27/07/2020

Mondmaskerplicht in bebouwde kom, geen evenementen en lokale tracing

Algemeen nieuws

Het Covid 19-virus is helaas opnieuw aan een opmars bezig. Ook Lokeren blijft niet gespaard. De stad heeft de alarmdrempel bereikt en signalen vanuit de Lokerse huisartsenkring wijzen op verdere stijgingen de komende dagen. Stad Lokeren vraagt bijgevolg aan de Lokeraars om de extra maatregelen die door de Nationale Veiligheidsraad werden uitgevaardigd stipt na te leven in het belang van ieders gezondheid. Daarbovenop neemt de stad enkele lokale schikkingen, waaronder het verplicht dragen van een mondmasker binnen de bebouwde kom, het afgelasten van evenementen en het organiseren van lokale contact tracing.

Het dragen van een mondmasker is verplicht op markten, rommelmarkten, in winkels, in winkelstraten, in alle openbare gebouwen voor de publiek-toegankelijke delen. Ook in horecazaken, behalve als mensen aan tafel zitten. Daarnaast vaardigt de stad ook een mondmaskerplicht uit in de bebouwde kom en op plaatsen waar dit nodig is: op de winkelparkings aan de Zelebaan, aan tankstationwinkels, en aan het skatepark bijvoorbeeld. Signalisatie zal deze plaatsen duidelijk aanduiden. De verplichting tot het dragen van een mondmasker geldt niet voor fietsers en joggers in beweging, autobestuurders en inzittenden, op voorwaarde dat de afstandsmaatregelen worden gerespecteerd.

Ook in Lokeren is het Covid-19-virus aan een opmars bezig. Contacten met de Lokerse huisartsen signaleren een verdere stijging. De stad Lokeren is dan ook bijzonder waakzaam en zal, in samenspraak met de huisartsen, zelf actief meewerken aan een lokaal traceringssysteem teneinde de problematiek in kaart te kunnen brengen en de getroffen families en contacten bij te staan bij de quarantaine-maatregelen.

Alvast tot eind augustus gelast stad Lokeren de eigen evenementen af, dit gaat onder meer over Bubbels in het Park en de alternatieve opening van de feestenweek. Ook private evenementen van meer dan 200 personen outdoor en meer dan 100 personen indoor, werden door de Nationale Veiligheidsraad verboden. Andere kleinere privé-evenementen zullen gescreend worden door de Lokerse autoriteiten.

Het aantal toeschouwers bij sportwedstrijden wordt sterk aan banden gelegd (max. 100 indoor, max. 200 outdoor) . Aangezien dit voor de AVLO Streetrace en het Belgisch Kampioenschap (geschat op 1.000 deelnemers) van komende zaterdag echt niet kan gegarandeerd worden zal de wedstrijd helaas worden afgelast.

In de Lokerse woonzorgcentra is bezoek enkel nog mogelijk in de cafetaria mét mondmasker en op anderhalve meter afstand. Buiten is bezoek mogelijk zonder mondmasker mogelijk mits de afstand wordt gerespecteerd.