21/10/2021

Barry Callebaut opent The Chocolate Box: ’s werelds grootste en duurzaamste chocolademagazijn in Lokeren

Algemeen nieuws

De Barry Callebaut Groep, 's werelds grootste cacao- en chocoladeproducent, vierde vandaag de officiële opening van The Barry Callebaut Chocolate Box, het nieuwe Global Distribution Center in Lokeren. The Chocolate Box is 's werelds grootste chocolademagazijn en wordt de logistieke hub voor alle verpakte chocoladeproducten en -decoraties die Barry Callebaut produceert in zijn chocoladefabrieken in Wieze en Halle.

The Chocolate Box is het resultaat van een succesvolle samenwerking tussen Barry Callebaut, vastgoedontwikkelaar WDP en de Stad Lokeren. Met een totaal investeringsbedrag van 100 miljoen euro is dit Barry Callebauts grootste investering ooit in zijn operationele netwerk. The Chocolate Box verhoogt de efficiëntie van Barry Callebauts wereldwijde logistieke activiteiten en maakt het mogelijk om klanten nog sneller te bedienen.

Het magazijn in Lokeren is ideaal gelegen: de locatie vlak bij de E17 is een uitstekende uitvalsbasis voor het transport in West-Europa en biedt directe toegang tot de haven van Antwerpen voor wereldwijde verzendingen. De bouw startte in de zomer van 2019. Minder dan 24 maanden later was het gebouw, met zijn totale oppervlakte van 12 voetbalvelden, klaar. In de volledig geautomatiseerde high bay van 41 meter hoog kunnen tot 125.000 pallets worden opgeslagen bij een constante temperatuur van 18 °C. Ruim 120 medewerkers, van wie 40 nieuw gecreëerde functies uitoefenen, garanderen dat alles er op rolletjes loopt.

Eerste gebouw in de Benelux met een BREEAM Outstanding-certificaat

The Chocolate Box is niet alleen het grootste, maar ook het duurzaamste chocolademagazijn ter wereld. The Chocolate Box kreeg als eerste gebouw in de Benelux een BREEAM Outstanding-certificaat en behaalde daarmee de hoogste duurzaamheidsscore voor logistieke gebouwen. Het gebouw kan volledig in zijn eigen energieverbruik voorzien en is daardoor volledig energiepositief. Om het certificaat te behalen, werd gebruikgemaakt van de nieuwste technieken op het gebied van duurzaam bouwen: zonnepanelen, luchtbehandelingsunits, regenwater- en warmterecuperatie, vochtigheidsregeling, isolatie en geothermische energie. Voor het welzijn van de werknemers – een essentieel aspect van het BREEAM Outstanding-certificaat – is er natuurlijk daglicht in het hele gebouw en zijn er ontspanningsruimtes en voorzieningen voor e-bikes.

 

Lees het persbericht