17/04/2023

Vogelgriep in natuurreservaat Groot Molsbroek

Algemeen nieuws

Dit weekend werd naar aanleiding van een plotse hoge sterftegraad bij de meeuwen in het Lokerse natuurreservaat Groot Molsbroek vogelgriep vastgesteld. Bezoekers worden uitdrukkelijk gevraagd om de zieke/dode dieren niet aan te raken. De dode en zieke dieren worden dagelijks geruimd door medewerkers van het natuurreservaat en afgevoerd naar het ‘VOC Brasschaat – Wilde dieren in nood’.

Eigenaars van pluimvee die een bezoek brengen aan het Molsbroek worden aangeraden hun schoeisel na hun bezoek af te spuiten of te ontsmetten om te vermijden dat de besmetting zich verspreidt. Huisdieren dienen op afstand te blijven van de zieke/dode vogels. Honden moeten dan ook te allen tijde aan de leidband gehouden worden.

Wie zelf een dode vogel vindt, kan gratis bellen naar de influenzelijn van het FAVV, Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen, op 0800 99 777. Zij geven verdere instructies mee. Wie beschikt over gedomesticeerd pluimvee, dient deze – net zoals ook voorheen het geval was – steeds te beschermen tegen vogels van buitenaf door te voorzien in een afgesloten hok of een afsluiting voorzien van een net zodat andere vogelsoorten niet tot bij hen geraken.

De timing van deze uitbraak komt niet gelegen. Momenteel is het broedseizoen namelijk volop aan de gang. Om zoveel mogelijk slachtoffers binnen de broedkolonie te vermijden, worden de dode vogels zo snel mogelijk verwijderd in de hoop om besmetting zoveel te kunnen vermijden.

Meer info over de vogelgriep en de maatregelen zijn na te lezen via lokeren.be/vogelgriep.