02/12/2021

#Coronaupdate: nieuwe teststrategie

Algemeen nieuws

Door de hoge viruscirculatie staat het systeem van testen en contactopsporing vandaag onder hoge druk. Daarom hebben de ministers van Volksgezondheid beslist om het testen na hoogrisicocontact tijdelijk aan te passen, totdat de situatie opnieuw normaliseert.

Om tijd te winnen, kan een besmette persoon vanaf vandaag zelf online zijn hoogrisicocontacten doorgeven, via mijngezondheid.be. Als je de besmette persoon niet kent, omdat je corona alert app je via een zogenaamd rood scherm op de hoogte brengt van het hoogrisicocontact, kan je vanaf volgende week maandag 6 december via een link vanuit die app een testcode verkrijgen.

Gevaccineerden moeten na een hoogrisicocontact voortaan nog maar één PCR-test laten afnemen, en moeten tot het negatieve testresultaat in quarantaine blijven, tenzij ze vanaf de 4e dag na hun hoogrisicocontact dagelijks een zelftest afnemen die negatief is, totdat dit resultaat bevestigd wordt door hun PCR-test. Hiermee wordt het aantal testen verminderd, en wordt toch het risico op gemiste besmettingen beperkt.

(Klik op het beeld hieronder voor een grotere versie)