Alles over het Covid Safe Ticket

MAATREGELEN VANAF 7 MAART 2022

Vanaf 7 maart schakelt de coronabarometer naar code geel. Zo verdwijnt onder meer het Covid Safe Ticket in de horeca en vervallen beperkingen voor evenementen. Ook de epidemische noodsituatie en de federale fase van het nationaal noodplan worden na twee jaar afgeblazen.

 

Wat was het Covid Safe Ticket?

Het Covid-certificaat of Covid Safe Ticket werd in juni 2021 in de eerste plaats ingevoerd en bedoeld om te reizen binnen de EU.

Sinds 13 augustus 2021 wordt het ook ingezet als toegangsvoorwaarde voor evenementen in België. Sinds 1 november wordt het ook in Vlaanderen breder ingezet als toegangsvoorwaarde in horeca en fitnesscentra, en optioneel in een aantal voorzieningen voor residentiële opvang van kwetsbare personen.

Neem je geldig Covid Safe Ticket EN je identiteitskaart mee om toegang te krijgen tot de plaatsen waar dit als toegangsvoorwaarde is ingevoerd. Dit kan zowel op de CovidSafe app, geprint op papier of als digitale pdf.

Uitzonderingen

  • Minderjarigen jonger dan 12 jaar en 2 maanden hebben geen Covid Safe Ticket nodig voor de toegang tot evenementen, dancings, discotheken en voorzieningen voor residentiële opvang van kwetsbare personen waar het Covid Safe Ticket wordt gevraagd.
  • Minderjarigen jonger dan 16 jaar hebben geen Covid Safe Ticket nodig voor de toegang tot fitnesscentra en horeca-activiteiten.

Meer info op 'Het Covid Safe Ticket als toegangsvoorwaarde'.

 

Hoe vraag je het Covid Safe Ticket aan?

 

Hoe gebruik je als minderjarige de CovidSafe app?

Bent je nog minderjarig en hebt je zelf een smartphone? Op deze 2 manieren gebruik je zelf vanaf 12 jaar de Covid safe app om je COVID-certificaten bij te houden:

Optie 1: Heeft één van de ouders een Itsme account?

  1. Download de CovidSafeBE-app op je eigen smartphone als je ouder in de buurt is
  2. Kies voor ‘aanmelden via eHealth’. En in het volgende scherm voor ‘aanmelden via Itsme’.
  3. Tik in het itsme-scherm dat dan verschijnt het GSM-nummer van de ouder in.
  4. De ouder bevestigt de aanvraag via de eigen Itsme-app op de eigen smartphone.
  5. Op jouw smartphone verschijnt dan een nieuw keuzescherm. Bij ‘voor mijn kind’ selecteert je jouw eigen naam… klaar! Je ziet nu jouw COVID-certificaten in de app. Klik op de certificaten zeker eens door naar het detail. Zo worden ze ook offline beschikbaar, wanneer er geen internet is.

Je kan als minderjarige niet zelf de Itsme-app gebruiken, die is enkel beschikbaar voor gebruikers vanaf 18 jaar.

Optie 2: Activeer als minderjarige eenmalig met jouw identiteitskaart (kids-ID of eID), een kaartlezer en een eigen e-mailadres jouw ‘digitale sleutels’.

  1. Zoek een kaartlezer en jouw identiteitskaart.
  2. Ga naar de website waar je jouw digitale sleutels kunt aanmaken.
  3. Kies hier voor ‘aanmelden via eID kaartlezer’.
  4. Activeer ‘mijn digitale sleutel met gebruikersnaam en wachtwoord’ én ‘beveiligingscode via e-mail’. Je kiest best je eigen, permanente e-mailadres. Beide vakjes moeten dus een groen label met ‘actief’ hebben.
  5. Download en open daarna de CovidSafeBE-app op je eigen smartphone en kies voor ‘aanmelden met e-health’ en dan met ‘beveiligingscode via e-mail’.
  6. Je ontvangt een code in de opgegeven mailbox en kopieert die in de app … en klaar! Je ziet nu jouw COVID-certificaten in de app. Klik op de certificaten zeker eens door naar het detail. Zo worden ze ook offline beschikbaar, wanneer er geen internet is.

Hoe vraag je voor kinderen het Covid Safe Ticket op?

Meerderjarige kinderen

Meerderjarige kinderen moeten zelf aanmelden op een digitaal kanaal om certificaten terug te vinden. Lukt dit niet? Een papieren certificaat (alleen voor vaccinatiecertificaten, niet voor test- of herstelcertificaten) kan de ouder wel telefonisch opvragen als je het rijksregisternummer van je kind kent. Het certificaat wordt dan verzonden naar de woonplaats van het kind.

Minderjarige kinderen

Kinderen jonger dan 6 jaar hebben doorgaans geen certificaat nodig om te kunnen reizen (geen vaccinatie-, test- of herstelcertificaat). Landen zijn vrij om hier afwijkende regels te hanteren. Je kijkt op de Europese website Reopen om dit na te gaan.

Kinderen van 6 tot 18 jaar hebben vaak wel een certificaat nodig.

  • Je kijkt op de Europese website Reopen om dit na te gaan. Sommige landen vragen pas een certificaat vanaf 12 jaar.
  • Kinderen ouder dan 12 jaar hebben meestal een eigen identiteitskaart met pincode. Zij kunnen hiermee of met hun eigen geactiveerde digitale sleutels zelf aanmelden op mijngezondheid.be. De aanmeldoptie itsme zullen ze niet kunnen gebruiken, dat kan alleen voor meerderjarigen. Kinderen ouder dan 12 jaar met een eID en geactiveerde digitale sleutels kunnen ook de COVIDsafe app zelf installeren op een eigen mobiel toestel en daarop aanmelden. Ze kiezen dan de aanmeldoptie e-health.
  • Kinderen tussen 6 en 12 jaar die naar het buitenland reizen hebben een kids-ID nodig. Vanaf 6 jaar is dat een kids-ID met een chip. Aanmelden met de kids-ID, de pincode die daarbij hoort en kaartlezer is mogelijk om de certificaten op te vragen.
  • Via de CovidsafeBE-app kunnen ouders ook veranderen van rol en de certificaten van hun kinderen raadplegen. Het is dan wel aan te raden dat ouders als aanmeldoptie ‘aanmelden via e-health’ kiezen. Het is dus niet noodzakelijk dat kinderen zelf de app installeren. Bekijk het filmpje over het opvragen van certificaten van kinderen op Covidsafe.be.
  • Je kan op mijngezondheid.be jouw minderjarige kinderen (een juridische relatie tussen het kind en jezelf moet in het rijksregister gekend zijn) ook koppelen aan je eigen toegang.
    • Je meldt aan met jouw eigen digitale sleutels (eID, token, mobiele code, itsme, ...).
    • Je kan in het volgende scherm kiezen om in naam van jzelf aan te melden (Burger) of om aan te melden in naam van je kind.
    • Daarna zal je de test- of herstelcertificaten van jouw minderjarige kinderen kunnen zien.
    • Vind je jouw kinderen niet via deze weg terug en beschikt jouw kind niet over een kids-ID of e-ID beschikken met pincode? Contacteer dan de dienst Burgerzaken. Ouders kunnen vragen om in het Rijksregister de code TI 114 – Afstamming in dalende lijn toe te voegen. Na deze verbetering zou je wel het profiel van je kind moeten kunnen bekijken.

Certificaten gevonden?

Certificaten van je kinderen in de COVIDsafe app gevonden? Je klikt op de gevonden certificaten even door naar het detailscherm om ze offline ter beschikking te hebben op jouw mobiele telefoon.

Als je de certificaten van de kinderen op mijn gezondheid.be terugvond:

  • Download de certificaten.
  • Print ze af of bewaar ze online (door ze door te sturen naar een mailbox bijvoorbeeld) of offline op jouw smartphone.

Welke test is geldig voor het coronacertificaat?

  • Een PCR-test van maximaal 48 uur.
  • Een snelle antigeentest van maximaal 24 uur oud. Die test is afgenomen door medisch geschoold personeel, zoals een apotheker.
  • Zelftests zijn niet geldig.