01/12/2020

Actie Wase lichtpuntjes

Algemeen nieuws

Actie Wase lichtpuntjes

Wil jij mee hoop en verbondenheid creëren? Wil jij samen met heel het Waasland zorgverleners en mensen die het moeilijker hebben een hart onder de riem steken? Jouw vrienden en familie laten weten dat je om hen geeft?

Steek dan op 1 december zeker jouw lichtje aan en ga om 20 uur in je voordeur staan met een kaarsje of lampjes!
Ook na 1 december mag jij een lichtpuntje zijn in deze donkere maand natuurlijk.

Maar let op en zorg dat het veilig is! Doe je lichtje zeker uit voor je gaat slapen.

Deel een foto van jouw lichtje met #Waselichtpuntjes

 

Enkele verhalen

SHANA (verzorgende Familiezorg)

Elke avond branden er enkele lichtslingertjes voor mijn raam in de woonkamer. Niet enkel vind ik dit heel gezellig, tevens wil ik hiermee iedereen die het kan gebruiken een hart onder de riem steken. 

Ik heb echt tonnen respect voor alle medewerkers in de zorg, die zich dag in, dag uit inzetten voor de medemens. 

Een hart voor alle mensen die liggen te vechten tegen dit lelijke beestje. Een beestje dat heel ons leven en ons samenzijn beïnvloedt. 

Daarom ook een hart voor alle mensen die zich nu zo alleen voelen, die nood hebben aan een knuffel of een babbel met een tasje koffie. 

Daar haal ik mijn kracht uit. Het feit dat ik er kan zijn voor mijn cliënten. Een lach kunnen toveren, laten zien dat ze niet alleen zijn, ... 

Elke avond wanneer ik mijn lichtjes aansteek, denk ik aan elk van jullie en dat we snel weer ons normale leventje mogen leiden.

MARION (verzorgende Familiezorg)

Dagelijks laat ik een lichtje binnen en buiten branden !

Figuurlijk laat ik een lichtje branden op de werkvloer !

Het " ZORGEN VOOR " zit in mijn ❤️

het geeft me keer op keer de nodige energie om er te zijn voor ons cliënten .

De dankbaarheid en de vriendschap die je terug krijgt geeft een zeer warm gevoel .

Dit gevoel geeft me zoveel kracht om door deze moeilijke periode te geraken .

Als we dit alles bundelen staan we sterk !

LUTGARDE (verzorgende Familiezorg)

Ik doe mee aan de actie Lichtpuntjes omdat vele mensen het moeilijk hebben in deze donkere dagen, zeker nu er zoveel beperkingen zijn en het gemis van sociale contacten door Corona .

Als verzorgende bij Familiezorg haal ik mijn energie uit de voldoening en de respons die ik krijg van de cliënten. Hun dankbaarheid, hun tevredenheid en hun glimlach daar trek ik me aan op. Zoals wij voor hen de lichtpuntjes zijn in deze moeilijke tijden zijn zij dit ook voor mij.

Wij blijven ons samen inzetten zodat het licht binnenkort voor ons allemaal terug mag schijnen!!!!

BJÖRN (apotheker Z+Pharma)

Deze pandemie komen we alleen maar samen door, samen als 1 team.
Samen de maatregelen toepassen om het risico op besmetting zo klein mogelijk te maken en zeker om onze kwetsbaren te beschermen.
Samen elkaar steunen en er mentaal zijn voor elkaar. Dit kan eenvoudig door eens vaker de telefoon te nemen, videochat, een sms, ... of schrijf eens een brief! Je zal versteld staan van de reacties.


Samen een lichtje laten branden elk op zijn manier.
Dit geeft iedereen het gevoel dat er een connectie en een gezamenlijk doel is: geef licht aan de donkere periode en samen gaan we ervoor!

Waar laat jij een lichtje branden? 
In de apotheek laten wij ons groen kruis 's avonds wat langer branden met de tekst ZORG VOOR ELKAAR. Bij ons thuis hebben we met onze 2 kids al verschillende figuren gemaakt met theelichtjes. We vinden het belangrijk om hen te betrekken en te praten over wat er aan de hand is, waarom er maatregelen zijn en wat hen bezighoudt. 

Op welke manier probeer jij deze bizarre tijden door te brengen? 
Aangezien we heel wat uitdagingen hebben in de apotheek is er weinig tijd om stil te staan of ons druk te maken over het feit dat je beperkt bent in je sociale contacten. In de zomer zag je natuurlijk meer mensen op veilige afstand in de buitenlucht. De winter zal een grotere uitdaging worden. Vrienden en familie zullen we toch wat langer moeten missen en even een sociale winterslaap inlassen. Laten we nu echt Qtime steken in het gezin dan kunnen we binnen enkele maanden ook weer met volle teugen genieten van onze vrienden en familie.
Elke crisis heeft opportuniteiten en laat ons nadenken waar we naartoe willen. We zijn vaak sterker en creatiever dan we denken!

JURGEN (Thuisverpleging Altrio)

's Avonds steek ik enkele kaarsjes aan, eentje buiten en een paar binnen...

Het kaarsje buiten heeft het wat moeilijk want moet wind en regen trotseren, en brengt toch warmte bij ieder die passeert.

Deze binnen staan voor gezelligheid, het vertrouwen dat het allemaal wel gaat goed komen, voor mensen die we zijn verloren.

Door samen met het gezin te zijn, kunnen we dit volhouden, blijven doorwerken en ontspannen als we thuis zijn, wandelen, praten....

KAREL (huisarts Kruibeke)

Waarom doe jij mee aan de actie Wase Lichtpuntjes?

Als huisarts zie je dat de mensen nood hebben aan een samenhorigheidsgevoel, een groepsgevoel en een soort gemeenschappelijke motivatie om er voor te gaan. Het zijn voor iedereen lastige tijden. Het lichtje zet mijn appreciatie in de verf voor iedereen die zijn/haar best doet om voor de andere te zorgen en dat kleine duwtje in de rug te geven om er weer even verder tegen aan te kunnen.

Waar laat jij een lichtje branden?
Het terras van ons appartement (en ook dat van vele van mijn buren) hebben we voor de actie al verlicht met kerstlichtjes. Daarnaast hangen de vlammetjes van de warmste week zowel thuis als op de praktijk aan de ramen.

Waar haal jij energie uit? 

Mijn lief, we maken het vaak gezellig samen thuis. Daarnaast bel ik regelmatig naar mijn ouders en grootouders om te vragen hoe het met hen gaat. Mijn oma die alleen thuis woont stuur ik af en toe een briefje of een bos bloemen. De appreciatie en energie die je dan van haar terug krijgt is enorm en geeft weer energie om deze crisis verder zo goed mogelijk aan te pakken. Ook een fikse boswandeling met mijn knuffelcontact, een spelletje online pictionary met vrienden of de energie waarmee mijn collega’s blijven voortwerken en voor elkaar zorgen werkt enorm stimulerend.

JO (thuisverpleegkundige ZorgConnect)

Als bezorgde en geëngageerde thuisverpleegkundige van ZorgConnect draag ik iedereen een warm hart toe.  Elke dag opnieuw, nu al maanden aan een stuk, probeer ik dagelijks een lichtpuntje te zijn in het leven van onze patiënten en hun directe omgeving.  

Of dat in deze tijden altijd even makkelijk is? Neen, zeker niet. Maar ik geef niet op. Omdat opgeven nu eenmaal niet in het DNA van een goede verpleegkundige zit. En ook, omdat ik onze mensen graag zien. En zij zien ons graag. Jawel, dat voel ik elke keer als ik bij hen over de vloer kom.  

Dat dagelijkse ‘lichtmomentje’ dat we samen hebben, werkt sowieso verbindend. Zij beseffen dat achter elk masker een zorgend hart schuilt! 

En dat geeft mij én hen de nodige energie om samen vol te houden in deze bizarre tijden. Wij zijn immers allemaal samen een deel van de oplossing.  

Doe mee aan de actie ‘Lichtpuntjes/Warm Waasland’ en laat dat warme licht schijnen voor ieder van ons. Ook in jouw hart! 

LICHT is verbinden 

Verbinden is CONNECT 

En laat dàt nu net hetgeen zijn dat we als thuisverpleegkundige dagdagelijks doen. 

We are … ZORGCONNECT! 

RIEK (huisarts Beveren)

Ik haal veel motivatie om verder te blijven werken uit de warmte die de mensen voor ons als zorgverlener geven. Zo merken we rond de praktijk, maar ook bij de buren in de wijk waar ik woon, dat veel mensen ‘de warmte’ laten zien. Wanneer we elkaar dan tegenkomen, wijzen ze fier naar het licht en roepen ze: ‘Ook voor u hé, dokter, hou vol!’