Dat Lokeraars goed zijn in evenementen organiseren weten ze bij het evenementenloket!

Er is vaak voor ieder wat wils te beleven in onze stad zoals fuiven, buurtfeesten, sportwedstrijden, markten, wandeltochten,…

Nieuw:

Sorteerplicht keukenafval en etensresten ook voor evenementen

Sinds 2021 moeten al heel wat bedrijven (zoals cateraars, horeca, zorginstellingen, …) verplicht keukenafval en etensresten sorteren. Vanaf 1 januari 2024 geldt deze verplichting voor elke producent van bedrijfsafval. Deze bijkomende inzameling heeft als doel het bedrijfsrestafval verder te doen dalen. Het afval van evenementen wordt beschouwd als bedrijfsafval. 

Wat betekent dit voor eventorganisatoren? In zones waar er een selectieve fractie in het restafval belandt, moet er in principe een apart inzamelrecipiënt staan zodat de bezoeker de mogelijkheid heeft om correct te sorteren. Het advies is om aan de hand van een vuilnisbakkenplan te bekijken waar er op de eventzone veel etensresten vrijkomen om te bepalen waar het zinvol is om bijkomende recipiënten te plaatsen. Bijvoorbeeld in een zone waar bezoekers eten, is het aangewezen om een inzamelbak voor etensresten te plaatsen. Ook daar waar het eten bereid wordt, moet een apart recipiënt voorzien worden. Ga zeker in gesprek met uw afvalpartner hierover. Zij kunnen mee nadenken voor een oplossing op maat.

We bieden vanuit de OVAM communicatiemateriaal aan rond deze sorteerverplichting. U kan dit materiaal gebruiken om uw leden, medewerkers, collega’s, eventorganisatoren, bezoekers … te informeren.
Het communicatiemateriaal vindt u op deze pagina:
https://ovam.vlaanderen.be/keukenafval

Dit zijn bestanden in lage resolutie. Wilt u zelf een folder of affiche drukken? Dan bezorgen wij u graag het bestand in hoge resolutie. Vraag ernaar via communicatie@ovam.be.

Er is ook een FAQ opgesteld; FAQ Nieuwe sorteerverplichting bedrijven: keukenafval en etensresten (vlaanderen.be)

Voor meer informatie, aarzel niet contact op te nemen met Astrid De Man via astrid.de.man@ovam.be.

 

Herbruikbare bekers

De Stad Lokeren heeft besloten om de volgende clausule op te nemen bij de overeenkomsten en vergunningen aangaande de organisatie van publieke evenementen en bijgevolg het gebruik van éénmalige drankverpakkingen te verbieden: ‘Met betrekking tot afvalpreventie wordt de regelgeving omtrent cateringmateriaal volgens het VLAREMA (fut. 5.3.12.1 t.e.m. 5.3.12.3) nageleefd, dit zonder gebruik te maken van de uitzonderingsbepaling die voorzien is in deze regelgeving. Er geldt m.a.w. een volledig verbod op het gebruik van wegwerprecipiënten bij het schenken van dranken. Het betreft dan zowel wegwerpbekers, als ook éénmalige drankverpakkingen zoals blik, plastic flesjes of glazen flesjes zonder statiegeld.’

Bij de aanvraag moeten organisatoren via een afvalplan aangeven hoe hieraan voldaan zal worden en met welk retoursysteem men zal werken om de bekers maximaal te recupereren. De voorwaarden in de vergunning worden gecontroleerd.

Meer info over het gebruik van herbruikbare bekers: Organiseer je evenement afvalarm | IDM.

 

Organiseer je een evenement in een park of parkzone?

Bekijk de info over het belang van preventieve boombescherming bij evenementen in stadsparken, parkzones of zones met bomen. 

 

Aanvraag evenement

Het evenementenloket van de stad Lokeren zorgt voor de nodige ondersteuning voor alle organisatoren.

Wil je voor de eerste maal een evenement aanvragen? Klik hier.

Heb je reeds een evenement aangevraagd en beschik je over een gebruikersnaam? Klik hier.

Meer informatie: Evenementenloket 09 235 31 00 of evenementen@lokeren.be

Producten en diensten

Zelf iets organiseren
Zelf iets organiseren

Circus

Het circus komt!

Twee maal per jaar is een circusgezelschap welkom in onze stad.

Wil jullie gezelschap kandidaat zijn om in onze stad op te treden? Vul dan even het bovenstaand aanvraagformulier in, dan behandelen we je aanvraag zo snel mogelijk.

Zelf iets organiseren

Security-aanvraag

Om vrijwilligers in te zetten voor het uitvoeren van bewakingsactiviteiten heb je toestemming nodig. Vraag deze hier aan.


Dienst secretariaat

Contact

Groentemarkt 1, 9160 Lokeren
09 235 31 00
secretariaat@lokeren.be

Locatie

Openingsuren

Deze dienst is momenteel open

Maandag:

8:00
21:00
09:00-12:00
13:30-17:00

Dinsdag:

8:00
21:00
13:30-19:00

Woensdag:

8:00
21:00
09:00-12:00
13:30-17:00

Donderdag:

8:00
21:00
13:30-19:00

Vrijdag:

8:00
21:00
09:00-12:00

Zaterdag:

Gesloten

Zondag:

8:00
21:00
00:00-00:00

Opgelet: langskomen kan enkel op afspraak
Hier vind je alvast de uren waarop we telefonisch beschikbaar zijn.

Laatste nieuws

Preview

Week van het water

Water is waardevol! Water is overal! Water is (be)leven! Daarom organiseren we van vrijdag 22 maart tot zondag 31 maart 2024 de Week van het Water. Op heel wat locaties in Vlaanderen vinden sportieve, educatieve, culturele en creatieve activiteiten plaats in en langs het water. Daarnaast is deze week ook het ideale moment om even stil te staan hoe wij hier in Lokeren het...

Meer lezen   21/03/2024

Preview

16 en 17 maart: feestelijk openingsweekend zwembad Durmehal voor groot publiek

Een goede maand nadat het nieuwe zwembad Durmehal in onze stad de deuren opende voor scholen, clubs en zwemlessen wordt het vanaf 19 februari mogelijk om er baantjes te zwemmen. De effectieve opening wordt groots ingezet tijdens het feestelijke openingsweekend op zaterdag 16 en zondag 17 maart. Die zaterdag is meteen ook de dag waarop zwembad Durmehal officieel opent voor het grote publiek.

...

Meer lezen   08/02/2024

Preview

DRUMPARTY24!

Laat je meeslepen door een opwindende avond vol drumbeats en meeslepende DJ-sets, opgevoerd door de getalenteerde leerlingen van Kunstacademie Ter Beuken! Bereid je voor op een waanzinnige avond waar de leerlingen van de academie zowel de drums laten bulderen op de beats van populaire muziek als de sfeer verhogen met spetterende DJ-sets!

Meer info

Meer lezen   17/01/2024