04/09/2020

Bressers Architecten aangeduid voor renovatieproject postgebouw

Algemeen nieuws

Begin dit jaar liet de stad weten dat ze het oude postgebouw had aangekocht en werd er meteen gestart met verfraaiings- en herstellingswerken aan de gevel. De aankoop van de post beoogt onder meer een optimalisering van de dienstverlening binnen de stad. Het dienstverleningsproject is momenteel lopende en is zelfs omwille van COVID-19 in een stroomversnelling geraakt. Eerder deze week werd de ontwerper van de renovatiewerken aangesteld en kunnen de studies rond de werken effectief van start gaan. De opening van het vernieuwde postgebouw wordt voorzien begin 2023.


Alle kandidaat-ontwerpers kregen de opdracht om een voorstel in te dienen voor een totaalrenovatie van dit historische gebouw met aandacht voor de architectuur en erfgoedwaarde. Op de benedenverdieping zullen al zeker de dienst Toerisme (nu Markt 2) en het stadsarchief (nu Torenstraat) worden ondergebracht. De resterende ruimte van het gebouw (restruimte gelijkvloers, eerste en tweede verdieping) zal benut worden voor het inrichten van vergader- expo- en ontmoetingsruimtes. De gemeenteraad zal hier onder meer maandelijks samenkomen. Daarnaast zullen andere ceremoniële samenkomsten of het ontvangst van groepen mogelijk zijn. De multifunctionaliteit van de ruimtes wordt dus erg belangrijk.

Een gebouw dat zowel van binnen als van buiten uit straalt

De opdracht behelst de renovatie en herinrichting van het gebouw, inclusief de binneninrichting. Doel hierbij is niet enkel dat het een praktisch gebouw wordt, maar ook dat het aantrekkelijk is voor zowel de gehuisveste diensten als voor de bezoekende burger.

Projecttoelichting Bressers Architecten

Budget: € 3 miljoen
Timing: eind 2022

Meer info over de architect

Reeds decennialang gaat Bressers Architecten de uitdaging aan om ons waardevol patrimonium terug aandacht te geven; door het te restaureren, te herbestemmen of te voorzien van een hedendaagse invulling of uitbreiding. Dit zorgt niet alleen voor een grote expertise en specialisatie in restauratietechnieken maar betekent ook een streven naar vernieuwende architectuur in een historische context. Sinds 2000 staat het bureau onder leiding van Philippe Depotter en Peter De Smet en wordt ondersteund door een 29-koppig multidisciplinair team van architecten, ingenieurs, interieurarchitecten, historici en designers.
Sedert vorig jaar werden de activiteiten opgesplitst in 2 afdelingen die elk de basispijlers van Bressers architecten vertegenwoordigen: Bressers Erfgoed en BLAD.

Bressers Erfgoed legt de focus op erfgoed. De eigen expertise en ontwikkelingen binnen de wereld van de erfgoedzorg staan hierbij centraal. We laten ons inspireren door historische gebouwen. Er is een fascinatie voor het bestaande,  gebouwen worden grondig geobserveerd en geanalyseerd. Kijken naar wat authentiek en kwalitatief is staat centraal om zo, samen met de opdrachtgever, een concept uit te werken om de toekomst van het gebouw te verzekeren.

BLAD (Bressers Laboratorium Architectuur Design) focust op innovatie in architectuur en design en wil vooral duurzame, kwalitatieve en hedendaagse projecten neerzetten. Het onderzoekend ontwerptraject in nauwe samenwerking met de opdrachtgever en het architecturaal experiment vormt de basis van onze ontwerpen.  

Bressers Architecten is bekend van onder meer de restauratie en herinrichting van het stadhuis van Gent, de restauratie van de Sint-Baafskathedraal en het ontwerp van het nieuw bezoekerscentrum voor het Lam Gods. Het project van de heropbouw en herbestemming van de Sint-Niklaaskerk te Westkapelle is recent genomineerd voor de Onroerenderfgoedprijs 2020. Momenteel werkt het team van BLAD aan het ontwerp voor de herbestemming van de Sint-Jozefkerk (Spoele). Bressers Architecten wordt voor deze opdracht bijgestaan door Bailleul ontwerpbureau (scenografie), STir (ir. technieken) en Studiebureau Riessauw (ir. stabiliteit).