23/09/2024

Eerste spadesteek Heirbrugpark kondigt start werken aan

Algemeen nieuws

In 2020 gaf het stadsbestuur te kennen dat ze een nieuw stadspark zou inrichten in de Heirbrug. In september 2023 werden ook de budgetten voor de aanleg van het nieuwe Heirbrugpark goedgekeurd door de gemeenteraad. Eind augustus dit jaar werd er een infomoment georganiseerd voor omwonenden en geïnteresseerden en vandaag ging de eerste spade symbolisch de grond in, het startschot van de werken in deze nieuwe groene long van de stad.

Bij aanvang werd er via een heus participatietraject inspraak verzameld over hoe de inwoners en omwonenden de inrichting van dit nieuwe park zien. De in te richten groene long op de Heirbrug wordt een groene rust- en ontmoetingsplek van 2,2 ha, die vlot bereikbaar is via de Vijgenstraat, de Ploegstraat, de Heirbrugstraat en de Durmedijk.

Nieuw stadspark zet in op ontmoeting en samenleven

Deze site maakt onderdeel uit van een lint van groene recreatieve gebieden langsheen de Durme. Een site waar vroeger de haarsnijderij actief was.

Het toekomstige park moet een meerwaarde worden voor de woonkwaliteit in onze stad en dient een positieve prikkel te geven aan de wijk Heirbrug. De nood aan open, groene ruimte is groot in deze wijk met veel kinderen en jongeren en een grote rijkdom aan diverse bevolkingsgroepen.

Het Heirbrugpark wordt een plaats voor ontmoeting, een ruimte die het samen leven aantrekkelijk maakt.

Extra aandacht voor bereikbaarheid en toegankelijkheid voor iedereen

Een bezoek aan het park is dus van verschillende kanten mogelijk. Door een natuurlijke vormgeving en zacht profiel worden een maximale waterbuffering, natuurontwikkeling en (speel)beleving nagestreefd. Mede met het oog op waterbuffering werden de wandel- en fietspaden ingezet als mini-dijken door ze op te hogen.

In het dijkenlandschap met zijn natuurlijk karakter staan tal van zitbanken om te verpozen en worden grote grasvlakten aangelegd waarop scholen en verenigingen activiteiten kunnen organiseren. Ook het theater ter hoogte van de stapstenen ten noorden van het park zal hierin een mooie rol kunnen spelen. Dit alles ongetwijfeld tot groot jolijt van de werkgroep jeugd die binnen het participatietraject werd samengesteld om ook de noden en belangen van de jeugd binnen dit project te ondersteunen.

Daarnaast voorziet het park ook in een hondenlosloopweide.

Tot slot werd er ook aan de toegankelijkheid voor iedereen gedacht, doordat het park, gelegen in een oksel van de Durme, bereikbaar zal zijn zowel via de dijk (zonder trap) als via een trap met een wegje naar beneden. Handig om weten is dat er via de Durmedijk en de rode brug over de Durme een zeer vlotte verbinding is met het op de andere oever gelegen park Ter Beuken en het Prinses Josephine-Charlotte park.

Vanaf nu tot midden oktober wordt het terrein bouwrijp gemaakt en zal er gemaaid worden en grondwerken en bestratingswerken (half-verharding) uitgevoerd worden. Nadien kan de aanplanting gebeuren. Geschat wordt dat het Heirbrugpark tegen winter 2024 geopend kan worden voor het publiek.

Volg het project ook via denkmee.lokeren.be.