28/09/2020

Provincie en de 12 gemeenten van het Waasland zijn op zoek naar de échte kenners van het Waasland.

Algemeen nieuws

Ken jij het Waasland of jouw omgeving als je broekzak? Hou je ervan om je kennis te delen én om bij te leren van andere streekkenners en experts. Heb je zin om mee te werken aan de duurzame toekomst van het Waasland en een nieuw hernieuwbaar energiesysteem voor de regio?

Dan is deze oproep mogelijks iets voor jou: Stel je kandidaat en werk als lokale omgevingsexpert mee aan het toekomstige energielandschap van het Waasland. Géén voorkennis vereist. De opleiding rond duurzame energie en ruimte krijg je er gratis bovenop. Meer informatie & inschrijven via www.oost-vlaanderen.be/energielanschap-waasland.

Iets voor jou?

We zoeken mensen uit het Waasland. Mensen die er wonen, werken en genieten van al het goede dat het Waasland te bieden heeft, maar ook zicht hebben op de uitdagingen en problemen.

Iedereen kan deelnemen aan de oproep. We zoeken mensen met verschillende achtergronden en ervaringen, uit verschillende sectoren, generaties. Van landbouwer, over leraar tot lokaal ondernemer. Je hebt géén specifieke voorkennis rond energie nodig.

Je durft al eens opgaan in een discussie, dan verdedig je jouw standpunt met vuur. Maar je durft tegelijkertijd ook van mening veranderen of de groepsconclusie te steunen, zolang de discussie maar eerlijk gevoerd werd.

We zoeken expliciet géén vertegenwoordigers van belangenorganisaties of ontwikkelaars. We willen de terreinkennis en het buikgevoel uit de buurt verzamelen en inzetten voor het algemene belang in het Waasland.

Waarom zoeken we omgevingskenners?

De Provincie Oost-Vlaanderen maakt samen met 12 lokale besturen een visie op hoe het hernieuwbaar energielandschap er in het Waasland uit zal uitzien. We onderzoeken mogelijke scenario’s en maken doorheen dit proces ruimtelijke keuzes voor een duurzaam en efficiënt energiesysteem. We zullen slim moeten kiezen wáár en hoe we hernieuwbare energie produceren in de regio, maar ook waar en hoe die gaan opslaan, transporteren en verbruiken.

 

Dus hebben we jouw kennis van het Waasland nodig om de juiste ruimtelijke keuzes te maken voor de regionale energievisie. Benieuwd naar hoe zo een regionale energievisie eruit kan zien? Voorlopig is Denderland de enige regio in Vlaanderen met een vastgestelde energielandschapsvisie. Je vindt de video en de visie op https://oost-vlaanderen.be/energielandschap-denderland

Wat mag je verwachten?

· Je engageert je voor een boeiend traject met minstens 5 sessies vanaf september 2020 tot eind 2021. In deze sessies draag je bij aan de opmaak van de energievisie voor de regio. De definitieve visie wordt aan het einde van het proces vastgesteld door de Provincieraad.

· De eerste sessie is een opleiding rond alles wat met energie te maken heeft. Je hebt dus géén voorkennis rond energie nodig.

· We combineren veilige fysieke bijeenkomsten met digitale sessies. We staan klaar om volledig online verder te werken indien het corona-virus opnieuw toe slaat.

Meer info vind je op:

· www.oost-vlaanderen.be/energielanschap-waasland · energielandschap@oost-vlaanderen.be

· 09 267 75 65