Helden van de stad

Meest Verdienstelijke Lokeraar ben je niet voor even maar voor eeuwig. In deze rubriek blikken we  terug op de Meest Verdienstelijke Lokeraars van de voorbije kwarteeuw. We starten in 1996 en frissen het collectief geheugen op over wat deze  Lokeraars in de afgelopen jaren betekenden voor ons Lokeren.
Niet alleen hun verdiensten willen we levendig houden maar we willen jou inspireren om na te denken welke Lokeraar vandaag voor jou het verschil maakt. Wie verdient voor jou de titel  ‘Meest Verdienstelijke Lokeraar 2021’? 


1996: Marcel Pieters

De allereerste Meest Verdienstelijke Lokeraar, Marcel – heemkundige, auteur van het Lokers dialectwoordenboek, stadsgids, huisvader en zoveel meer. Hij groeide op in Hillare en ging op 14 jarige leeftijd als helper-mecanicien mee gaan werken in de textielfabriek. Tijdens zijn legerdienst gaf hij geruime tijd les en daar is de interesse voor het dialect ontstaan. Artikels over Sinterklaas, kapelletjes, het dialect, het maken van vliegers, de ijskelder in het Verloren Bos, straatzangers, Lokerse streekgerechten, de haarsnijderijen, … vloeiden uit zijn pen. In die jaren begon Marcel zich ook te integreren in het Lokerse verenigingsleven, werd hij duvel-doet-al in het museum en stadsgids en zette zich in voor het Lokerse toerisme.

Lees hier een interview uit 2010 met Marcel.


1997: Chris Van Den Durpel

Firmin! De Crets! Kamiel Spiessens! Vele Vlamingen kennen Chris Van den Durpel niet bij zijn echte naam maar als één van zijn typetjes als acteur. Chris groeide op in de Kleine Dam en ging tot zijn 16de naar het VTI waar hij een technische opleiding metaal volgde. Maar een professionele carrière Woord was voorbestemd. Hij was medeoprichter van de Sinfra-jeugd en speelde mee bij Lust naar Kunst. Na het conservatorium ging hij dictie geven aan de Lokerse academie. Hij combineerde in die tijd 4 jobs: gaf les, werkte voor de radio, was sonorisator-stemlezer op TV en speelde bij theater Arena. Via de radio werd Chris al snel door de televisie opgepikt. Hij nam de camera veel mee naar Lokeren: het boerderijtje van Spiessens stond op Daknam en zowat alle filmpjes met commissaris Huyghebaert zijn opgenomen in het politiecommissariaat van Lokeren. De Drie Wijzen, Typisch Chris en later de overstap naar de commerciële zender VT4 hebben Chris en velen van zijn typetjes vereeuwigd.

Lees hier een interview met Chris uit 2010


1998: Maria De Rooze

Maria De Rooze, werd de eerste vrouwelijke Meest Verdienstelijke Lokeraar. Jarenlang bezieler van Kovekenskermis en tot op vandaag actief als gediplomeerde meester-molenaar op de Heirbrug. Toen Maria De Rooze vroeger bij bierhandel Van Winckel in de Eekstraat werkte, keek ze vanuit haar bureau uit op de Molen en heeft ze zich vastgebeten op het behoud ervan. Toen de stad in 1994 de Heirbrugmolen aankocht nam Maria de stap om als eerste vrouw ooit een molenaarscursus te volgen. Ondertussen is ze een doorwinterd molenaar en doceert ze al een tijdje de cursus. Daarnaast is Maria er voor een stevig stuk voor verantwoordelijk dat de Heirbrugwijk zijn volkse levenskracht behouden heeft. Maria was en is nog steeds actief in vele raden en commissies binnen de stad.

Lees hier een interview met Maria uit 2010


1999: Lokerse Feesten

In 1999, mocht Jan Cools, toenmalig voorzitter van de Lokerse Feesten de prijs in ontvangst nemen. De Lokerse Feesten zet de stad al sinds 1975 op de kaart. Destijds richtte toenmalig voorzitter Herman Van Moeseke (De Moezen), samen met programmator Marc De Gryze (De Prieze) en penningmeester Jean-Pierre Rosseel (Pitou) de vzw Lokerse Feesten op. Al snel kwam Marc Delbruyère (Den Delle) erbij om te zorgen voor het licht, geluid en elektriciteit. Zo waren alle basis ingrediënten aanwezig voor de verdere uitbouw van een stadsfestival dat ondertussen jaarlijks tien dagen het beste van zichzelf geeft en veel volk naar onze Durmestad brengt ... Ze kunnen rekenen op meer dan 700 vrijwilligers die het festival draaiende houdt. Ondertussen is Timothy Heyninck, de huidig voorzitter, de olie die de vrijwilligersmachine voedt.

Lees hier een interview uit 2010 met toenmalig voorzitter Jan Cools


2000: Aimé Anthuenis

Ex-voetballer maar vooral voetbaltrainer en voormalig coach van o.a. Sporting Lokeren en de Rode Duivels. In 2000 werd Aimé verkozen tot Verdienstelijke Lokeraar omdat hij als trainer het jaar voordien Racing Genk naar de kampioenstitel had geloodst in de Belgische eersteklassevoetbal. Aimé trapte zijn eerste balletje op zijn zes jaar maar was tien toen hij zich aansloot bij Racing Lokeren. Van het één kwam het ander en op zijn zestiende speelde hij in de eerste ploeg van Racing Lokeren. Aimé had geluk om enkele jaren kapitein te zijn van de fusieploeg, Sporting Lokeren (fusie tussen Racing Lokeren en Standaard Lokeren).  Na een blessure en met een goeie job aan de universiteit van Gent besloot Aimé om zijn carrière niet op voetbal te zetten. Hij speelde nadien vier jaar bij Eeklo en was daarna bij Ertvelde speler-trainer. Daar heeft de omschakeling naar trainer plaatsgevonden. Hij speelde zes keer kampioen: met Ertvelde, Lierse, Waregem, Genk en twee keer bij Anderlecht.  Op het EK van 2004 en het WK van 2006 had Aimé de grote eer om de Rode Duivels te mogen trainen.

Lees hier een interview met Aimé uit 2010


2001: Marleen Temmerman

Marleen Temmerman, geboren in Eksaarde, is gynaecologe, hoogleraar en voormalig politica voor Sp.a. Ze is de eerste vrouwelijke Belgische professor Gynaecologie. Topvrouw bij de WHO in Geneve en sinds 2016 kan je haar terugvinden in Kenya waar ze nog steeds aan het werk is. Haar strijd voor vrouwenrechten, tegen armoede, tegen dogma’s en discriminatie, voor mensenrechten, is een strijd die iedereen aangaat en waar iedereen inspiratie uit kan putten. Haar passie om onrecht uit de wereld te halen, drijft haar tot de dag van vandaag nog altijd even veel als vroeger.

Lees hier een interview met Marleen uit 2010


2002: Galerij De Vuyst

Galerij De Vuyst kent zijn begin bij vader Gaston en zijn kledingzaak. Gaston De Vuyst was een maatkleermaker en startte in 1930 met de kledingzaak in de Kerkstraat. Hij was gepassioneerd door kunst en kwam vaak in contact met verzamelaars en kunstenaars. Destijds hielden kledingzaken een jaarlijks defilé. Hiervoor kocht Gaston het huis naast de kledingzaak en zo kwam er ook ruimte om tentoonstellingen te organiseren. Na verloop van tijd werd het aanbod te groot om tentoon te stellen en zijn de veilingen van start gegaan. Ondertussen is de kledingzaak volledig verdwenen maar hoort Galerij De Vuyst tot de Belgische top. De Galerij met een ruim en geselecteerd aanbod van schilderijen, aquarellen, tekeningen, sculpturen en grafiek organiseert jaarlijks drie internationale veilingen. Kunst kan de wereld niet redden maar mooier maken!

Lees hier een interview uit 2010 met Guy De Vuyst

 

2003: Aliplast

Aliplast Aluminium Systems Belgium zag het levenslicht in 1984 in Lokeren en is de voorbije jaren uitgegroeid tot één van de belangrijkste spelers op de internationale markt in het produceren en ontwikkelen van aluminium systemen voor ramen, deuren, veranda’s, schuifsystemen en gordijngevels. Productinnovatie, design, technische bekwaamheid en kwaliteit dragen ze heel hoog in het vaandel. Alles gebeurt onder één dak: van idee tot het verzorgen van het transport naar fabrikanten. De prijs werd in ontvangst genomen door Johan Verstrepen, toenmalig CEO. Ondertussen staat CEO, Xavier Van Sebrouck, aan het roer van het bedrijf met vestigingen in het Vereniging Koninkrijk, Frankrijk, Polen, La Reunion, Servië, Zuid-Afrika en Portugal. 

Lees hier een interview uit 2011 met Johan Verstrepen

 

2004: Parktheaterfestival

Meest verdienstelijke Lokeraar in 2004 en nog steeds een vaste waarde in de stad. Op de laatste zondag van mei wordt het J. Charlottepark het decor voor acrobaten, theatermakers en humoristen. 

Lees hier een interview uit 2010 met Werner Hillaert

 

2005: Jazzklub Lokeren 

Jazzclub Lokeren programmeert sinds 1965 kwalitatieve jazzensembles in onze stad. Grote namen zoals Dexter Gordon en Toots Thielemans passeerden de revue. 

Lees hier een interview uit 2010 met Guido Ros

 

2006: Scouts YOFF 

 

Je bent jong en je wilt wat! Enkele Lokeraars slaagde erin om niet enkel een scoutswerking op te zetten in de wijk Yoff in Senegal maar zetten ook mee hun schouders onder een tehuis voor straatkinderen in diezelfde wijk.

Lees hier een interview uit 2010 met Bert Reniers en Sofie Van Goethem

 

2007: Kris De Beule

Kris De Beule, Held van de stad in 2007 en meerdere Lokerse films op zijn palmares o.a. een toeristische film, een film over de geschiedenis van Sporting Lokeren en over de haarsnijderijen

Lees hier een interview uit 2010 met Kris De Beule

 

2008: Dirk De Caluwé

Dirk De Caluwe was een muzikale duizendpoot en werd in 2008 uitgeroepen tot Meest Verdienstelijke Lokeraar. Het jaar waarin hij de succesvolle musical Daens dirigeerde.

Lees hier een interview uit 2010 met Dirk De Caluwé

 

2009: Willy Linthout

Willy Linthout, bekend als tekenaar van de strip Urbanus maar misschien las jij wel Prosperke, zijn eerste strip in het schoolblad van het VTI Sint-Lauretius?

Lees hier een interview uit 2010 met Willy Linthout

 

2010: Sporting Lokeren

Sporting Lokeren, ontstaan in 1970 na een fusie van de ploegen Racing Lokeren en Standaard Lokeren. Een club met een rijke traditie. In 2010 winnaar van de titel ‘Meest Verdienstelijke Lokeraar’.

Lees hier een interview uit 2010 met Roger Lambrecht

 

2011: Tom Audenaert

Acteur met Lokerse roots Tom Audenaert werd in  2011 niet alleen Meest Verdienstelijke Lokeraar maar dat jaar raakte Tom wereldwijd bekend door zijn vertolking van de blinde Jozef in de succesfilm ‘Hasta la vista’.

Lees hier meer over Tom Audenaert

 

 

 

2012: Acrosoma

In 2012 was Acrosoma wereldwijde pionier op het vlak van weeftechnieken om lichte composietmaterialen te vervaardigen. Het bedrijf mocht instaan voor onderdelen van de vleugels van de Airbus A350 XWB

Lees hier meer over Acrosoma

 

 

 

2013: Fonnefeesten

De Fonnefeesten vzw werd in 2013 Meest Verdienstelijke Lokeraar. Het jaar waarin ze 20 jaar bestonden. Tot op vandaag zijn ze een vaste waarde tijdens de Lokerse kermisweek en brengen ze een 10-daags gratis festival. 

Lees hier meer over de Fonnefeesten

2014: Frans De Bondt

‘Lokeren, Straten en co’ het boek van Frans De Bondt dat hem de titel ‘Meest Verdienstelijke Lokeraar’ opleverde in 2014. Een lijvig boek met ontelbare wetenswaardigheden over groot-Lokeren.

Lees hier meer over Frans De Bondt

2015: Lokerse Gidsengroep

De Lokerse stadsgidsen zijn de belangrijkste ambassadeurs van onze stad en bestaan al sinds 1993. 

Lees hier meer over de Lokerse Gidsengroep

2016: AVLO

De Lokerse atletiekvereniging is een positief uithangbord voor onze stad. Een sportclub waar al meerdere topatleten werden gevormd.  

Lees hier meer over AVLO

2017: André Verstraeten

Wanneer wandelde jij nog door het Lokerse groen? André Verstraeten zet zich al decennialang in, in naam van de natuurvereniging vzw Durme, voor het behoud en het beheer van het vele Lokerse groenHet Molsbroek en de Buylaers zijn maar enkele van de Lokerse natuurgebieden die dankzij André tot op vandaag unieke gebieden zijn waar de Lokeraar kan genieten van de pracht van de natuur

Lees hier meer over André Verstraeten

2018: Werner Hillaert

Werner Hillaert, eerste voorzitter van Jeugdhuis Okapi. Stampte als jeugdleider van KSA-VKSJ mee de tweejaarlijkse badkuipenrace uit de grond en zette ook als voorzitter van het Parktheaterfestival dit evenement mee op de kaart. Verdiensten genoeg op zijn palmares. 

Lees hier meer over Werner Hillaert

2019: Reynaertkring Daknam

De volgende Held van de stad die we graag in de kijker zetten om jou te inspireren is Reynaertkring Daknam. In 2019 vierden de leden van de Reynaertkring Daknam niet enkel hun 50-jarig bestaan maar werden ze ook bekroond tot Meest Verdienstelijke Lokeraar. De jaarlijkse organisatie van de kunst- en ambachtenmarkt, in de volksmond beter bekend als de Trappistenfeesten, zet de Reynaertkring Daknam jaarlijks op de kaart tot ver buiten de grenzen van de stad. 

Lees hier meer over Reynaertkring Daknam

 

2020: De Moazoart

Ontmoetingshuis De Moazoart zorgt al 10 jaar voor een warm onthaal en een uitgebreid ondersteunings- en activiteitenaanbod en bleef ook in het moeilijke jaar 2020 voorzien in een veilige stek waar Lokeraars die problemen ondervinden, terecht kunnen. Al dit werk is de verdienste van een team van meer dan 75 enthousiaste vrijwilligers en vele partnerorganisaties.

Lees hier meer over de Moazoart

 

 

2021: Linda De Clerck en Gerard Soetens

Tijdens de verkiezing Meest Verdienstelijke Lokeraar 2021 zijn er voor de eerste maal twee winnaars, Linda De Clerck, de oprichtster van de facebookgroep ‘Oude foto’s van Lokeren en omstreken’, werd publiekslieveling en behaalde met het hoogst aantal stemmen de publieksprijs binnen. De Lokerse kunstpaus, Gerard Soetens ontving het hoogst aantal stemmen van de jury en haalt de juryprijs binnen. Beiden vullen het rijtje van helden van de stad aan.

Lees hier meer over Linda De Clerck en Gerard Soetens

 

2022: vzw Horizon en Vagevuur vzw

Met vzw Horizon en Vagevuur vzw is de stad weer twee Meest Verdienstelijke Lokeraars rijker. Vzw Horizon kreeg de meeste stemmen van de Lokeraar en haalde de publieksprijs binnen. Vagevuur vzw was de favoriet van de jury en mocht de juryprijs mee naar huis nemen. Twee vzw's met een sociaal engagement voor kinderen en jongeren in onze stad. Dat kunnen we alleen maar een warm hart toedragen.

 

Lees hier meer over vzw Horizon en Vagevuur vzw

 

2023: vzw Jeugdpark Hoogland en Gezôarse Feesten vzw

Met vzw Jeugdpark Hoogland en Gezoarse Feesten vzw is de stad weer twee Meest Verdienstelijke Lokeraars rijker. Vzw Jeugdpark Hoogland kreeg de meeste stemmen van de Lokeraar en haalde de publieksprijs binnen. Gezôarse Feesten vzw was de favoriet van de jury en mocht de juryprijs mee naar huis nemen. Het is duidelijk dat de Lokeraar samen zijn en ontspanning héél hoog in het vaandel draagt.

Lees hier meer over vzw Jeugdpark Hoogland en Gezôarse Feesten vzw

 

Dienst Communicatie

Contact

Groentemarkt 1, 9160 Lokeren
09 235 31 00
communicatie@lokeren.be

Locatie

Openingsuren

Deze dienst is momenteel open

Maandag:

8:00
21:00
09:00-12:00
13:30-17:00

Dinsdag:

8:00
21:00
13:30-19:00

Woensdag:

8:00
21:00
09:00-12:00
13:30-17:00

Donderdag:

8:00
21:00
13:30-19:00

Vrijdag:

8:00
21:00
09:00-12:00

Zaterdag:

Gesloten

Zondag:

Gesloten