19/04/2023

Op reis zonder zorgen? Vraag tijdig je reisdocumenten aan

Algemeen nieuws

Ga je deze zomer buiten Europa of naar het Verenigd Koninkrijk op reis? Vraag dan tijdig je reisdocumenten aan! Het zou jammer zijn je reis te moeten uitstellen of afzeggen omdat je documenten niet in orde zijn.

Wanneer heb je nu juist wat nodig?

  • De elektronische identiteitskaart: wanneer je binnen de Europese Unie reist en 12 jaar of ouder bent, volstaat de Belgische identiteitskaart.  Duurtijd aanvraag: 3 weken, kostprijs: 25 euro (standaardprocedure).

  • Identiteitskaarten voor kinderen jonger dan 12 jaar: een kind jonger dan 12 jaar dat reist binnen Europa moet in het bezit zijn van een Kids-ID. Duurtijd aanvraag: 3 weken, kostprijs: 10 euro.

  • Reispas: voor de meeste landen buiten de Europese Unie is een geldige reispas of paspoort vereist. Duurtijd aanvraag: 14 dagen, kostprijs: 75 euro (meerderjarigen), 42 euro (minderjarigen).

  • Reismachtiging voor minderjarigen die zonder hun ouders naar het buitenland reizen: wanneer je kind meereist naar het buitenland met iemand anders dan (een van) de ouders, dan is een ouderlijke toestemming nodig.

  • Nieuwe pin- en pukcode: je kan zelf een nieuwe pin- en pukcode aanvragen via ibz.rrn.fgov.be. Je nieuwe codes worden aangemaakt en verstuurd naar het stadhuis. Dit duurt een tweetal weken. We verwittigen je per brief. Indien je een nieuwe pin-en pukcode via het stadsbestuur aanvraagt, wordt 5 euro aangerekend. Heb je een identiteitskaart uitgegeven vanaf 11 oktober 2021? Dan hoef je zelf geen nieuwe codes aan te vragen. Je kan hiervoor rechtstreeks een afspraak maken op het stadhuis.

Maak je online afspraak via lokeren.be/altijdincontact.

Voor elk vertrek naar het buitenland informeer je je best over de vereiste reisdocumenten. Deze informatie vind je in je reisbureau of op de website van Buitenlandse Zaken.