10 tips voor een klimaatvriendelijke tuin
- Startpagina
- Groen in de stad
- Zo maak jij onze stad groener
- 10 tips voor een klimaatvriendelijke tuin
Jouw tuin klimaatvriendelijk inrichten vraagt geen onoverkomelijke ingrepen. Met enkele kleine aanpassingen spring je al een heel eind.
1. Door je gras wat langer te laten staan, zorg je voor verkoeling in de zomer en bescherm je jouw gazon tegen uitdroging. De kans op een bruin gazon in de zomer wordt zo een stuk kleiner.
2. Als je het gras maait, laat het maaisel gerust liggen. Dit is natuurlijke voeding voor je grond waardoor het gras steviger wordt.
3. Inheemse planten en bomen in je tuin zijn beter voor de biodiversiteit. Zo zijn bepaalde insecten bijvoorbeeld afhankelijk van planten die hier van nature voorkomen. Hou je toch van exotische planten, maak dan een mooie mix van inheemse en uitheemse plantensoorten.
4. Onthard je tuin en kies voor waterdoorlatende alternatieven. Dit kan wateroverlast tegengaan op natte dagen, maar zorgt daarnaast ook voor verkoeling op warme dagen.
5. Vergroen waar je kan. Het ziet er niet alleen mooier uit, maar beplanting zorgt ook voor een koelere tuin.
6. Als je je regenpijp aftakt naar een regenton krijg je gratis water voor je planten op warme dagen.
7. Afgevallen bladeren mag je gerust laten liggen of bijvoorbeeld tussen je struiken harken. Ze geven voeding aan de bodem.
8. Dood hout is een ideale schuilplaats voor diertjes. Laat dit gerust in je tuin liggen.
9. Zorg voor gelaagdheid in je tuin zoals een combinatie van bodembedekkers, struiken en bomen. Dit geeft diepte en levendigheid aan je tuin maar vergroot daarnaast ook de biodiversiteit. Als extra kan je kiezen voor planten die op een verschillend tijdstip bloeien.
10. Gebruik zeker geen herbiciden, pesticiden of kunstmeststoffen.
Meer tips vind je in deze folder van provincie Oost-Vlaanderen