Schuilvoorzieningen voor dieren

Door verschillende nest- of schuilplaatsen te voorzien trek je meer dieren aan en stimuleer je de biodiversiteit in je tuin. Wist je trouwens dat de komst van deze dieren vaak helpt in het bestrijden van kleine plagen (zoals een slakkenplaag)? Mooi meegenomen dus!

Soorten schuilvoorzieningen

1. Zwaluwnesten
Zwaluwen broeden vaak in oudere gebouwen omdat hier nog meer openingen zitten om onder het dak te komen, maar ook bij modernere woningen kan je deze vogels helpen. Check hiervoor het reglement voor het behoud van nesten van de huis- en boerenzwaluw. Wil je graag meer advies of ondersteuning? Vraag dit gratis aan bij het Regionaal Landschap Schelde Durme (RLSD).

Voor de gierzwaluw moet een geschikte nestplaats voldoen aan veel factoren waardoor de aanvrager een beroep moet doen op de begeleiding door een medewerker van het Regionaal Landschap Schelde Durme (RLSD). Deze begeleiding is kosteloos. Check hier het reglement voor het aanbrengen van nesten voor de gierzwaluw.

2. Nestkasten voor vogels
Deze schuilvoorziening zorgt voor veel leven in je tuin en wanneer er jongen zijn, is het leuk om dat nieuw leven van dichtbij op te volgen. Uiteraard zijn er nestkastjes in allerlei vormen, deze infofiche biedt alvast meer advies over welk type vogelhuisje best in jouw tuin past.

3. Insectenhotels
Insecten vormen een voedingsbron voor vogels en andere dieren, ze bestuiven bloemen en planten, ze bestrijden elkaar en houden zo de populaties in balans. Een insectenhotel is makkelijk zelf te maken, maar je kan ze uiteraard ook kant en klaar kopen maar bij plaatsing moeten de openingen zuidwaarts gericht zijn. Check de infofiche voor meer info.

Vraag jouw subsidie aan

Wil jij als inwoner, vereniging, instelling, school of bedrijf actie ondernemen om jouw buurt, wijk of straat groener en bloemrijker te maken? Vraag jouw financieel duwtje in de rug aan via onderstaande knop. Alle voorwaarden om aanspraak te maken op deze subsidie lees je na in het reglement.

Dienst Omgeving

Contact

Groentemarkt 1, 9160 Lokeren
09 235 31 00

Enkel op afspraak. Maak je afspraak via het Infopunt op 09 235 31 00.

Locatie

Openingsuren

Deze dienst is momenteel gesloten

Maandag:

8:00
21:00
09:00-12:00
13:30-17:00

Dinsdag:

8:00
21:00
13:30-19:00

Woensdag:

8:00
21:00
09:00-12:00
13:30-17:00

Donderdag:

8:00
21:00
13:30-19:00

Vrijdag:

8:00
21:00
09:00-12:00

Zaterdag:

Gesloten

Zondag:

Gesloten

Vooraf een afspraak maken, is ook nodig voor alle eerstelijnsvragen zoals bijvoorbeeld:

- ter beschikking stellen van formulieren
- info opvragen over de bestemming van een perceel
- info opvragen over de vergunningsprocedure
- indienen van aanvraagdossiers,  bezwaren, documenten…
- aanvragen van kopieën van een plan, van stedenbouwkundige voorschriften…
- inzage van een aanvraag gedurende het openbaar onderzoek

Vragen kan je ook steeds stellen via dit online invulformulier.