Slow Motion neemt je mee naar een liedjeswereld waarin niets is wat het lijkt, waarin kleine dingen groots worden en omgekeerd.  Verwacht potvissen en helikopters, bewakingscamera’s, tegenwind, dromen en allerlei andere dingen op een hoopje.

17.30 uur, 10 euro, Stadsmuseum Lokeren.

Schrijf je HIER in.

 

Paul De Schepper: Lokerse Liekskes | vrijdag 20 januari 2023

De Peperbuskers werden opgericht als gelegenheidsgroep van het project ‘Lokerse liekskes.’ Eenmaal bezig klikte het zo goed dat ze samen bleven optreden. Zij brengen een ode aan de marktzangers en gelegenheidszangers die er vroeger in overvloed waren. Op het repertoire staan liedjes over Lokerse gebeurtenissen en figuren en natuurlijk ook nummers die door de Lokeraars werden gezongen.

De naam De Peperbuskers verwijst naar de Sint-Laurentiustoren die in de volksmond ‘de peperbus’ wordt genoemd en naar ‘buskers’, de Engelse benaming voor straatzangers.

Een gezellig en intiem caféconcert, met instant-geluk-garantie. Op een stoel en aan een tafel van café de Donkere Wolk geniet je van deze heerlijke muziek.
De Peperbuskers dat zijn Corien Van Bogaert (zang), Jan Coppieters (klarinet, fluiten, sax), Luc Van Hende (accordeon, gitaar, cister, fluiten, cajon, fietspomp, etc.), Dirk De Cleen (contrabas), Paul De Schepper (gitaar).

19.30-21.30 uur, 10 euro, Stadsmuseum Lokeren
Schrijf je HIER in. VOLZET

 

Caféconcert Neeka | vrijdag 10 februari 2023

 
(c) Geert Vincent

In 2012 schreef Neeka op vraag van Radio 1 voor de sessie Kleur in E Mineur het mooi gevoelige nummer “Jij kent de Lijnen”, over schilder Raoul De Keyser. Toch duurt het nog een paar jaar voor de singer-songwriter beslist om verder te gaan in haar eigen taal. Vele fans en collega’s vragen het nochtans: “Wanneer doe jij nu eens iets in het Nederlands?”
Het positieve onthaal van “Jij kent de lijnen” en een reeks optredens met Kris De Bruyne doen haar uiteindelijk overstag gaan. Alhoewel ze beiden in een andere taal zingen, voelt samenwerken en muziek spelen met Kris als thuiskomen. Kris vertaalde trouwens ook al Neeka’s grootste hit “Don’t hold me back” (“No por Amor” op La Matanza songs).
Schrijf je HIER in.

 

 


 

 

Stadsmuseum

Contact

Markt 15a, 9160 Lokeren
09 235 31 04
museum@lokeren.be

Bezoek het Lokerse stadsmuseum GRATIS.
Reserveren is niet nodig.
Vrije toegang van woensdag tot zondag van 14 tot 17 uur. Op zondag ook van 10 tot 12 uur.

Locatie

Openingsuren

Deze dienst is momenteel gesloten

Maandag:

Gesloten

Dinsdag:

Gesloten

Woensdag:

8:00
21:00
14:00-17:00

Donderdag:

8:00
21:00
14:00-17:00

Vrijdag:

8:00
21:00
14:00-17:00

Zaterdag:

8:00
21:00
14:00-17:00

Zondag:

8:00
21:00
10:00-12:00
14:00-17:00