15/05/2024

6 Wase gemeenten werken samen om kwetsbare werkzoekenden op de arbeidsmarkt te krijgen

Algemeen nieuws

Begin dit jaar werd B-OOST Waasland opgericht. Vandaag zit de voorbereidingsfase erop en komt dit samenwerkingsinitiatief naar buiten en stelt ze haar werking voor. “B-OOST” staat voor ‘begeleiding, ondersteuning, ontwikkeling, succes en toekomst’. B-OOST begeleidt werkzoekenden die te maken hebben met een multiproblematiek en in kwetsbare omstandigheden leven, waardoor zij een grotere afstand ervaren tot de arbeidsmarkt. Het doel is om ervoor te zorgen dat deze mensen meer aansluiting vinden bij de maatschappij en finaal ook hun plekje vinden op de werkvloer. In het Waasland slaan de 6 gemeenten - Lokeren, Moerbeke, Stekene, Sint-Gillis-Waas, Waasmunster en Temse - de handen in elkaar om dit traject optimaal te kunnen ondersteunen. Onze stad neemt hierin een coördinerende rol op zich.

Het is niet voor iedereen even makkelijk om mee te draaien in een constant veranderende samenleving. Alles gaat snel en de verwachtingen liggen hoog. Niet evident, en al zeker niet als je te kampen hebt met financiële zorgen, een kritieke woonsituatie, je mentale gezondheid die achteruit gaat enzovoort. Het zijn net die mensen die ook vaker door de mazen van het net glippen. Bij B-OOST Waasland ligt de focus op die doelgroep. Er wordt aanklampend en outreachend te werk gegaan om hen te bereiken en te begeleiden.

Zowel individuele als groepsmomenten op maat van de deelnemer

Het project bestaat uit verschillende trajectgezellen die elk een intensief en individueel traject aangaan met verschillende deelnemers. Ze vertrekken vanuit de leefwereld van de doelgroep en gaan van daaruit te werk. Wat ze juist doen, is zeer uitgebreid en afhankelijk van de vraag van de deelnemer. De deelnemer staat namelijk aan het stuur van zijn eigen traject en zal zelf de richting bepalen. We geloven dat we op die manier duurzame en langdurige resultaten bereiken. Naast de individuele begeleiding worden groepsmomenten georganiseerd.

Samenwerking gebaseerd op expertise en ondersteuning

Het project B-OOST Waasland wordt gesteund door Europa WSE*, VDAB en zes Wase lokale besturen (Moerbeke, Stekene, Sint-Gillis-Waas, Waasmunster, Lokeren & Temse). De vier trajectgezellen komen elk uit een andere organisatie: Compaan, Emino & Arktos. Vanuit het partnerschap brengen zij elk hun eigen expertise binnen en ondersteunen ze elkaar.  De trajectgezellen werken vooral outreachend over de hele regio maar zullen vertrekken vanuit de uitvalsbasis ‘Ontmoetingshuis De Moazoart’.

De Moazoart is een laagdrempelige ontmoetingsplaats voor personen in maatschappelijk kwetsbare positie. Het biedt een veilige stek waar men terechtkan in een ondersteunende en warme omgeving. Tegelijk biedt De Moazoart in samenwerking met diverse partners een waaier aan dienstverlening die inspeelt op directe noden en behoeften van haar bezoekers. 

Aanmelden voor B-OOST Waasland kan hier.

Compaan is een sociale onderneming met actieterrein Oost-Vlaanderen. Zij activeren en integreren mensen met onbenutte talenten op de arbeidsmarkt. Meer info: compaan.be.

Emino informeert, adviseert en ondersteunt werkzoekenden, werknemers en bedrijven om talent duurzaam en volwaardig aan het werk te helpen én houden. Meer info: emino.be.

Arktos is een Vlaams expertisecentrum dat kinderen en jongeren in kwetsbare situaties en personen met een beperking versterkt waar nodig, en ouders, scholen, partners, overheden en de bredere samenleving ondersteunt om hetzelfde te doen. Meer info: arktos.be.*Werk en Sociale Economie van de Vlaamse overheid. Stad Lokeren vormt het eerste aanspreekpunt voor Europa WSE binnen het kader van het B-OOST Waasland project.