Verkiezingen 2024 - Uitnodigingsbrief

Wie ontvangt een uitnodigingsbrief?

Iedere Belgische inwoner vanaf 18 jaar én de vooraf geregistreerde niet-Belgische inwoners die voldoen aan de kiesvoorwaarden ontvangen eind september 2024 hun uitnodigingsbrief om te gaan stemmen.

Wie moet gaan stemmen?

Je bent niet langer verplicht om voor deze lokale verkiezingen naar de stembus te trekken aangezien de Vlaamse regering de opkomstplicht voor de gemeenteraads- en provincieverkiezing afschafte. Vandaar dat de traditionele oproepingsbrief in dit geval een uitnodigingsbrief wordt.

Geen uitnodigingsbrief meer?

Heb je geen uitnodigingsbrief ontvangen? Ben je jouw brief kwijt of is hij onleesbaar door beschadiging? Weet dan dat je ook een digitaal exemplaar ontvangt via de Lokeren-app of je eBox. Je kan deze brief printen en meebrengen naar het stemlokaal, maar je mag hem ook op je smartphone tonen aan de leden van het stembureau. Opgelet: indien je een volmacht hebt om te stemmen, volstaat een digitale uitnodigingsbrief niet. In dat geval heb je altijd een papieren exemplaar nodig.

Je kan ook een duplicaat aanvragen:

  • Dit kan vooraf zonder afspraak aan het Infopunt in het stadhuis. Als je vooraf een seintje geeft op 09 235 31 00 leggen we het duplicaat graag voor je klaar.
  • Zelfs in de voormiddag van de verkiezingsdag zelf kan je nog een duplicaat afhalen aan het Infopunt in het stadhuis. Ook hiervoor dien je geen afspraak te maken.

Je uitnodigingsbrief bewaren?

Je houdt je uitnodiging om te gaan stemmen best een drietal maanden bij. Zo kan je altijd aantonen dat je wel degelijk bent gaan stemmen indien er in het stemlokaal een fout werd gemaakt.