Erfgoeddag

Wat maakt een huis tot een (echte) thuis? Erfgoeddag op zondag 21 april 2024 zoekt uit wat het gewone zo bijzonder maakt, vroeger en nu. 

Samen met verschillende Lokerse verenigingen biedt het Stadsarchief een waaier van gratis activiteiten aan.

 

Onder/dak

Onder/dak nodigt je uit om stil te staan bij de kleine handelingen en grote rituelen die van een plek een thuis maken.

Hebben je schoenen en sleutels een vaste plek? Zeg je als je thuiskomt iets tegen de kat of steek je een kaarsje aan?

In Temse, Lokeren en Sint-Niklaas laten we zien hoe enkele mensen die hier recent kwamen wonen zich thuis voelen. Elk met een eigen verhaal, tonen ze ‘selfie-gewijs’ hoe ze zich, met kleine gebaren en dagelijkse gebruiken, een kamer, appartement of huis … eigen hebben gemaakt.

Er is ook plaats voor jouw verhaal. We willen weten hoe jij van je huis een thuis maakt.

Een organisatie van de Erfgoedcel Waasland, Cultuurtuin WAAS en Avansa Waas-en-Dender, in samenwerking met De Kleine Expeditie. Met de medewerking van lokaal bestuur Temse, Op Stoapel vzw, Stad Lokeren, De Moazoart en Stadsarchief Sint-Niklaas.

Ontmoetingscentrum De Moazoart, Kazernestraat 80 (ingang via Haarsnijderslaan). Van 10 tot 17 uur.

 

Mijn thuis is waar ik me goed voel!

Voor deze tentoonstelling leggen de leden van DigiFoto-Lokeren, elk met hun uniek perspectief, hun eigen thuiservaringen vast op beeld.

De tentoonstelling nodigt de kijker uit om de diverse manieren waarop een "thuisgevoel" wordt ervaren te leren kennen en hier ook zelf over te reflecteren. Wat zou jij fotograferen?

De fototentoonstelling gaat door in Ontmoetingscentrum De Moazoart, een plek waar mensen een tweede thuis vinden, waar ze op adem kunnen komen en ondersteuning vinden om hun draai (opnieuw) te vinden in Lokeren.

Ontmoetingscentrum De Moazoart, Kazernestraat 80 (ingang via Haarsnijderslaan). Van 10 tot 17 uur. 

 

Koffie(t)huis

Het koffie(t)huis is een gezellige ontmoetingsplek waar warmte en diversiteit samenkomen in een kop koffie. Geniet van geurende koffie, thee en huiselijk gebak, liefdevol bereid door vrijwilligers van het Stadsarchief, De Moazoart en Heemkundige Kring De Souvereinen. Elk stuk vertelt een verhaal en brengt de wereld op je bord. Alle lekkernijen zijn beschikbaar tegen democratische prijzen.

Ontmoetingscentrum De Moazoart, Kazernestraat 80 (ingang via Haarsnijderslaan). Van 10 tot 17 uur. 

 

Knutselworkshop

Op zoek naar een creatieve en gezellige activiteit voor het hele gezin? Doe dan mee aan onze knutselworkshop rond het thema “thuis”!

Je hoeft geen ervaren knutselaar te zijn, deze workshop is geschikt voor alle leeftijden en vaardigheidsniveaus. Toegang tot de knutselworkshop is gratis en alle benodigde materialen worden voorzien. Je krijgt je eigen kunstwerkje uiteraard mee naar huis.

Ontmoetingscentrum De Moazoart, Kazernestraat 80 (ingang via Haarsnijderslaan). Doorlopend van 14 tot 16.30 uur. 

 

De Heirbrugmolen, een thuis voor iedereen

Breng een onvergetelijk bezoek aan de Heirbrugmolen, de tweede thuis van onze gepassioneerde molenaars. Je kan hen doorlopend aan het werk zien, de verhalen achter de wieken ontdekken en alles leren over het ambacht van het malen van het graan, dat elke dag in de vorm van brood of gebak op jouw bord terechtkomt.

Bij mooi weer kan je bovendien genieten van een wandeling tussen de bloemenweides van het Heirbrugmolenpark, een blik werpen op Samentuin 't Bonenveld, en voor de kleinste bezoekers is er het natuurlijke speelparcours.

Heirbrugstraat 160. Van 10 tot 17 uur.

 

Onze Aarde, mijn Thuis

In samenwerking met het Sint-Gregoriuskoor uit Belsele brengt het Sint-Annakoor uit Lokeren een muzikaal en poëtisch eerbetoon aan de wereld waarin we leven, met een knipoog naar de "Dag van de Aarde" die de dag na Erfgoeddag wordt gevierd.

Voor of na het concert kan je met het hele gezin gratis de molen bezoeken.

Sint-Anna kapel, Heirbrugstraat (ter hoogte van huisnr. 51). 14.30 uur en 15.30 uur. 
 

Villa Ter Beuken – De thuis van Straffe vrouw Anna Cogen (VOLZET)

Villa Ter Beuken heeft doorheen de jaren vele industriëlen verwelkomd, maar slechts één van hen heeft er daadwerkelijk een thuis van gemaakt. De nog onafgewerkte villa werd in 1920 door Georges Schaetsaert verkocht aan de Familie Cock, een dynastie van Lokerse textielnijveraars. In 1928 werd het gebouw dan weer gekocht door Anna Cogen, eigenares van de toen bloeiende haarsnijderij Epouse Jacobs. Zij maakte er haar thuis van.

Leer tijdens de rondleiding het verhaal van deze straffe vrouw kennen. Zij was de eerste vrouwelijke eigenaar en bestuurder van één van de meest bekende haarsnijderijen in Lokeren. Konijnen- en hazenvellen werden er verwerkt tot vilt, waarvan in een later stadium voornamelijk hoeden werden gemaakt.

Gidsbeurt om 10, 14 en 16 uur. Duur: 1,5 uur. Vertrek Villa Ter Beuken, Groendreef 8. Beperkt aantal deelnemers. Inschrijven noodzakelijk via toerismelokeren.recreatex.be, vanaf 25 maart. 

 

Thuis heb ik nog een schilderij

In de loop der jaren ontving Heemkundige Kring ERCUS verschillende schilderijen uit nalatenschappen en bij het opruimen van zolders. Veel van deze kunstwerken zijn gemaakt door oud-Moerbekenaren of tonen taferelen uit het mooie Moerbeke. ERCUS wil deze schenkingen niet onopgemerkt laten en stelt deze schilderijen en tekeningen eenmalig tentoon. Er wachten enkele verrassende stukken op de bezoekers!

Bibliotheek Moerbeke-Waas, Statiestraat 4, Moerbeke. Van 10 tot 18 uur.