15/01/2024

Rijbewijs: tijd voor een snelle check

Algemeen nieuws

Voorkom verrassingen en controleer je rijbewijs voor een zorgeloze rit in binnen- en buitenland.

Heb je een rijbewijs in bankkaartmodel?

Dit rijbewijs is maar 10 jaar geldig. Check dus zeker even de einddatum van jouw rijbewijs. Is het niet meer geldig of vervalt het binnen de drie maanden? Maak hier een afspraak, kom langs en vraag je nieuwe rijbewijs aan. Je hebt geen aparte foto nodig, de gegevens van je identiteitskaart én foto worden gebruikt voor het nieuwe exemplaar.

Prijs: 25 euro

Heb je een rijbewijs in een papieren versie?

Papieren rijbewijzen zijn in België nog geldig tot 2033. Nadien is het Europese bankkaartmodel verplicht. Toch raadt VAB aan je rijbewijs te vernieuwen als je met de wagen naar het buitenland gaat of daar een auto wil huren. Voor de aanvraag van een nieuw rijbewijs maak je hier een afspraak. Ook hier heb je geen aparte foto nodig, de gegevens van je identiteitskaart én foto worden gebruikt voor het nieuwe exemplaar.

Prijs: 25 euro

Lijk jij nog op de foto van je papieren rijbewijs?

Heb jij nog een papieren rijbewijs dat wettelijk gezien geldig is tot 2033? Weet dan dat je volgens de wetgeving altijd herkenbaar moet zijn én dus nog moet lijken op de foto van je rijbewijs. 

Bij heel wat bestuurders dateert de foto op hun papieren rijbewijs nog van toen ze net leerden rijden waardoor de gelijkenis na al die jaren soms ver te zoeken is. In dat geval riskeer je een waarschuwing of zelfs boete bij een controle.

Check dus zeker die foto op jouw rijbewijs eens en maak indien nodig een afspraak om een nieuwe rijbewijs aan te vragen. Je hebt hiervoor geen nieuwe foto nodig aangezien we deze van je laatst geldige identiteitskaart overnemen.