27/11/2020

Gouverneursbesluit verbod op vuurwerk, kerstmarkten en schaatsbanen in Oost-Vlaanderen

Algemeen nieuws

In de Infokrant van november en december communiceerden we dat stad Lokeren de toestemming gaf om vuurwerk af te steken op 1 januari tussen middernacht en 1 uur, mits bepaalde regels. De gouverneur van Oost-Vlaanderen besliste echter om een vuurwerkverbod uit te roepen tussen 27 november 2020 en 17 januari 2021. Dit in het kader van bijkomende veiligheidsmaatregelen ter bestrijding van COVID-19.

De gouverneur van Oost-Vlaanderen kondigt voor de eindejaarsperiode een vuurwerkverbod af op het volledige grondgebied van de provincie Oost-Vlaanderen. Ook kerstmarkten, winterdorpen en gelegenheidsschaatsbanen zijn verboden. De gouverneur van Oost-Vlaanderen, Carina Van Cauter, verbiedt op het volledige grondgebied van Oost-Vlaanderen, van 27 november 2020t.e.m. 17 januari 2021, zowel op privaat al publiek domein:

  • het afsteken van vuurwerk;
  • het gebruik van geluidskanonnen;
  • het oplaten van wens-of feestballonnen;
  • kerstboomverbrandingen;
  • vreugdevuren;
  • en het gebruik van pyrotechnische artikelen allerhande.

“Onze hulpverleners hebben de handen vol. De brandweer die moet uitrukken voor een brand als gevolg van vuurwerk of ziekenhuizen die slachtoffers met brandwonden moeten verzorgen, dat kan er nu echt niet meer bij. Bovendien brengen deze organisaties hoe dan ook mensen samen, en dat is nu alles behalve de bedoeling. De coronacijfers gaan de goede kant uit, maar blijven slecht. Loslaten is nu niet aan de orde, de maatregelen volhouden wel."

Daarnaast worden ook kerstmarkten, winterdorpen en in –en outdoor gelegenheidsschaatsbanen t.e.m. 17 januari 2021 verboden. Hiermee geeft de gouverneur duidelijkheid aan de vele organisatoren in de provincie.

Meer info: www.gouverneuroost-vlaanderen.be