Hulp nodig?

Woonwijzer Waasland: zitdag woon- en energieloket

Zit je met vragen rond energie in of rond je huis? Maak dan een afspraak met een medewerker van Woonwijzer Waasland. Elke eerste en derde maandag van 13.30 tot 16.30 uur kan je op het stadhuis van Lokeren terecht tijdens de zitdag. Maak gratis jouw afspraak via 03 500 47 40 of woonwijzerwaasland.be.

Je kan er terecht voor meer info en/of ondersteuning:

  • energie- en woonpremies en steunmaatregelen;
  • Mijn Verbouwlening en Mijn Verbouwpremie;
  • beleidsmaatregelen rond leegstand, digitale meter, woningpas, ... ;
  • groepsaankopen;
  • privaat en sociaal huren en verhuren;
  • veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsnormen en procedures daarrond?
 
 
Sociaal Verwarmingsfonds helpt gezinnen met extra steun

De vzw Sociaal Verwarmingsfonds komt voor een deel tussen in de betaling van de verwarmingsfactuur van personen die zich in een moeilijke situatie bevinden. Voornamelijk de stijgende kosten rond de verwarming van de woning zijn voor velen het grootste probleem. Om recht te hebben op deze toelage dien je aan bepaalde voorwaarden te voldoen.

Kom jij in aanmerking voor een toelage?
De overheid heeft ondertussen heel wat maatregelen genomen om de energierekening van gezinnen te verlichten. Om jou wegwijs te maken heeft het Sociaal Verwarmingsfonds met ‘Vraag het aan Mina’ een handige tool uitgewerkt op haar website. In een aantal vragen helpt de digitale assistente Mina jou op weg om de juiste steunmaatregelen terug te vinden.

Toelagen van het Sociaal Verwarmingsfonds werden verhoogd
Het Sociaal Verwarmingsfonds verstrekt zelf ook toelagen op energie, maar specifiek voor gebruikers van huisbrandolie of propaangas die zich in een meer kwetsbare situatie bevinden. Met de stijgende energieprijzen heeft de regering recent beslist om deze toelagen te verhogen en aan te passen aan de huidige prijzen in de markt. De maximumtoelage werd van 20 cent naar 36 cent per aangekochte liters verhoogd, afhankelijk van jouw specifieke aankoopprijs. Daarnaast werd de maximumhoeveelheid die betoelaagd kan worden, verhoogd van 1500 liter per jaar naar 2000 liter per jaar. Dit alles voor aankopen in bulk (om een mazout- of propaantank te vullen). Gezinnen die zich verwarmen met huisbrandolie of lamppetroleum (type c) aangekocht aan de pomp in kleine hoeveelheden of jerrycans, kunnen rekenen op een verhoging van een forfaitaire toelage van 210 euro/jaar naar 456 euro/jaar. Toelagen van het Sociaal Verwarmingsfonds moeten aangevraagd worden via het Welzijnshuis.

Meer informatie: verwarmingsfonds.be, 0800 90 929 (gratis).

(Financiële) hulp nodig?

Blijf niet zitten met je vragen en contacteer het Welzijnshuis, Grote Kaai 20 of via 09 235 03 00.