Onthard en vergroen je tuin en oprit

Geef die tegels op je oprit en in je tuin een wipje en kies voor ontharding en vergroening. Zo vul je het grondwater in je tuin aan, heb je minder kans op wateroverlast, buffer je water voor droge periodes, breng je meer natuur in de stad en bovenal … ’t ziet er nog mooier uit ook!

Ontharden versus verharden

Uiteraard is zoveel mogelijk ontharden de boodschap, maar soms wil je toch een bepaalde oppervlakte rond je huis verharden. Check hier hoeveel je maximaal mag verharden.

Praktische tips

  • Inventariseer in de tuin welke verhardingen snel groen worden, veel begroeiing van onkruid kennen. Dit zijn stukken verharding die niet frequent gebruikt worden en dus in aanmerking komen om te verwijderen. 

  • Vergeet bij het verwijderen van verharding niet om ook de laag eronder op te breken. Gaat dit om zandcement? Dan dient dit uitgebroek en afgevoerd te worden en kan er teelaarde in de plaats aangebracht worden. Een zandlaag kan mee gemengd worden in extra teelaarde of compost en is een goede ondergrond om een bloemenmengsel om een bloemenmengsel op in te zaaien.
  • Afstromend water van noodzakelijke verharding van terrassen en paden hoeft niet altijd afgevoerd te worden, laat het terras en het wandelpad maximaal afwateren naar planten vakken, gazon of andere groenzones.

  • Op plaatsen waar verharding noodzakelijk is maar geen grote draagkracht noodzakelijk is, kan gebruik gemaakt worden van waterdoorlatende verharding.
    Waar toch verharding nodig is (bv. voor het terras, de tuinpaden, de oprit, de parkeerplaats, ...) kan je voor waterdoorlatende verharding kiezen. Zo kan het regenwater in de bodem infiltreren en het grondwater aanvullen. Het regenwater wordt zo opgevangen bij de bron en hoeft niet via de riool afgevoerd te worden. Het weghalen van tegel en het vervangen door waterdoorlatende bestrating biedt meer ruimte aan een natuurlijk bodemleven en vergroot daarmee de biodiversiteit. Je tuin blijft ook koeler als je minder verharding gebruikt.

Vraag jouw subsidie aan

Wil jij als inwoner, vereniging, instelling, school of bedrijf actie ondernemen om jouw buurt, wijk of straat groener en bloemrijker te maken? Dan ondersteunen wij je graag met subsidies. Vraag jouw duwtje in de rug aan via onderstaande knop wanneer je jouw tuin of oprit onthardt en vergroent met een minimale oppervlakte van 5 m². Alle voorwaarden om aanspraak te maken op deze subsidie lees je na in het reglement.

Vlaams Kampioenschap tegenwippen

Van 21 maart tot en met 31 oktober 2024 loopt het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Ook Lokeren doet mee en wil samen met alle inwoners, bedrijven, scholen en verenigingen zoveel mogelijk tegels en andere verharding uitbreken en vervangen door groen.

Zo maken we samen een klimaatbestendige stad, aantrekkelijker voor dieren en nuttige insecten, koeler op warme dagen én bovenal veel mooier. Met het VK Tegelwippen wil Vlaanderen alle gemeenten en inwoners stimuleren om mee de handen uit de mouwen te steken om op eigen terrein verharding te verwijderen en wat extra groen tot leven te laten komen.

Ga je mee aan de slag, registreer vanaf 21 maart jouw ontharding op vk-tegelwippen.be zodat we Lokeren een podiumplaats kunnen bezorgen. 

Tegeltaxi haalt uitgebroken tegels gratis op

Breek je tegels uit je voor-, achter of geveltuin uit om ze te vervangen door groen en kan je ze niet zelf (her)gebruiken? Dan haalt de tegeltaxi deze tegels gratis op in het kader van het Vlaams kampioenschap tegelwippen. Zowel klinkers, kasseien, betontegels, plavuizen, terrastegels, als de bijhorende stabilisé of chappe zijn toegelaten als ze plaats maken voor vergroening. Je kan de tegeltaxi aanvragen om max. 10m² op te halen via waaslandklimaatland.be.

 

Meer info? Check de infofiche "Ontharding en beperken van verharding" van provincie Oost-Vlaanderen.

Dienst Omgeving

Contact

Groentemarkt 1, 9160 Lokeren
09 235 31 00

Enkel op afspraak. Maak je afspraak via het Infopunt op 09 235 31 00.

Locatie

Openingsuren

Deze dienst is momenteel gesloten

Maandag:

8:00
21:00
09:00-12:00
13:30-17:00

Dinsdag:

8:00
21:00
13:30-19:00

Woensdag:

8:00
21:00
09:00-12:00
13:30-17:00

Donderdag:

8:00
21:00
13:30-19:00

Vrijdag:

8:00
21:00
09:00-12:00

Zaterdag:

Gesloten

Zondag:

Gesloten

Vooraf een afspraak maken, is ook nodig voor alle eerstelijnsvragen zoals bijvoorbeeld:

- ter beschikking stellen van formulieren
- info opvragen over de bestemming van een perceel
- info opvragen over de vergunningsprocedure
- indienen van aanvraagdossiers,  bezwaren, documenten…
- aanvragen van kopieën van een plan, van stedenbouwkundige voorschriften…
- inzage van een aanvraag gedurende het openbaar onderzoek

Vragen kan je ook steeds stellen via dit online invulformulier.