30/08/2021

Opening speelterrein Raemdonckpark

Algemeen nieuws Jeugd

Zowel de projecten 'Renovatie Brugstraat' als de realisatie van 'park Raemdonck/Ueberg' zijn al enige tijd afgewerkt. De covidpandemie zorgde er echter voor dat er geen openingsreceptie voor de buurt kon worden georganiseerd. Hoog tijd om dit in te halen. En zo geschiedde, op vrijdag 27 augustus – bij de start van de Burgemeester Raemdonckkermis - werd het Raemdonckpark aan de Uebergdreef officieel én feestelijk ingespeeld.

Het vernieuwde speelterrein dat al sinds dit voorjaar werd geopend, kreeg een volledige make-over met tal van mogelijkheden voor vele gebruikers. Je kan er wandelen, chillen, fietsen, ravotten, kuieren aan het water, picknicken.

Voortraject / participatie

Voor de heraanleg van dit park werden verschillende participatietrajecten georganiseerd. Er werd ook samengewerkt met twee scholen. De middelbare scholieren van het Koninklijk Atheneum gaven aan deze zone graag te gebruiken om te vertoeven. De kinderen uit twee klassen van basisschool De Springplank gaven ook graag hun mening mee over de speelzone. Zo kreeg de stad een beter zicht op wat er voor deze jongeren zeker aanwezig moest zijn.

“Inbreng en medewerking van kinderen en jongeren is van onschatbare waarde. Het betrekken van de jongeren & scholen bij speelruimteprojecten vind ik essentieel”, aldus schepen voor Jeugd Marjoleine de Ridder.

Herinrichting/beweegbank/speeltuin

Het park kreeg een volledig nieuwe look. Er zijn 2 nieuwe brugjes, de vijver is vergroot en opgekuist. Verder werd er een gezellige picknickzone met banken en een surfeiland voorzien. De speelzone werd een uniek speelterrein. Er zijn twee houten tipi’s gebouwd waarbij je met elkaar kan communiceren via een hoorn. Er zijn evenwichts- en lummelelementen. Je kan er schuilen. Ook werd er een nieuw voetbalterrein aangelegd. Verder is er ook een uniek element geplaatst: een ‘beweegbank’. Dit is een comfortabele zitbank die daarnaast ook meerdere beweegfuncties heeft. Het is een innovatieve manier om mensen uit te nodigen tot bewegen. 

Extra aandacht voor groenaanleg

In 2018 reeds werd er in het Raemdonckpark een eerste renovatie doorgevoerd, waarbij gekozen werd om het park in te richten als actief groen aantrekkingspunt. De huidige 3 renovatiewerken zaten omvat in een tweede fase waarbij het wandelpad werd heraangelegd en het park meer kon uitgroeien tot een recreatiepark. Ook aan de schoolgaande jeugd werd gedacht. Er werden overal in het park ziteilanden gecreëerd, bestaande uit twee ligstoelen en zes picknicktafels. De noordelijke berm aan de kant van het bos is voorzien van een grindgazon, waarop bijvoorbeeld foodtrucks kunnen parkeren bij een evenement. Met de finalisering van het Raemdonckplein, telt stad Lokeren intussen maar liefst 39 speelterreinen.

“Elke buurt binnen onze stad kan dus genieten van ontspanning in een groen en gezond kader, en dat voor jong en oud. Dat is iets waar we zeker trots op kunnen zijn”, aldus schepen voor Infrastructuur, Sabine Van Rysselberghe.

Voor een overzicht van de Lokerse speelterreinen met 360°-foto, zie lokeren.be/stadsplan (Jeugd > speelterreinen).