Wat kan je zelf doen?

Als stad blijven we inzetten op energiebesparing, maar het is belangrijk dat élke inwoner dat ook doet. Want, particuliere huishoudens vormen namelijk de grootste groep energieverbruikers. Gelukkig kunnen kleine acties je al helpen je energie te verlagen.

Haal energie uit deze tips!

 1. Hok gezellig samen! Bespaar overdag op energie in huis en kies geregeld ook voor werken op kantoor. Zeker voor wie pendelt met het openbaar vervoer en de wagen thuis kan laten.

 2. Iedereen op de fiets! Een tip die we eerder al meegaven, maar zeer effectief om je brandstofverbruik te verminderen natuurlijk. En het is gezond!


 3. Zet de verwarming in je huis een graad lager. Per graad kan je ongeveer 7% aan energie besparen. Ruimtes waar je amper komt? Draai de knop toe.

 4. Daar brandt de (oude) lamp! Ga eens rond in huis, heb je nog oude lampen (gloeilampen, halogeen, tl-lampen, …) hangen, vervang ze door ledlampen en merk al snel het verschil. Kies je voor een dimmer, dan is het nog energiezuiniger. Een ledlamp is namelijk 85% zuiniger dan een gloeilamp en 75% zuiniger dan een halogeenlamp.

 5. Verlaat je een ruimte? Maak er een gewoonte van het licht te doven, bij je thuis, maar ook elders.

 6. Bezig met renoveren of bouwen? Kies resoluut voor de energiezuinige aanpak zonder fossiele brandstoffen. Zie ook vlaanderen.be.

 7. Voorkom sluipgebruik. Apparaten die je niet gebruikt? Trek de stekker dan uit het stopcontact . Een stekkerdoos met schakelaar vergemakkelijkt dit al heel wat. Of zet het apparaat echt uit, niet op stand-by.

 8. Dicht spleten en kieren. Tochtstrips zijn erg effectief om tocht uit huis te houden. Kieren in een kozijn, die kit je het best dicht met siliconen.

 9. Houd de warmte vast en isoleer. Enkele voorbeelden zijn dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Voor deze vormen van isoleren is er subsidie beschikbaar gesteld. Een andere manier van isoleren is HR++ dubbel glas, deze houdt warmte binnen en kou buiten.

 10. Installeer een programmeerbare thermostaat. Met een slimme thermostaat bespaar je energie. Programmeer wanneer de verwarming aan en uit gaat.

 11. Verbruik minder water. Wie minder water verbruikt, verlaagt de waterrekening. Wie minder warm water verbruikt, verlaagt ook de energierekening. Korter of minder vaak (of koud) douchen, de temperatuur verlagen via een mengkraan of rechtstreeks op de gasketel/boiler/warmtepomp dus. Maar ook enkel volle (vaat-)wasmachines draaien kan helpen.

 12. Zonnepanelen: als je hierin investeert, let er dan zeker op om ze slim te (laten) leggen opdat ze maximaal zonne-energie absorberen. Meer info over groepsaankopen, verlaagd btw-tarief, ... lees je hier.