2021: Linda De Clerck en Gerard Soetens

Linda De Clerck is publiekslieveling
Tijdens de verkiezing in 2020 behaalde Linda zilver, deze keer kreeg ze goud. Linda De Clerck haalde met 37% van de stemmen de publieksprijs binnen en mag hiervoor een geldsom van 500 euro in ontvangst nemen. Deze verkiezing zette de Facebookgroep ‘Oude foto’s van Lokeren en omstreken’, die Linda sinds september 2015 beheerd, extra in de kijker. Dagelijks verrast en verblijdt deze socialmediagroep de Lokeraar met leuke herinneringen, info en weetjes uit de streek. Maar liefst 10 223 mensen vonden vandaag de weg naar deze pagina, die inmiddels is uitgegroeid tot een archief om ‘u’ tegen te zeggen, met maar liefst 24 000 foto’s.


Waarom ze deze erkenning verdient? Niet enkel voor de nostalgische reis naar het mooie Lokeren van vroeger die ze biedt aan iedereen die doorheen de pagina scrolt maar zeker ook voor haar kalenderverkoop die ze in 2021 organiseerde. In 700 Lokerse woonkamers schittert de fotokalender die ze vorig jaar samenstelde en de winst schonk aan het Lokerse brandweerkorps, dat omwille van corona geen kalenderverkoop had kunnen organiseren. De brandweer maakte op zijn beurt de 3500 euro over aan een schooltje in Chaudfontaine dat getroffen werd door de overstroming. De dankbaarheid en appreciatie, maar ook de bewondering van de Lokeraar voor Linda is groot. Absoluut de verdiende publiekslieveling.


Lokerse kunstpaus, Gerard Soetens, haalt juryprijs binnen
In de geheime stemming van de jury, samengesteld uit de voorzitters van de Lokerse adviesraden en de burgemeester, behaalde Gerard Soetens het hoogst aantal stemmen en werd zo winnaar van de juryprijs. Gerard, die niet voor niets de Lokerse kunstpaus wordt genoemd, mocht hiervoor een kunstbeeld van de Lokerasse Astrid van der Kreeft in ontvangst nemen.

“Life Time Achievement Award”
Wie Gerard kent, weet dat hij al van jongs af aan nieuwsgierig is naar de wereld. Nieuwsgierig naar andere mensen, andere culturen en hun kunst. Na zijn studies ging Gerard enkele jaren aan de slag in het meubelatelier van zijn vader en werkte hij zelf een tijdje bij de Technische dienst van onze stad. Maar het grootste deel van zijn leven stond hij in het onderwijs. Als leraar aan verschillende scholen begeesterde hij jarenlang heel wat Lokeraars.

Vooral zijn cursussen kunstgeschiedenis en bijhorende excursies waren bijzonder geliefd bij jong en oud. Ook als gids bracht hij nog meer mensen en verenigingen de liefde voor de kunst en architectuur bij. Als curator van verschillende tentoonstellingen en publicaties zette Gerard onze stad bovendien op de Vlaamse kunstkaart en gaf hij de publieke ruimte in Lokeren mee vorm. Als actief bestuurslid van de Commissie Kunstpatrimonium, de Erfgoedraad en de Culturele Raad en als één van de oprichters van het Lokerse Tekenatelier en bezieler blijft hij oog hebben voor ontluikende, jonge kunstenaars en geeft hij nog steeds een verfrissende kijk op kunst.

In 2021 zorgde Gerard Soetens er nog mee voor dat er een aantal schilderijen van Roger Raveel voor iedereen tentoongesteld werden in onze bibliotheek. Deze Meest Verdienstelijke Lokeraar-juryprijs is vooral een “lifetime achievement award” voor zijn jarenlang inzet in onze stad.