24/03/2022

Gerard Soetens en Linda De Clerck: Meest Verdienstelijke Lokeraars 2021

Algemeen nieuws

De Meest Verdienstelijke Lokeraars van 2021 zijn gekend! De campagne rond de verkiezing zit er helemaal op. Na de feestelijke prijsuitreiking gisteren in het Cultuurcentrum, vullen na vandaag twee nieuwe Lokeraars het rijtje aan van indrukwekkende helden van de stad. Gerard Soetens ging naar huis met de juryprijs en Linda De Clerck werd gekroond tot publiekswinnaar.

Het was alweer de 26e keer dat onze stad de verkiezing organiseerde. Sinds de jubileumeditie van vorig jaar heeft ook de Lokeraar een belangrijk rol in deze verkiezing. Elke inwoner van Lokeren kon in januari zelf kandidaten voordragen en vervolgens tussen 1 en 20 maart meestemmen. Ook dit jaar streden de vijf uitverkoren laureaten voor twee prijzen: een juryprijs en een publieksprijs.

De vijf laureaten die meestreden naar de titel Meest Verdienstelijke Lokeraar 2021 waren: Alderande vzw, Beenhouwerssyndicaat Lokeren en omliggende gemeenten, 11.11.11-Lokeren, Gerard Soetens en Linda De Clerck.

“Opnieuw werd er duchtig gestemd”, aldus een tevreden burgemeester Filip Anthuenis bij de start van de prijsuitreiking. “Merci aan iedereen alweer voor het enthousiasme binnen deze verkiezing. Ik ben zo trots op de warme stad die Lokeren is. Voor deze 26e editie ontvingen we meer dan 35 kandidaturen en kregen onze diensten 1292 stemmen te verwerken. Een mooi resultaat, zelfs in de nasleep van het voorbije coronajaar.“

Linda De Clerck is publiekslieveling

Tijdens de verkiezing in 2020 behaalde Linda zilver, deze keer kreeg ze goud. Linda De Clerck haalde met 37% van de stemmen de publieksprijs binnen en mag hiervoor een geldsom van 500 euro in ontvangst nemen. Deze verkiezing zette de Facebookgroep ‘Oude foto’s van Lokeren en omstreken’, die Linda sinds september 2015 beheert, extra in de kijker. Dagelijks verrast en verblijdt deze socialmediagroep de Lokeraar met leuke herinneringen, info en weetjes uit de streek. Maar liefst 10 223 mensen vonden vandaag de weg naar deze pagina, die inmiddels is uitgegroeid tot een archief om ‘u’ tegen te zeggen, met maar liefst 24 000 foto’s.

Waarom ze deze erkenning verdient? Niet enkel voor de nostalgische reis naar het mooie Lokeren van vroeger die ze biedt aan iedereen die doorheen de pagina scrolt maar zeker ook voor haar kalenderverkoop die ze in 2021 organiseerde. In 700 Lokerse woonkamers schittert de fotokalender die ze vorig jaar samenstelde en de winst schonk aan het Lokerse brandweerkorps, dat omwille van corona geen kalenderverkoop had kunnen organiseren. De brandweer maakte op zijn beurt de 3500 euro over aan een schooltje in Chaudfontaine dat getroffen werd door de overstroming. De dankbaarheid en appreciatie, maar ook de bewondering van de Lokeraar voor Linda is groot.  Absoluut de verdiende publiekslieveling.

Lokerse kunstpaus, Gerard Soetens, haalt juryprijs binnen

In de geheime stemming van de jury, samengesteld uit de voorzitters van de Lokerse adviesraden en de burgemeester, behaalde Gerard Soetens het hoogst aantal stemmen en werd zo winnaar van de juryprijs. Gerard, die niet voor niets de Lokerse kunstpaus wordt genoemd, mocht hiervoor een kunstbeeld van de Lokerasse Astrid van der Kreeft in ontvangst nemen.

Wie Gerard kent, weet dat hij al van jongs af aan nieuwsgierig is naar de wereld. Nieuwsgierig naar andere mensen, andere culturen en hun kunst. Na zijn studies ging Gerard enkele jaren aan de slag in het meubelatelier van zijn vader en werkte hij zelf een tijdje bij de Technische dienst van onze stad. Maar het grootste deel van zijn leven stond hij in het onderwijs. Als leraar aan verschillende scholen begeesterde hij jarenlang heel wat Lokeraars.

Vooral zijn cursussen kunstgeschiedenis en bijhorende excursies waren bijzonder geliefd bij jong en oud. Ook als gids bracht hij nog meer mensen en verenigingen de liefde voor de kunst en architectuur bij.  Als curator van verschillende tentoonstellingen en publicaties zette Gerard onze stad bovendien op de Vlaamse kunstkaart en gaf hij de publieke ruimte in Lokeren mee vorm. Als actief bestuurslid van de Commissie Kunstpatrimonium, de Erfgoedraad en de Culturele Raad en als één van de oprichters van het Lokerse Tekenatelier en bezieler blijft hij oog hebben voor ontluikende, jonge kunstenaars en geeft hij nog steeds een verfrissende kijk op kunst.

Vorig jaar zorgde Gerard Soetens er nog mee voor dat er een aantal schilderijen van Roger Raveel voor iedereen tentoongesteld werden in onze bibliotheek. Deze Meest Verdienstelijke Lokeraar-juryprijs is vooral een “lifetime achievement award” voor zijn jarenlang inzet in onze stad.

Eeuwige erkenning voor vrijwilligers en de zorg

Twee kandidaturen schopten het in de editie van vorig jaar niet tot laureaat. Twee kandidaten die zonder enige tegenspraak een eeuwige, altijddurende erkenning verdienen voor de dagdagelijkse inzet in onze stad, namelijk de vrijwilligers en de zorg. Tijdens de prijsuitreiking kwam de burgemeester nog even terug op de gemaakte beloftes:

  • Ode aan het zorgpersoneel. Om al het zorgpersoneel blijvend te erkennen besliste de stad in 2021 om een kunstbeeld op te trekken in het centrum van de stad. Het monumentaal werk OMNIUM MEMORIA (wat betekent ‘om altijd te herinneren’) van de kunstenaar Renato Nicilodi, kreeg ondertussen een plaats in het J. Charlottepark als ode aan de zorg.
  • Ode aan de onbaatzuchtige vrijwilliger. Om al de vrijwilligers blijvend te erkennen in hun belangrijke rol besliste de stad om hiervoor een bos in te richten. Het vrijwilligersbos, als onderdeel van de nieuwe boszone in de wijk Oudenbos zal in het najaar van 2023 aangeplant worden.