27/01/2023

Valse e-mails over energiepremie in omloop

Algemeen nieuws

Opgelet! In heel Vlaanderen circuleren er momenteel phising mails waarin de bestemmelingen valselijk worden voorgehouden dat ze in aanmerking komen voor een energiepremie bij het Energiehuis in hun stad of gemeente. Wie de premie wil ontvangen, moet zogezegd enkel zijn of haar rekeningnummer bevestigen en enkele persoonlijke gegevens meedelen. Soms wordt er ook gevraagd om een QR-code te scannen. Deze valse e-mails worden vanuit verschillende e-mailadressen verstuurd, waardoor het moeilijk is om te waarschuwen voor een bepaald type van mailadres.

Hieronder vinden jullie wel een voorbeeld van zo'n valse e-mail:

‘U komt in aanmerking voor een energiepremie van €250 bij het Energiehuis. Met al uw vragen over energie kunt u voortaan terecht in het Energiehuis van uw gemeente. Om deze premie te ontvangen dient u uw rekening te bevestigen via een website. Na het voldoen van het identificatieproces ontvangt u de premie zo snel mogelijk op uw rekening.’ 

Ontvang je zo'n vals bericht? Stuur het via e-mail door naar verdacht@safeonweb.be. Safeonweb.be scant het bericht automatisch op kwaadaardige inhoud (bv. poging tot fraude of een virus). Als de links of bijlagen schadelijk zijn, worden die doorgegeven aan de leveranciers van internetbrowsers, die de schadelijke inhoud kunnen blokkeren.